fbpx

Posebno izdanje ZagrebDoxa: utorak donosi laureate renomiranih festivala i majstorsko predavanje o dokudrami

Posebno izdanje ZagrebDoxa: utorak donosi laureate renomiranih festivala i majstorsko predavanje o dokudrami

Tijekom drugog festivalskog dana ovogodišnjeg ZagrebDoxa publiku očekuje niz filmskih projekcija u zagrebačkom Studentskom centru, od 15 sati pa sve do kasnih večernjih sati, a posjetitelji će moći poslušati i prvo masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro.

Program počinje u 15 sati

Filmski dan započet će projekcijom švedskog filma Neznanac u Teatru &TD u 15 sati, u kojem redatelj Mikel Cee Karlsson rasvjetljuje sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skriveni život. U 17 sati na istoj lokaciji publika će moći pogledati film Siddhartha talijanskog redateljskog dvojca Damiana Giacomellija i Lorenza Raponija o svakodnevici oca i sina koji su blagodati suvremene civilizacije zamijenili životom u zabačenom talijanskom selu.

U 19 sati u Teatru &TD na programu je film kojim je otvoren ovogodišnji ZagrebDox, Bogovi Molenbeeka finske redateljice Reette Huhtanen, kojemu će prethoditi projekcija kratkometražnog filma Osoba hrvatske redateljice Sunčice Ane Veldić. Pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig, film Uzorno vladanje Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa koje propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškės, moći će se pogledati u 21 sat.

Za Oscara nominiran film Bolnica ispod zemlje Ferasa Fayyada koji o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji, na programu je u Kinu SC u 16 sati. Pobjednički film IDFA-e, Šaptom redateljica redateljica Heidi Hassan i Patricia Pérez Fernández, donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a na programu je u 18 sati u Kinu SC.

Od 20 sati tri kratkometražna dokumentarca

Na istoj lokaciji u 20 sati prikazat će se tri kratkometražna dokumentarca: Anonimno jato hrvatskog redatelja Branka Ištvančića, A sad se spušta veče srpske redateljice Maje Novaković te makedonsko ostvarenje Zauzdane oluje Vanje Dimitrove i Natashe Dimitrievske.

O kontroverzama moćne, ali neregulirane industrije bazirane na umjetnoj inteligenciji progovara uzbudljiv politički triler iHuman norveške redateljice Tonje Hessen Schei, koji će se prikazati u 22 sata u Kinu SC. U sklopu programa ZagrebDox Pro, u polukružnoj dvorani Teatra &TD, u 17 sati redateljica Dana Budisavljević i producentica Miljenka Čogelja održat će majstorsko predavanje o spoju dokumentarnog i igranog filma, i to na temelju iskustva rada na nagrađivanoj dokudrami Dnevnik Diane Budisavljević. Dolazak na predavanje potrebno je najaviti e-mailom na adresu pro@zagrebdox.net, a detaljne informacije potražite ovdje.

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox traje osam dana, do 11. listopada, a program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. U natjecateljskom programu, podijeljenom na regionalnu i konkurenciju – za službenu festivalsku nagradu, Veliki pečat, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti, dok će HT nagrada publike pripasti najboljem filmu po izboru publike. Na festivalu će se dodijeliti i nekoliko posebnih nagrada, a više o ovogodišnjim žirijima čitajte ovdje.

Posebno izdanje ZagrebDoxa organizirano je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem osiguranja što sigurnijeg boravka svih posjetitelja. 

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *