Predstavljen bogat nakladnički program Školske knjige za djecu i mlade u 2021. godini

Predstavljen bogat nakladnički program Školske knjige za djecu i mlade u 2021. godini

Stručnjaci savjetuju da djeci čitamo svakog dana od njihove najranije dobi te da ih potičemo na izražavanje vlastitim riječima. Čitanje pozitivno utječe na emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj. Zahvaljujući čitanju djeca prepoznaju svoje i tuđe osjećaje, uče suosjećati i izražavati kritičko mišljenje te dobivaju mogućnost izrasti u mudre, obrazovane i odgovorne ljude koji su sposobni sudjelovati u pozitivnim društvenim promjenama.

Sve su to razlozi zbog kojih Školska knjiga posvećuje veliku pozornost nakladničkom programu za djecu i mlade koji su predstavile u utorak na Interliberu glavna urednica Jelena Lončarić i izvršna urednica za jezike, dječju knjigu i časopise mr. sc. Emica Calogjera Rogić.

Biti kompetentan čitatelj preduvjet je za uspjeh u obrazovanju, a prvi je korak u tome zaljubiti se u čitanje. Misija je Školske knjige objavljivati upravo one knjige koje će digitalne urođenike motivirati za čitanje, izjavila je mr. sc. Emica Calogjera Rogić te istaknula da je ova izdavačka kuća u proteklih godinu dana objavila čak pedeset novih izdanja za djecu i mlade.

Promišljeno odabrani naslovi uglednih svjetskih i domaćih autora, nagrade za najbolje ilustracije i tekstove te vrhunski prijevodi i briga za jezik jamče djeci, roditeljima, odgojiteljima i učiteljima da su odabrane knjige pouzdani i provjereni izvori na zajedničkom putovanju u svijet priča, umjetnosti, znanosti i tehnologije te održiva razvoja.

Svi naslovi prate razvoj i interese djece prema njihovoj dobi, a posvećeni su raznolikim temama iz umjetnosti, znanosti, ekologije, psihologije i drugih područja važnih za cjelovit razvoj djeteta

Najnovije naslove s područja književnosti predvodi slikovnica Dijete knjiga svjetski poznatih autora Olivera Jeffersa i Sama Winstona, koja slavi ljubav prema klasičnoj književnosti za djecu, ali sa suvremenim pomakom. Riječ je o nesvakidašnjoj knjizi o snazi pripovijedanja u kojoj dominiraju čudesni tipografski krajobrazi, inspirirani s četrdeset omiljenih uspavanki i knjiga za djecu.

Ljubav prema čitanju pobudit će i zbirka poezije Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević, slikovnica Čarolija knjižnice koja pokazuje kako se postaje čitatelj te nove zgode djeci omiljenog junaka Toma Gatesa s kojima spisateljica Liz Pichon kontinuirano oduševljava mlade čitatelje i njihove roditelje diljem svijeta.

Uz Čarobno kraljevstvo bajki i prepričana djela svjetskih književnih klasika – Williama Shakespearea, Charlesa Dickensa i Dantea Alighierija, objavljena je prva knjiga bajki Veljka Barbierija Bajke za Zoe i sve velike i male mališane, s prekrasnim ilustracijama Ane Salopek i Marsele Hajdinjak. Poznati književnik i gurman Veljko Barbieri priprema uskoro i Kuharicu za male čarobnjake s receptima i pričama o hrani iz cijelog svijeta.  

Za mlade čitatelje željne avantura pripremljene su knjige Petar – Detektiv za labirinte i Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta. Djeca zainteresirana za STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) uživat će u obilju zabavnih aktivnosti u knjigama Fizika i ja, Izgradi svoju koloniju na Marsu i Ova knjiga misli da si izumitelj. Fizika više neće biti bauk čak ni malcima u vrtiću, kojima je Nikola Poljak jednostavno rastumačio komplicirane pojmove u novim slikovnicama iz serijala Fizika za djecu.

Najmlađima su namijenjene interaktivne slikovnice u kojima će kroz igru i zabavu naučiti osnovne pojmove o bojama, brojevima i životinjama

Za njih je pripremljen i serijal Superjunaci sa slikovnicama o različitim profesijama koje, među ostalim, potiču i motoričke vještine. Svim prvašićima i onima koji će to tek postati dragocjenu i toplu potporu pruža Žinko u školi spisateljice Željke Horvat-Vukelja i ilustratorice Branke Hollingsworth Nare, s kojim čitatelji dobivaju na dar dvanaest likova za igrokaz.

Šest novih naslova iz poznatog serijala Mali ljudi, veliki snovi putokaz su djeci i odraslima da ustraju u ostvarivanju svojih snova, a popularna glazbena slikovnica Orkestar priča priču– Karneval životinjauvodi ih u čudesan svijet skladatelja Camillea Saint-Saënsa i uči kako slušati glazbu. Čitatelji s mnogim knjigama putuju, ali intenzivno to čine s naslovima U potrazi za Atlantidom i Osjećajte se kao kod kuće. U prvoj tragaju za kvalitetnom arhitekturom u društvu velikog Renza Piana, a u drugoj upoznaju različite vrste kuća i drugih nastambi u kojima žive ljudi diljem svijeta. 

Alarmantni izvještaji o stanju našeg planeta potiču ekologe diljem svijeta na mnogobrojne akcije

Za razvoj ekološke svijesti i dobar odnos s kukcima zadužena je Ela spasiteljica pčela. Stručnjak za biljke Michael Hollandotkriva djeci i odraslima mnoge začuđujuće činjenice o svijetu biljaka u predivno ilustriranom priručniku Sunce za doručak. Mlađa djeca uživat će u slikovnici s prozorčićima Čiji su ovo tragovi, a nešto stariji dječaci i djevojčice s uzbuđenjem će istražiti knjigu i igru Planina izazova, koja sadržava mnoga znanja i vještine presudne za preživljavanje u opasnim uvjetima.

Živimo u vremenima u kojima i djeca i odrasli itekako trebaju voditi brigu o mentalnom zdravlju. Posebno je važno tinejdžerima poslati poruku O. K. je ne biti O. K. Tako glasi naziv priručnika za postizanje dobrobiti dr. Tine Rae, s puno vrijednih informacija o načinima nošenja sa stresom i tjeskobom, problemima vezanim za vlastitu percepciju tijela i poremećajima u prehrani. Jedino što nije O. K., poručuje autorica ove korisne knjige, jest skrivati brige i prestati paziti na mentalno zdravlje. Pri tome nije naodmet znati kako funkcionira ljudski mozak, o čemu govori uspješnica Clivea Gifforda i Anne Wilson Ti i tvoj čudesni mozak.

FOTO: Kristina Deranja

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori