fbpx

Ča je život vengo fantažija: Otišao je Oliver Dragojević i ostavio trag u beskraju

Ča je život vengo fantažija: Otišao je Oliver Dragojević i ostavio trag u beskraju

Velikan. Legenda hrvatske glazbene scene. Kapetan. Šarmer. Umjetnik. Jedan jedini. Morski vuk. Oliver Dragojević.

Prvi koraci fantažije

Oliver Dragojević rođen je u Splitu 7. prosinca 1947. godine kao najmlađe dijete oca Marka i majke Kate Dragojević. Tri starije sestre Glorija, Marija i Tatjana preminule su prije nego što li se rodio i mogao ih upoznati. Aljoša Dragojević bio je stariji Oliverov brat s kojim kreće u prve glazbene avanture. Obzirom da je rođen svega dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, Dragojevići su živjeli veoma skromno u Veloj Luci i pronalazili su utjehu u malim stvarima. Vela Luka obilježila je Olivera od početka pa do kraja njegovog života. Za sebe je često znao komentirati kako je čisti otočanin i s očeve korčulanske strane i s majčine lastovske strane. Jednostavno, živio je za more i za morske pustolovine.

Osim što je bio otočko dijete s očeve strane, očeva strana obitelji bavila se glazbom pa nije ni čudno da otac Marko Oliveru poklanja prvi instrument – usnu harmoniku, kada je imao samo 5 godina. Školovao se u Splitu u Osnovnoj školi Vlado Bagat, a istovremeno je učio svirati saksofon, klavir, klarinet i gitaru.

Put prema profesionalcima

S bratom Aljošom 1957. godine nastupa na Radio-Splitu s pjesmom Paula Anke Diana. Godine 1961. sudjeluje po prvi puta na Splitskom festivalu za djecu Djeca pjevaju s pjesmom Baloni, a godine 1963. odnosi pobjedu na dječjem natjecanju s pjesmom Yesterday. Daljnje obrazovanje Oliver nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi u Splitu.

Kao prvu ozbiljniju stepenicu prema profesionalnoj glazbi, u Splitu se pridružuje se kao klavijaturist bendu Batali, prvotno nazvanim Tequila. U bendu su svirali Josip Radeljak Dikan kao gitarist, Mate Carić kao saksofonist, Pavle Kolarov Pajo kao pjevač i gitarist, a Mirko Petrić Špar kao bubnjar.

Skladatelj Zdenko Runjić pisao je skladbe za Batale gdje službeno upoznaje Olivera, ali prvi put već ga je vidio na dječjem festivalu gdje mladi i mršavi Očalinko izvodi Balone. Talentirani pjevač želi se što prije odmaknuti od benda i krenuti u samostalnu karijeru. U tome mu pomaže Zdenko Runjić s kojim u suradnji sudjeluje 1967. godine na Splitskom festivalu s pjesmom Picaferaj. Debitantan nastup nije prošao najbolje u to vrijeme, ali kasnije pjesma postaje neizostavan dio Oliverova repertoara na koncertima. Suradnja Dragojević-Runjić vjerojatno je jedna od najplodnijih suradnji na našim području između jednog skladatelja i jednog pjevača.

Turneja po svijetu

Nakon, kako je i sam rekao, očajnog nastupa na festivalu, na poziv Tončija Perića odlazi s orkestrom u inozemstvo u kojem ostaje do 1972. godine. Posjetio je s orkestrom mnoge europske i američke države. Osim novog iskustva i mnoštvo novog znanja, Oliver se iz inozemstva vratio rabljenim Opelom i televizorom s daljinskim upravljačem što je u ono vrijeme, a pogotovo na otoku, bilo veoma rijetko i zapanjujuće.

Nakon sviranja u inozemstvu, pridružuje se Dubrovačkim trubadurima s kojima ponovno putuje i svira svijetom. Svirao je gitaru, ali vrlo kratko u razdoblju od prve svirke 15. srpnja 1972. godine pa do zadnje svirke 15. srpnja 1973. godine. Za vrijeme nastupa u svibnju 1973. godine s Trubadurima upoznaje buduću suprugu Vesnu Dragojević.

Vesna

Zlatko Gall u svojoj knjizi OLIVER DRAGOJEVIĆ Trag u beskraju donosi Vesninu priču o upoznavanju supruga Olivera koji joj je bio neodoljiv na prvi pogled.

Olivera sam upoznala 13. svibnja 1973. oko tri ure popodne, na Stradunu. Vidjela sam u prolazu jednog tipa koji mi nije poznat, a u Dubrovniku smo se manje-više svi poznavali, i nakon pedesetak metara učinila sam nešto što nikada do tada nisam učinila: okrenula sam se. U isto vrijeme, okrenuo se i on.

Povratkom u Split, Oliver se pridružuje novnoosnovanom bendu More kojeg osniva Slobo Kovačević. U sastavu benda bili su Meri Cetinić i Marija Kuzmić kao pjevačice, Vjeko Ćore Benzon kao bubnjar i perkusionist te Dalibor Jurašin Orao kao gitarist. Uskoro izbacuju prvu pjesmu More, more.

Oliver i Vesna sklopili su brak u proljeće 1974. godine i useljavaju u kuću s Oliverovim roditeljima te bratom Aljošom i njegovom obitelji. Zbog manjka novaca, nakon samo tri mjeseca napušta grupu More i pridružuje se Batalima. U Batalima bila je nova postava: Igor Lučev, Igor Trumbić, Blaško Jurić i Igor Bibić.

Festivali

Prva prekretnica Oliverove karijere svakako je bila 1974. godina kada na Splitskom festivalu nastupa s pjesmom Copacabana autora i skladatelja Tea Trumbića. Pjesma je bila pun pogodak te dobiva veoma bitnu Prvu nagradu publike.

Također, godina 1975. može se nazvati godinom potvrde fantastične suradnje Dragojević-Runjić. Unošenjem elemenata mora, galeba te Dalmacije ostavili su neizbrisiv trag. Pjesma Galeb i ja, iako je te godine ostala bez nagrada, u devedesetima proglašena je pjesmom svih splitskih festivala.

Uspjeh je ostvarila i Skalinada sa Splitskog festivala 1976. godine. Skalinada je dobila prvu nagradu stručnog žirija i obara sve rekorde izvođenja.

Na Splitskom festivalu Oliver je nastupao s ovim pjesmama: Zelenu granu s tugom žuta voća, Malinkonija, Romanca, Oprosti mi, pape, Poeta, Cvit, Vjeruj u ljubav, Piva klapa ispo’ volta, Nadalina s Borisom Dvornikom, Infiša san u te, Lipa moja ča si blida, Uvik žaj mi bi’će, Štorija, Karoca, A vitar puše, Luce mala s Mariolima, Anđele moj, Svoju zvizdu slidin, Dišperadun, Mižerja, Stine, Što to bješe ljubav, Veslaj, veslaj s Meri Cetinić, Od sveg tebi srca fala s blizancima Smoje, Neka se drugi raduju, Ti si moj san sa Zoricom Kondžom i Bez tebe.

Na inicijativu Zdenka Runjića od 1993. godine pokreću se Melodije hrvatskog Jadrana. Oliver nastupa od 1993. godine do 1997. godine s pjesmama Cesarica, Jubav moja, Nisan ja za te, Morski vuk s Tonyjem Cetinskim, Margarita, Pjesma anđela sa Cecilijom i Ispod sunca zlatnoga.

Cesarica

Mnogima je prva pjesma na koju pomisle kada je u pitanju Oliver upravo Cesarica. Cesarica je u vrlo kratkome vremenu postala pravi hit. Autor teksta je Zlatan Stipišić Gibonni koji u knjizi Zlatka Galla OLIVER DRAGOJEVIĆ Trag u beskraju donosi priču o Cesarici.

Zdenka Runjića upoznao sam ranije na Splitskom festivalu 1990., a kada sam čuo da pokreće Melodije hrvatskog Jadrana, ponudio sam mu dvije pjesme koje sam napisao. Jedna je bila Cesarica, a druga Dobri ljudi. Zdenko me pitao koja mi je draža, koju bih sam radije izvodio… Odgovorio sam bez razmišljanja: ‘Dobri ljudi’. Bolja je za mene sto puta od ove druge.’ Zdenko je pristao da ja pjevam Dobre ljude, a za Cesaricu je kazao kako mu se čini da bi se mogla svidjeti Oliveru. Nadao sam se da hoće… Sutradan sam otišao do Olivera doma, on je čuo Cesaricu, svidjela mu se, a ja sam kemijskom na komadu papira ispisao tekst. Ostavio sam ga na klaviru, a nas smo dvojica sjeli u dnevnom boravku, ćakulali i pili vino… Nismo ni vidjeli da je njegov pas Luna za to vrijeme prožvakao papir s tekstom pisme. Jedva sam ponovno napisao po sjećanju.

Delfini pa Dupini

Bend Delfini nastao je u šezdesetim godinama dvadesetoga stoljeća. Već u svojim prvim nastupima ističu vokal kao bitnu komponentu benda. Oliver Dragojević pristupa Delfinima 1995. godine za vrijeme kada je vokal bila Doris Dragović. Delfini uskoro s Oliverom postaju Dupini, a u sastavu se nalaze klavijaturist Aljoša Draganić-Vrančić, bubnjar Kamenko Tulić Kame, basist Goran Franić Njoko i gitarist Silvije Petričić Siki. Dupini često putuju s Oliverom i nastupaju s njime po cijelome svijetu. U preko dva desetljeća suradnje, sa svih putovanja i svirki dijele avanture, anegdote, smijeh, plač te dobre i nezaboravne trenutke.

Porin dobiva

Porin, jednu od najuglednijih glazbenih nagrada Oliver je osvojio mnogo puta: za Hit godine, Pjesmu godine, Najbolji aranžman, Najbolju mušku vokalnu izvedbu, Album godine, Najbolju vokalnu suradnju, Najbolju produkciju, Najbolji pop album. Godine 2018. dobiva Porin za životno djelo i Najbolji tematsko-povijesni album za album Do kraja vrimena.

Bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović 2018. godine odlikuje Olivera Redom Ante Starčevića za izniman doprinos u izgradnji suverene hrvatske države kroz dugogodišnji rad i stvaralaštvo na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Zagreb, Milano, Pariz, New York, Beč, London, Sydney

Oliver je od devetesetih godina dvadesetoga stoljeća pa sve do 2011. godine punio diskoteke,kulturne ustanove, kafiće, a najviše koncertne dvorane u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Zagrebački Saloon i Aquarius, splitsko Hrvatsko narodno kazalište, milanski Commune di Milano Zona 8, hala Tivoli u Ljubljani, koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, pariška koncertna dvorana Olympia, njujorška koncertna dvorana Carnegie Hall, bečka koncertna dvorana Konzerthaus, londonska koncertna dvorana Royal Albert Hall i kao kruna velikih svjetskim koncertima, Oliver nastupa u australskoj koncertnoj dvorani Sydney Opera House.

Oliverov komentar o ovim koncertima donosi Zlatko Gall u knjizi OLIVER DRAGOJEVIĆ Trag u beskraju:

Trema je uvijek prisutna, pa i kad su takve velike dvorane u pitanju. Ali kad imaš tonsku probu, pa generalnu, cijeli niz raznih probi jer smo u svakome u tih gradova bili cijeli dan u dvorani, onda cijeli dan pjevaš i jednostavno zaboraviš. Izađeš na pozornicu treći put i počneš raditi ono što si radio i prije dva sata, samo počneš pjevati i onda si potpuno opušten i bude baš odlično. Zbog osjećaja kad uđeš u dvoranu, a svi ti plješću i ustanu, postaneš poput malog djeteta, sam sebi važan. Zvuči malo narcisoidno, ali shvatiš koliko ljudi sluša nešto što ti radiš. Zacrtao sam sebi u životu da ću ići negdje gdje je strašno važno biti. To su te dvorane, to je bio moj cilj i to sam ostvario. Na tim sam nastupima i izgubio puno novaca zato što je jako skupo, troškovi su golemi, ali mi to uopće nije bilo važno. Ne mogu vam objasniti taj osjećaj, to je nešto toliko dobro, toliko lijepo. Tko nije probao, na može si taj osjećaj dočarati.

Hrvatska i Amerika

Nakon internacionalnih koncerata, došao je red i na Hrvatsku. Malo sjevera, juga, istoka i zapada od Varaždina, Zadra, Novigrada, Vukovara pa do Umaga. Nakon objavljivanja albuma Tišina mora, Oliver održava redovan nastup u zagrebačkom Lisinskom i ostvaruje suradnju sa Stjepanom Hauserom, a već 2015. godine s Ninom Badrić i Ljiljanom Nikolovskom održava američki koncert u Las Vegasu. Koncert najavljuje riječima: Uništio sam si ljeto u Veloj Luci! Osim u Las Vegasu, Oliver je nastupao u New Orleansu, Houstonu i Saint Louisu.

S prijateljem Gibonnijem, 2016. godine objavljuje album Familija, a najljepši plodovi albuma autorima su pjesme Udica i Sreća. Udica je Oliveru bila toliko lijepa da je i zaplakao. Gibonni i Oliver imali su veoma blizak odnos. Zlatko Gall donosi dvije anegdote o njihovoj glazbenoj suradnji iz Gibonnijeve perspektive.

Inače, kad smo dogovarali tko će što pjevati ili kad bih ga pitao kako mu se sviđa neka nova pjesma, Oliver bi na svoj zezatorski način, rekao: ‘Ako kažem da mi se pisma sviđa ti ćeš je uzeti sebi jer je puno dobra, a ako, želeći da je ja uzmem sebi, kažem da mi se baš ne sviđa, onda ćeš se uvridit… Kako god okreneš, ne valja’.

Donio sam mu pjesmu Dobar dan i kad je čuo tekst i početne stihove ‘negdje ispod moje kože’, rekao je da on to neće pjevati. Pitao sam ga – zašto ako ti se sviđa? ‘Pa znaš da moja familija ima nadimak Koža pa ako budem to piva zajebavat će me cila Vela Luka!’

Zanimljivosti o Oliveru

 • Kad je imao koncert u Londonu u travnju 2010. godine, eruptirao je vulkan i bili su odgođeni svi zračni letovi pa su glazbenici putovali autobusom.
 • Najveći uzori su mu bili Ray Charles, Stevie Wonder, bend Beatles i Tom Jones.
 • Najviše je uživao u moru, ribama, maslinama i ribama, a s godinama je postajao sve emotivniji.
 • Nakon Domovinskog rata, odbijao je nastupati u Srbiji.
 • Nemojte se čuditi ako čujete da je Oliver iz zafrkancije ljude koji su prvi put došli u Velu Luku bacao u more.
 • Oliver je imao mnoge ponude da se preseli u Zagreb, ali odbijao je živjeti bez mora.
 • Po horoskopu bio je strijelac.
 • Priznao je da mu je najveći porok cigareta.
 • Sa svim svojim suradnicima prvo je bio prijatelj, a onda i kolega. Najpoznatiji suradnici su mu bili Alka Vuica, Antonijo Serrano, Bruno Kovačić, Elvis Stanić, Goran Karan, Hari Rončević, Jakša Fiamengo, Kemal Monteno, Lea Dekleva, Marijan Ban, Miroslav Stanić, Momčilo Popadić, Petar Grašo, Stipica Kalogjera, Stjepan Hauser, Tedi Spalato, Tomislav Zuppa, Tonči Huljić, Tony Cetinski, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić, Zlatan Stipišić Gibonni, Zoran Grašo, Zorica Kondža i još mnogi drugi.
 • U životu je sudjelovao na preko 400 humanitarnih koncerata i humanitarnih organizacija.
 • Za vrijeme godišnjeg odmora na Hawaiima, na dva tjedna pridružio se jednom lokalnom bendu te svaku večer svirao s njima kao da je u stalnoj postavi benda.

Svi Oliverovi putevi vode u…

Svi Oliverovi putevi uvijek su vodili u Velu Luku. Uvijek. Nitko i ništa ne može se uspoređivati s Velom Lukom, obitelji, prijateljima, ribolovom, barkom, morem, balunom, biljarom, kartama ili lokalnim lutanjima i kužinom.

Oliveru je u ljeto 2017. godine dijagnosticiran rak pluća. Njegova borba s bolešću trajala je jednu godinu. Oliver Dragojević umro je u nedjelju u dva sata ujutro 29. srpnja 2018. godine u splitskom Kliničkom bolničkom centru.

U utorak 31. srpnja u kasnim večernjim satima, krenulo je Oliverovo zadnje putovanje iz Splita prema Veloj Luci. Doživio je spektakularnu plovidbu vrijednu njegova imena. Deseci tisuća ljudi i petstotinjak brodica otpratili su morskog vuka uz baklje, sirene, trube brodova i zvona sa zvonika Svetoga Duje.

Oliver Dragojević bio je umjetnik i glazbenik koji se samo jednom rađa. Ostavio je neizbrisiv trag u ljudima. Oliver je trag u beskraju. Uvijek je bio i uvijek će biti. Dok živi u našim srcima, uvijek će živjeti. Neka ne umre dva puta. Olivere, hvala na svemu!

 • Dragojević, Oliver. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020.
 • Gall, Zlatko. 2019. OLIVER DRAGOJEVIĆ Trag u beskraju, Zagreb: MEDIA BAR
 • FOTO: YouTube

Klara Halužan

Studentica iz Zagreba s višegodišnjim iskustvom u event managmentu. Svaku pruženu priliku trudim se kvalitetno iskoristiti kako bih naučila nešto novo te unaprijedila na bolje.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *