fbpx

Pravila igre, Detour, Cvek, Sandi, Meritas i mnogi drugi pjevaju povodom Svjetskog dana glazbe

Pravila igre, Detour, Cvek, Sandi, Meritas i mnogi drugi pjevaju povodom Svjetskog dana glazbe

Svjetski dan glazbe (franc. Fete da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

HGU manifestaciju poklanja građanima

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju poklanja građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti. Osim što promovira glazbu među građanima, HGU je i jedan od utemeljitelja hrvatske glazbene nagrade Porin koju stručno glasačko tijelo dodjeljuje profesionalnim glazbenicima za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi. 

Također brinemo i o statusnim pitanjima glazbenika i afirmaciji hrvatske glazbene kulture u zemlji i svijetu.

Nakon višemjesečne borbe s posljedicama pandemije koronavirusa i sakupljanja pomoći za glazbenike, Hrvatska glazbena unija odlučila je napraviti dodatni korak prema normalizaciji stanja u glazbenoj industriji. Povodom Svjetskog dana glazbe koji se obilježava u nedjelju 21. lipnja, u gradovima diljem Hrvatske održat će se koncerti u organizaciji Podružnica udruge, pa nas tako na gradskim trgovima, ulicama i parkovima u čak osam hrvatskih gradova očekuje veliko slavlje glazbe i sjajan glazbeni program.

Kompletni program obilježavanja Svjetskog dana glazbe 2020 po ulicama i trgovima gradova u RH pozitivnoj 🙂

Objavljuje Svjetski Dan Glazbe u Srijeda, 17. lipnja 2020.

HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera

Tijekom protekla tri mjeseca Hrvatska glazbena unija je uplatila pomoć za više od 500 glazbenika te im tako osigurala sredstva za osnovne životne potrebe kako bi premostili period bez koncerata i prihoda. Organizacijom koncerata za Svjetski dan glazbe, HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera i da se glazbenicima čim prije omoguće redovne koncertne aktivnosti.

Tradicionalni Svjetski dan glazbe ove će se godine obilježiti u šest gradova gdje HGU ima svoje Podružnice. Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Pula i Zagreb ove će godine ugostiti velik broj poznatih imena domaće glazbene scene, a pridružit će im se Slunj i Sisak.

Centar Zagreba okupirat će brojna poznata imena – Detour, Pravila igre, Meritas, Mangroove, Bang Bang, Igor Geržina, Vanda Winter i mnogi drugi.

Ističemo da će koncerti ispuniti sve preporuke nadležnih institucija te molimo za pridržavanje mjera zdravstvene zaštite o fizičkom razmaku.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori