Pretpremijera predstave o depresiji: ‘Dobro je ništa’

Pretpremijera predstave o depresiji: ‘Dobro je ništa’

Predstava pod nazivom Dobro je ništa bavi se temom depresije u suvremenom društvu, a na repertoaru je Teatra & TD 29. lipnja u 21 sat, dok je repriza iste predviđena za idući dan 30. lipnja, također u 21 sat.
Predstavu potpisuje Olja Lozica dramaturginja koja iza sebe ima već niz nagrada.

Olja Lozica u Kazalištu Marina Držića (Izvor: Youtube)

Bolest s tisuću lica

Ova se predstava bavi aktualnom tematikom depresije odnosno bolesti suvremenog svijeta koja prema statistikama uzima sve više maha u svjetskim razmjerima. Ovu bolest poznatu i pod imenom bolest s tisuću lica je teško prepoznati u često naizgled asimptomatičnih nositelja. Problem depresije usko je povezan s instant životima u kojima zbog borbe za egzistenciju najčešće nemamo vremena ni za sebe ni za druge. Ta brzina i nedostatak dubljeg interesa za svijet oko nas dolazi od izražaja i u našim svakodnevnim usputnim čavrljanjima poput onih bazičnih koji započinju s pitanjem Kako si? pa do onoga što se pri tome očekuje i podrazumijeva kao odgovor. Svaki odgovor koji bi bio oprečan očekivanim predstavljao bi kršenje nametnutoga kulturnog obrasca ponašanja. Društvo koje implicira odgovor, i ne želi čuti ništa drugo od onoga što je zamislilo, sa sobom posredno nosi poruku omalovažavanja tog istog stanja za koje se, najčešće, iz kurtoazije tek propituje.

O. Lozica: Dobro je ništa

Za par dana čeka nas O.Lozica: Dobro je ništa – pretpremijera i prva repriza!"Olja Lozica i suradnici ovom predstavom problematiziraju depresiju upravo iz aspekta nemogućnosti prepoznavanja njenih simptoma i njenih uzroka. Dapače, ova predstava progovara o depresiji ističući dinamični i neraskidivi odnos pojedinca i njegove okoline, a pritom niti u jednoj rečenici ne spominjući depresiju."

Objavljuje Teatar &TD u Srijeda, 24. lipnja 2020.
Trailer iz predstave Dobro je ništa (Izvor: Teatar &TD Facebook )

Prizma nespecifičnosti

U ovoj predstavi redateljica Olja Lozica pristupa depresiji kroz prizmu njezine nespecifičnosti i osjećaja koje izaziva pri čemu ovu bolest njezini nositelji osjećaju, ali ju često ne detektiraju.
Naš svijet je zastrašujuć u svojoj kompleksnosti pri čemu je jedan od problema, i to što na njega (svijet) ne dolazimo s uputama koje možemo slijediti, kako navodi u najavi predstave jedan od njezinih dramaturga Luka Bosanac. Predstavu nose mladi glumci: Deni Sanković, Romano Nikolić, Andrea Špdindel, Aron Aleksej Ljevaković. Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, a kostimografiju Barbara Bourek. Za glazbu je zadužen jedan od glumaca, Aron Aleksej Ljevaković.

Broj mjesta u gledalištu je reduciran zbog trenutačne situacije vezane uz pandemiju koronavirusom.

Pripreme za predstavu (Izvor: Teatar & TD Facebook)

Ostaje nam da pogledamo što nam donosi najavljena pretpremijera vezana uz ovu raširenu bolest današnjice, a koja nam možda dâ trenutak da predahnemo u trci i razmislimo o sutra.

  • Literatura:
  • Luka Bosanac, O. Lozica: Dobro je ništa, Studentski Centar u Zagrebu, 2020.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori