fbpx

Popularni 14. Festival tolerancije u ‘open air’ izdanju

Popularni 14. Festival tolerancije u ‘open air’ izdanju

Novi festival održat će se od 28. lipnja do 4. srpnja na otvorenom na zagrebačkom Bundeku. Festival donosi bogat programa koji je ispunjen kvalitetnim filmovima, izložbama, glazbom, edukacijama i drugim zanimljivim sadržajima. Cilj je festivala pripomoći u stvaranju tolerantnijeg, svjesnijeg, solidarnijeg, pa i bogatijeg, a u osnovi boljeg društva. U ovom hvale-vrijednom nastojanju festival je dostupan svima, a ne samo odabranoj publici.

Promjene u programu

Središnji događaj ovogodišnjeg festivala trebala je biti retrospektiva posvećena donedavnom počasnom predsjedniku festivala Branku Lustigu, ali će ona, zbog okolnosti izazvanih trenutačnom situacijom vezanom uz pandemiju koronavirusa, biti prebačena u program za sljedeću godinu.

Ipak će događanja biti u znaku Lustiga te će započeti s izvrsnim filmom Dobra godina, redatelja Ridleya Scotta s Marion Cortillard i Russelom Croweom u glavnim ulogama, a na kojem je Lustig radio kao izvršni producent.  

Najava filma Dobra godina (Izvor: Youtube)

Dvanaest filmova

Voditelj filmskog programa Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec najavio je dvanaest filmova koji dolaze s raznih strana svijeta, a koji će na atraktivan način progovoriti o ozbiljnim temama kojima se ovaj Festival bavi, a to je promicanje ljudskih prava. Cilj je ovih filmova, kao i cjelokupnog festivala potaknuti publiku  na promišljanje vremena i mjesta u kojem živimo.

Dvije izložbe u duhu tolerancije

Festival nudi i dvije izložbe. Tako je, u suradnji Udruge festival suvremenog židovskog filma Zagreb i UNHCR-a Hrvatska, te poznatih hrvatskih dizajnera organizirana izložba plakata nazvana ReD, a koja je postavljena od 8. lipnja u sredstvima javnog prijevoza u većim hrvatskim gradovima (Dubrovnik, Osijek, Split, Zadar, Zagreb). Naziv ove izložbe je nastao dosjetljivim spajanjem  engleskih riječi refugee i design, a koje su potom pokraćene, ali tako da daju novu simboliku, a to je simbolika crvene boje ReD, Njome se aludira na hitnost i bitnost jer je usmjerena na potrebu što bržeg  rješavanja problema izbjeglica, a koje ovi plakati približavaju na vrlo emocionalan način. Ova se izložba može vidjeti do 28. lipnja.

Jedan od plakata izložbe ReD (Izvor: Facebook)

Druga izložba vezana uz ovogodišnji festival naziva se Križ pomirenja, a u njoj je izložen rad multimedijalne umjetnice Vere Fischer. Ova će se izložba otvoriti 29. lipnja u Galeriji Erdeljac na području Središća. Kroz nju je predstavljena Verina težnja za pomirenjem i tolerancijom kroz spajanje motiva križa i Davidove zvijezde. Naime, za one koji ne znaju, Vera Fischer je rođena u zagrebačkoj-židovskoj obitelji i bila je u mladosti poput Lustiga zatočenica koncentracijskih logora tijekom Drugog svjetskog rata te je vrlo dobro bila upoznata sa pojmovima izolacije i drugim nedaćama, a zbog čega se kasnije intenzivno zalagala za mir, što se može vidjeti u njezinim radovima.  

Kolaž Pasji život, rad autorice Vere Fischer (Izvor: MSU Facebook)

O prisutnim udrugama i edukacijama

Tijekom festivala svoj rad i programe predstavit će i iduće udruge: Biom, Humana Nova, JRS – Isusovačka služba za izbjeglice, Nismo same, Prava šapa, YIHR, Zaklada Zajednički put i Domino.

Edukacije vezane uz program ovogodišnjeg festivala održat će se pak u jesenskim mjesecima, konkretno u listopadu i studenom, a bit će povezane s holokaustom, kao i djelom Branka Lustiga koji je svojim radom nastojao očuvati živo sjećanje na ova zbivanja kako se genocid ne bi ponovio.

Ulaz u njemački koncentracijski logor (Izvor: Sjećanje na Holokaust Facebook)

Za najmlađe

Program  nazvan Film i diskusija namijenjen je djeci kojoj će se tematika izbjeglica i njihovih problema, pokušati približiti na što kreativniji način. Naglasak će u radu biti stavljen na probleme s kojima se susreću izbjeglice u svojim pokušajima integracije u nova društva. Namjera je ovog programa podučiti djecu neizmjerno važnoj životnoj lekciji prihvaćanja različitosti.

Bogati program uz puno glazbe

Program će biti začinjen s puno glazbe pa će ove godine na festivalu svirati Porto Morto DJ Set, DJ Felver, The Bonebomb, SoulBeat, Nepenthe, Le Zbor i Zbor Domaćigosti.

Ravnateljica festivala Nataša Popović je istaknula je da posjetiteljima ne trebaju ulaznice, već samo dobra volja i interes jer su ova događanja besplatna. Ovaj program, koji organizira neprofitna Udruga građana Festival suvremenoga židovskog filma Zagreb, nudi za svakog po nešto, a za dolazak će Vam biti potrebno samo malo vremena dok za trenutačnu izložbu ReD dovoljno je samo ući u neki od tramvaja ili buseva.

Porto Morto (Izvor: Youtube)

Izvori:

  • Udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, 14. Festival tolerancije: Open air!, 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori