Predstava na ulicama Zagreba: ‘Priča o četiri ruže’

Predstava na ulicama Zagreba: ‘Priča o četiri ruže’

Priča o četiri ruže predstava je na ulicama Zagreba. Riječ je o predstavi koju igraju dva vodiča, odnosno glumca. Luka Pelicarić, inače turistički vodič, igra lik Vatroslava, nadobudnog povjesničara i vrsnog poznavatelja povijesti Zagreba. Ivan Colarić, član dramskog ansambla HNK u Zagrebu, igra lik Ljudevita, dobrog duha Zagreba koji živi već stoljećima te iz prve ruke prepričava događaje iz davne prošlosti grada kojima je i sam svjedočio.

Priča koju glumci pričaju govori o sudbinama četiriju likova koja su živjela u Zagrebu prije nekoliko stoljeća – Matije Gupca, Crne kraljice, Barice Cindek te Margarete Kuljanke

Kroz spomenute sudbine likovi prepričavaju razne aspekte života starih građana Gradeca i Kaptola, od društvenog poretka i prava žena, do bolesti, higijene, metoda liječenja i načina života građana tog vremena.

Kakav je bio odnos kmetova, vlastelina i Crkve? Što je alkemija i tko ju je koristio? Kakav je bio odnos društva prema ženama? Kako su i zašto žene proglašavane vješticama? Tko su bili gradski suci? Na koji način su se građani borili s pandemijama onog vremena? Gdje su bili najpoznatiji bordeli u gradu? Kako su se i gdje provodila javna sramoćenja i smaknuća? Kakav je bio život građana Gradeca općenito?

Tijekom večernje dvosatne šetnje, kroz dijalog i interakciju s publikom, odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana uz Zagreb onoga vremena daju likovi Vatroslava i Ljudevita. Predstava se odvija na ulicama Gornjeg grada u trajanju od dva sata svake subote s početkom u 19 sati ispred Zagrebačke katedrale. Cijena ulaznice je 100 kn, a broj mjesta zbog epidemiološke situacije ograničen.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori