fbpx

Predstavljanje monografije i videoizložbe ‘Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini’

Predstavljanje monografije i videoizložbe ‘Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini’

U Galeriji Klovićevi dvori u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. održano je predstavljanje monografije i videoizložbe u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ); Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini.

Predstavljanje projekta otvorila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše uz potporu ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i znanstvenog savjetnika dr. sc. Joška Belamarića sa Instituta za povijest umjetnosti.

Hrvatska je nakon Islanda i Norveške, vodom najbogatija europska država. Osim toga, trećina njezine površine je more.

Hrvatske regije omeđene su rijekama i morem koja je bila misao vodilja ovoga prikaza baštine. Na tim vječitim vodama smjenjivale su se kulture i civilizacije koje su ostavile trag materijalne i nematerijalne baštine.

Uvodna riječ ravnateljice HRZ dr. sc. Tajane Pleše iz monografije Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini

Knjiga (i online izložba) kojom je predstavljena hrvatska baština nastala je iz potrebe stvaranja svojevrsnog imaginarija kojim bi se kroz vrijeme dao prikaz kulturne baštine u svojoj njezinoj punini, raznolikosti i jedinstvenosti.

Namjera je bila istaknuti glavne teme i dosege hrvatske prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine. Sagledavajući tu baštinu na jednom mjestu, pratimo njezine specifičnosti u nacionalnom kontekstu, no jednako tako slijedimo tragove i poveznice s univerzalnim i europskim povijesnim naslijeđem.

Monografija Vječne vode: Život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini, projekt je nabijen različitim emocijama. U prvom redu to je velika ljubav prema baštini, poštovanje prema onima koji su je stvarali i prema onima koji su je uspjeli sačuvati. To je jedna nevjerojatna raznolikost.

Izjava ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek na predstavljanju monografije

Na predstavljanju monografije sudjelovao je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado koji je svojim pjevanjem dočarao bogatsvo hrvatske nematerijalne baštine.

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

Odgovori