fbpx

Prizemljeni Sunčev sustav: Zagrebački svemir u malom

Prizemljeni Sunčev sustav: Zagrebački svemir u malom

Jeste li znali da je u Zagrebu moguće pronaći planete Sunčevog sustava? Po ovoj umjetničkoj instalaciji Zagreb je jedinstven u svijetu. Planeti su diljem grada – od Margaretske, Varšavske, Tkalče, Voćarske, Račićeve ulice, do Sigeta, Kozari puta, Aleje Bologne i Jelačićeva trga. Otkrivamo kako do njih i zašto ih posjetiti.

Sunce

Koliko ste puta prošli Bogovićevom i upitali se kakva je ono išarana divovska zlatna kugla? Možda ste u međuvremenu i našli odgovor na to pitanje. Za one koji ga još nisu našli, odgovor je da je ta kugletina rad akademskog kipara Ivana Kožarića pod nazivom Prizemljeno Sunce. Sunce je tu još od davne 1994., a u međuvremenu je izazvala brojne kontroverze, ali i postala prepoznatljiv simbol Donjeg grada. 

Povijest Kožarićeva Sunca počinje 1971. godine kada je bila postavljena na pješačkom trokutu ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Kugla je tada bila postavljena bez dozvole nadležnih gradskih vlasti pa je naposljetku morala biti uklonjena. Potom je novo gnijezdo našla već spomenute 1994. u  Bogovićevoj ulici do koje s Jelačićeva trga možete doći vrlo jednostavno – tridesetak metara Ilicom do Ulice Franje Petrića, a po njoj do sredine raskrižja s Bogovićevom, odakle se pruža pogled na hotel Dubrovnik u Ulici Ljudevita Gaja.

Zagrebačko je Sunce deset godina kasnije dobilo planete koji ga okružuju. Naime, konceptualni umjetnik Davor Preis napravio je 2004. godine vjerodostojnu nadogradnju na Kožarićevo Sunce postavivši devet prizemljenih planeta diljem grada, pritom pazivši da udaljenost i veličina planeta budu razmjerne veličini Prizemljenog Sunca. Preis je uzeo kalkulator, šestar i mapu grada pred sebe te nakon napornog rada uspio izračunati gdje treba postaviti planete po gradu da budu vjerodostojni prikaz Sunčeva sustava. Cjelokupna je instalacija nazvana Devet pogleda (Nine views). Svaka metalna kugla napravljena je u istom mjerilu kao i Kožarićevo Sunce, a njihov položaj određen je u istom mjerilu kao i u dijelu svemira gdje se nalazi Sunčev sustav.

Ako se i vi, kao i mi, odlučite na potragu, morate znati da ćete morati prijeći velik dio Zagreba jer su velike udaljenosti među planetima rezultirale i velikim udaljenostima među metalnim kuglama koje su postavljene u raznim dijelovima grada. Ali, ne očajavajte, mi smo već za vas provjerili sve lokacije koje su ucrtane u kartu i zaista, lokacije na karti odgovaraju stvarnim udaljenostima! Važno je napomenuti kako smo putovanje započeli po rasporedu planeta od Jelačićeva trga, a ne od njihove udaljenosti od Sunca. 

Venera

Kao što je već uvriježena misao u našem narodu da su muškarci s Marsa, a žene s VenereVenerom počinje i naše putovanje. Koliko ste se samo puta uputili s trga ka Dolcu? E pa, svaki ste put prošli kraj Venere kao što i ona prolazi kraj nas svake večeri kao Večernja zvijezda ili ujutro kao Jutarnja zvijezda (Danica). Venera je drugi planet po udaljenosti od Sunca, a zagrebačka Venera smještena je na zapadnoj strani, prvog (južnog stupa), kod Hypo banke.

Mars

Nakon Venere polazimo u potragu za Marsom. Adresa je Tkalčićeva 21. Postavljen je na svijetlo žutoj fasadi upravne zgrade (na galeriji Krvavi most), a čuva ga skulptura Marije Jurić Zagorke.

Merkur

Nakon Marsa nastavljamo potragu za Merkurom. Merkur se sakrio na sjeveroistočnoj strani Preradovićeva trga (Cvjetnog trga), na žućkastoj fasadi u Margaretskoj ulici.

Zemlja

Nakon fotografiranja i zapisivanja podataka spuštamo se do Varšavske ulice 9, gdje je na zapadnom stupu, kod kina Europa, smještena…pogađate – Zemlja! Ovoga ćete puta, kako biste pronašli Zemlju, umjesto pogleda ispod sebe, morati pogledati iznad sebe. Smještena je malo više, kao i Venera, no može se uočiti.

Jupiter

Budući da smo u centru grada pronašli sve planete, vrijeme je za potragu koja će iziskivati malo putovanja. Vraćamo se na Frankopansku i sjedamo u 13-icu kako bismo došli do Kvatrića u čijoj je blizini skriven najveći planet Sunčeva sustava. Stigavši na Kvatrić, ulazimo u Domanićevu ulicu i hodamo do kružnog toka odakle ulazimo u Voćarsku ulicu i krećemo se do Voćarskog naselja. Pripremite svoje tabane na desetominutnu šetnju uzbrdo! No, sav se trud ipak isplati! Čim iz daljine ugledate veliku kuglu na ogradi ispred vas, ubacit ćete u petu da se što prije približite najvećem planetu u našem Sustavu, Jupiteru.

Saturn

Jednu tramvajsku stanicu dalje od Jupitera, nalazi se Saturn. U ulici Račićeva 1 smješten je na zidnoj ogradi i time je ujedno jedini planet koji nije smješten na nekom zidu ili stupu. Kako biste lakše našli Račićevu, potrebno je iskrcati se na stanici Mašićeva te krenuti Mašićevom ulicom prema Bukovčevu trgu. To je trokutasti trg na čijem je sjevernom dijelu na betonskoj ogradi model Saturna.

Uran

Posljednja tri planeta također zahtijevaju vožnju tramvajem ili nekom dugom vrstom prijevoza. Uranova je adresa Siget 9. Do njega možete doći tramvajskim linijama 7 ili 14. Kada izađete na Velesajmu, preko puta ćete vidjeti šest nebodera poredanih u dva reda. Gledajući nebodere, potrebno je krenuti desno i proći benzinsku crpku. Uz same nebodere proteže se uličica Siget. Također, tu su i garaže, a iznad garaže u parku koji dijeli Trnsko i Siget smješten je Uran.

Neptun

Tramvajima 2 ili 3 koji voze za Savišće putuje se prema Neptunu. Trebate izaći na stanici Zagrebački transporti i krenuti prema istoku Kanalskim putem. Doći ćete do malog raskrižja od kojeg vode Kanalski put I te Kozari. Krećete se Kozarima do novog raskrižja od kojeg se odvajaju Kozari I. odvojak i Kozari II. odvojak. Na tom je raskrižju električni stup na kojem je Neptun.

Pluton

 Kako biste pronašli Pluton, prvo trebate otići na okretište Črnomerec. Dalje putujete busom (linije 120, 122, 123, 131, 172, 176, 177 ) do stanice Dubravica. Nakon nizbrdice dolazi se do podvožnjaka na kojem se sakrio Pluton. Neptun i Pluton nismo posjetili, ali zato ste tu vi da to učinite umjesto nas!

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *