‘Predstava za žive u doba izumiranja’: Djeca budućnosti protiv ekološke katastrofe

‘Predstava za žive u doba izumiranja’: Djeca budućnosti protiv ekološke katastrofe

Premijera projekta Predstava za žive u doba izumiranja u režiji Anice Tomić i produkciji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će se 26. lipnja u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe na Trnjanskoj.

Predstava je dio EU projekta STAGES koji je financiran od strane Europske komisije, a realizirat će se u deset europskih partnerskih kazališta. STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) je nikad prije viđen kazališni eksperiment koji na revolucionaran način uključuje kulturni sektor u interakciju s konceptom održivosti.

Hrvatska verzija predstave jedinstvena je po tome što sudjeluju djeca. Dramaturginja Jelena Kovačić u suradnji sa spisateljicom Mirandom Rose Hall posebno je tekst prilagodila djeci.
Čak četrnaest utjecajnih kazališnih organizacija, uključujući partnere u akademskoj zajednici i vodeću europsku kazališnu mrežu, udružilo se s redateljicom Katie Mitchell i koreografom Jérômeom Belom – dvoje umjetnika koji su poznati po tome što ugrađuju održivost u svoj rad – na turnejama novih predstava o klimatskoj krizi.

Partneri su:

• Théâtre de Liège (Belgija)
• MC93 – House of Culture of Seine-Saint-Denis (Francuska)
• Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu (Hrvatska)
• The Royal Dramatic Theatre, Dramaten, Stockholm (Švedska)
• Lithuanian National Drama Theatre (Litva)
• Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa (Italija)
• Trafó House of Contemporary Arts (Mađarska)
• Teatro Nacional D. Maria II (Portugal) (Portugal)
• NTGent (Belgija)
• Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija)
• Riga Technical University – University of Latvia (Latvia)
• European Theatre Convention (Njemačka)

Predstavu koja ukazuje na sve ekološke katastrofe današnjice i apelira na održivost planete u potpunosti igraju dvije djevojčice. Dvanaestogodišnja Naomi Temitope Okdi je podrijetlom iz Nigerije te kao dijete doseljenika priča o katastrofi koja dolazi govoreći i o klasnim i rasnim razlikama. Trinaestogodišnja Eva Markulin je iz Zagreba te na dnevnoj razini preispituje svoje postupke i tvrdi: „Nisam dovoljno učinila za Zemlju.“

Kada sam pogledala predstavu koju su kao monodramu za afroameričku glumicu konceptualno osmislili Katie Mitchell i Jérôme Bel, bilo mi je odmah jasno da u hrvatskoj verziji želim da to igra djevojčica, to jest dvije djevojčice. Sjetila sam se odmah djevojčice Grete Thunberg koja je strastveno obraćajući se UN-u govorila: „Kako se usuđujete? Kako se usuđujete?“ U mojem konceptu dvije djevojčice koje će budućnost ekološke katastrofe dočekati u njihovoj zreloj dobi, ozbiljno, strastveno, ali i zabrinuto govore o onome što nas čeka. One žele upozoriti, kliknuti, ako treba održati predavanje da se svi sjetimo da smo dio i neraskidivo tkivo tkanja jedine planete koju mi kao ljudi imamo, a to je Planeta Zemlja. Djeca su naša budućnost, ona već žive ekološku krizu koja ih je dočekala u njihovim formativnim godinama, naglašava Anica Tomić rekavši kako Predstava za žive u doba izumiranja balada o nama koji još uvijek možemo spriječiti bespovratnu katastrofu.

Svjetsku premijeru izvorne verzije teksta produciralo je Baltimore Center Stage (Stephanie Ybarra, umjetnički ravnatelj/Michael Ross, izvedbeni ravnatelj). Predstavu je izvela i razradila kazališna skupina LubDub, Caitlin Nasema Cassidy i Geoff Kanick, umjetnički ravnatelji, Robert Duffley, dramaturg. Dijelom je razrađena uz pomoć Orchard Projecta (www.orchardproject.com), Arija Edelsona, umjetničkog ravnatelja.

Koncept produkcije i režiju izvorne predstave potpisuje Katie Mitchell koja je projekt osmislila s Jérôme Belom, iz Théâtre Vidy-Lausanne, u suradnji s Competence Centre in Sustainability (Centar za kompetencije održivosti) Sveučilišta u Lausannei.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori