Povodom 30. godišnjice smrti Karla Metikoša Josipa Lisac najavljuje posebne projekte

Povodom 30. godišnjice smrti Karla Metikoša Josipa Lisac najavljuje posebne projekte

Josipa Lisac najavila je posebne projekte kojima će se obilježiti 30. godišnjica smrti skladatelja, glazbenika i njenog životnog partnera Karla Metikoša.

Bit će sigurno posebno i lijepo. Imam naravno ideje koje su se svidjele mojim suradnicima i sve ćemo ih realizirati do 10. prosinca na samu godišnjicu.

Josipa Lisac

Na prvu godišnjicu Karlove smrti1992. godine održan je koncert naslovljen Ritam kiše, po hitu Matta Collinsa u kazalištu ZKM.

Ovaj projekt svojevrsnog Karlofesta izravno je uključio pedesetak umjetnika, što je bio presedan na dotadašnjoj glazbenoj sceni

Na desetu godišnjicu njegove smrti2001. godine, Josipa je nastupila uz deset svijeća na pozornici te  eminentne glazbenike: Gojko Tomljanović ‒ klavijature, klavir, orgulje, Josip Grah ‒ truba, harmonika, Borna Šercar ‒ bubnjevi, udaraljke, Davor Ivelić ‒ bas gitara i Robert Vnuk ‒ gitara. Dio zvučnog zapisa s ovog koncerta, skupa s izvadcima koncertnih zapisa s ljubljanskih Križanki i mariborskog Lent festivala, objavljen je 2002. g. na dvostrukom albumu Josipa Lisac LIVE.

Na 20. godišnjicu smrti održala je neuobičajen koncert pod nazivom Život je most

Koncert je održan u kazalištuKerempuh na kojem je prikazan dokumentarni film o Karlu Metikošu s naglaskom na njegovu rock fazu iz 60-ih i njegove početke, ali i video zapis iz Afrike. Tom je prigodom Croatia Records objavila posebno izdanje Priča, sastavljeno od dvostrukog CD-a s pjesmama iz doba Collinsove najveće popularnosti, knjige Za dva kovčega slave, Karlovih memoara koji su objavljivani u nastavcima u Plavom vjesniku 1971. godine te knjigu nota s najvećim hitovima Josipe Lisac. Interesantno je da su te večeri o Karlu govorili njemu bliski ljudi, a Josipa Lisac je publiku iznenadila nesvakidašnjom izvedbom iz rock opere Gubec-beg

Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša jedna je od često prepričavanih

Upoznali su se 6.2.1971. u Petrinji na jednom nastupu, i zaljubili na prvi pogled. Do tada uspješnu karijeru pjevača pod imenom Matt Collins, Karlo je zamijenio jednako uspješnom skladateljskom, a u Josipi je pronašao svoju muzu. Uz Ivicu Krajača napisao je njene najveće hitove, zajedno su surađivali na trinaest albuma kao i u prvoj hrvatskoj operi Gubec-beg, premijerno izvedenoj 1975. godine, a čiju ariju Ave Maria Josipa i danas pjeva na koncertima. 

Iako će prethodnu godinu izvođači pamtiti kao jednu od najtežih zbog izostanka koncerata, Josipa Lisac održala ih je nekoliko ljetnim mjesecima, a ove je godine uz prvi virtualni koncert održan na Valentinovo nastavila s koncertnim aktivnostima u sklopu projekta Jer svirati se mora. Nakon dva održana koncerta u Slavonskom Brodu, glazbena diva najavljuje dolazak u GrožnjanVaraždinZagrebSplit i Rijeku

Divni su bili koncerti u Slavonskom Brodu, drugu večer su bili mladi u publici , toliko su bili tihi i pažljivi da sam pomislila da ih nema.. U ovoj cijeloj situaciji važno je prilagoditi se. Ne zamaram se brojkama prodanih karata jer svi smo mi nekad svirali pred 50 ljudi i oni su jednako vrijedni našeg angažmana kao i 5000 ljudi. Sviđa mi se mogućnost održavanja i virtualnog koncerta jer kad su koncertni na otvorenom teško je predvidjeti vrijeme, a sad smo pokazali da i tome možemo doskočiti.

Josipa Lisac

FOTO: Croatia Records PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori