Predstava ‘Što se bijeli u gori zelenoj?’ otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama

Predstava ‘Što se bijeli u gori zelenoj?’ otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama

Dokumentarno-igrana predstava Što se bijeli u gori zelenoj? je duodrama koja je rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu.

Predstava je rađena po motivima djela sljedećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić.

Predstava Što se bijeli u gori zelenoj? otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste, ne samo našega društva, nego i civilizacije. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene promatra, čini univerzalnim i izvanprostornim.

Predstava je dobila nagradu za najbolju dramaturgiju na Malom festivalu

U obrazloženju stoji: Nagrada se dodjeljuje Sadiki Kahrimanović za predstavu “Šta se bijeli u gori zelenoj” Kabare teatra Tuzla. Tradicijski tekst Hasanaginice ukomponiran je u svojevrsno lektirno tumačenje sa zanimljivom kritičkom notom i suvremenim pogledom na položaj žene u društvu. Pomalo kolažno nizanje dijelova radnje Hasanaginice isprekidano je društveno-političkim komentarima koji ovu predstavu ne usporavaju, već joj daju zanimljivu dinamiku i drže cjelinu, fokus i ritam na okupu. Zbog nesmetanog protoka radnje i jasnoće sadržaja žiri ovu predstavu smatra dramaturški najuspješnijom.

Duodrama rađena prema motivima Hasanaginice

Sljedeća izvedba na rasporedu je 16.7.2021. u 21:00h 

  • DVORANA F22 (FRANKOPANSKA 22) 
  • GOSTOVANJE: TEATAR KABARE TUZLA, STUDENTSKA SCENA ADU TUZLA I ART CENTAR ANKATA

DRAMATURŠKA ADAPTACIJA I REŽIJSKI KONCEPT: Sadika Kahrimanović

MENTORSTVO: Damir Altumbabić

IGRAJU:  Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović / Ermin Avdić

GLAZBA I ARANŽMAN SONGOVA: Feđa Zahirović

INDIKATIVNA I TEHNIČKA PODRŠKA: Ermin Avdić i Nermin Brković

Izvor: Teatar Exit

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori