fbpx

Privatna gimnazija i strukovna škola Svijet: Škola u kojoj je nastava na daljinu već dugi niz godina uhodana praksa

Privatna gimnazija i strukovna škola Svijet: Škola u kojoj je nastava na daljinu već dugi niz godina uhodana praksa

Ostala su još samo dva tjedna do početka nastave i povratka učenika u školske klupe. Pred nama je ponovno isti izazov – vratiti učenike u školske klupe ili ih ostaviti kod kuće s roditeljima. Razgovarali smo s Marijom Šarić, ravnateljicom privatne gimnazije i strukovne škole Svijet, škole u kojoj je online nastava sasvim normalna stvar već dugi niz godina i škola u kojoj je uspješnost maturanata na zavidnoj razini.

Iza nas je veoma izazovna godina, najblaže rečeno. Kako se privatna gimnazija Svijet prilagodila novonastaloj situaciji?

S obzirom na to da smo škola koja već postoji 17. godina i započeli smo s inovativnim programom jezično-informatičke gimnazije, a kroz sve to vrijeme imamo puno sportaša, učenika sa zdravstvenim poteškoćama,  nastava na daljinu nam je već uhodana praksa. Informatički smo dobro opremljeni pa smo se brzo organizirali, a kvalitetan rad naših profesora koji su i do tada bili online s određenim učenicima sada je samo obuhvatio sve učenike škole.

Što Vam je bio najveći izazov tijekom karantene i nastave online?

Najveći izazov je bio sam početak dok sustav za online komunikaciju nije postao stabilniji. Također, profesorima je izazov bilo ocjenjivanje učenika, a osobito zaključivanje ocjena jer nisu mogli kontrolirati samostalnost učeničkih radova.

Kako je prošla državna matura? Kakav je uspjeh Vaših maturanata? Što je najtraženije zanimanje?

S obzirom na to da imamo tri programa, gimnazijski i dva strukovna (web dizajner, fizioterapeutski tehničar), učenici u startu nisu istog predznanja. Što se državne mature tiče rad naših profesora dolazi do izražaja jer su trud i zalaganje puno veći pa su naši učenici postigli 98% uspješnost na maturi, a gimnazijalci 100% ove školske godine.

Primijetili smo da je interes za daljnje školovanje generacijski, a ove godine najviše ih je upisalo informatičke, ekonomske i fizioterapeutske fakultete.

Po čemu je ova gimnazija specifična i kako je ustrojena? Što nudi učenicima u odnosu na druge privatne gimnazije?

Topla atmosfera, rad u malim grupama, kreativna i projektna nastava, učenja iz težih predmeta, priprema za državnu maturu, sudjelovanje u europskim projektima – naša su obilježja.

Budući da smo mala škola učenici i profesori će se osjećati sigurno u izvođenju nastave u učionicama uz poštivanje svih propisa vezanih za epidemiju koronavirusa. Zgrada je čvrsta i sigurna od potresa, a nastavu organiziramo u jutarnjem turnusu.

Ulažemo puno u nastavna sredstva i pomagala, osobito u informatičku opremu (dva informatička kabineta, pametna ploča, tableti i dr.) koja je dostupna svim predmetima.

Svi smjerovi kroz četiri školske godine imaju mogućnost učenja retorike, a gimnazijalcima je to obvezni predmet. U trećem i četvrtom razredu mogućnost učenja znakovnog jezika. Treći i četvrti razredi strukovnih smjerova imaju mogućnost učenja još jednog stranog jezika. Četvrti razred fizioterapeutskih tehničara imaju dodatna dva sata matematike.

Iako je privatna gimnazija velik financijski izdatak, ipak se odlučuju na takav korak?

Smatramo da je ulog u obrazovanje jedan od najboljih ulaganja u budućnost djeteta. Sjećamo se riječi mame našeg bivšeg učenika: Prijatelji se čude što sam upisala dijete u privatnu školu, a ja im odgovaram – da sam podigla kredit za Mercedes nikome ne bi bilo čudno.

Dokaz prednosti naše sredine su na kraju školovanja zadovoljni roditelji i učenici te upis željenog fakulteta.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *