Posljednji let: Dirljiv roman koji ponire u najdublje tajne ljudske duše

Posljednji let: Dirljiv roman koji ponire u najdublje tajne ljudske duše

Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja roman koji tjera na razmišljanje o nama, pojedincima i društvu, u svijetu kakav nas očekuje jednom kad život s posljedicama klimatskih promjena postane svakodnevica.

Životinje ugibaju. Uskoro ćemo biti sami ovdje.

Uvodne su ovo rečenice moćnog romana Posljednji let (Migrations), proizašlog iz pera australske autorice Charlotte McConaghy.

U ovom djelu spekulativne fikcije koje u mnogim elementima podsjeća na književni klasik „Moby Dick“, radnja je smještena u bliskoj budućnosti gdje su klimatske promjene dovele do nestanka mnogih životinjskih vrsta. Stručnjaci predviđaju da će šume ubrzo nestati, a vlade pozivaju građane da svoja imena stave na liste čekanja kako bi posljednji put vidjeli neke od životinja pred izumiranjem.

U tom svijetu ornitologinja Franny Lynch odlučna je u praćenju posljednje migracije arktičkih čigri s Grenlanda na Antarktiku. Barem tako misle znanstvenici. Nakon što stigne na Grenland, Franny nagovara lokalne ribare da je prime na brod, otiskuje se na pučinu i tada počinje emotivna pripovijest koja evocira njezinu prošlost, prepunu napuštenosti, razočaranja i smrti. Kako vrijeme odmiče, postaje jasno kako se Franny nije otisnula od obale i sigurnosti samo kako bi pratila posljednji let arktičkih čigri.

Posljednji let intimna je priča koja, usprkos tuzi i tjeskobi koje se javljaju dok svjedočimo posljedicama klimatskih promjena, na koncu ipak budi optimizam.

U sjajnom prijevodu Maje Klarić roman Posljednji let dostupan je u knjižarama diljem zemlje i na webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori