Program filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića

Program filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića

Od srijede do nedjelje, 24. do 28. veljače, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, kino Tuškanac prikazat će osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.

Srijeda

Program filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića kino Tuškanac otvara u srijedu  drugim dugometražnim kino-filmom Emira Kusturice Otac na službenom putu (1985.), nostalgičnom, oporom dramom s mnogo humora, nagrađenom u  Cannesu. Glumačku postavu čine Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević i Mira Furlan. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč. 

Četvrtak

U četvrtak slijedi Mala pljačka vlaka (1984.) koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Poigravanje populističkim žanrovima konstanta je ranog opusa Dejana Šorka, a u ovom je na meti vestern. Film ima impresivnu glumačku ekipu, osvojio je nagradu publike na pulskom festivalu, a  potvrdio se i u kinima. Iste večeri kino Tuškanac prikazuje i Priču iz Hrvatske (1991.) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

Petak

Na rasporedu u petak je Gluvi barut (1990.), izvrsna ratna drama Bahrudina ‘Bate’ Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film. Riječ je o uspjeloj adaptaciji istoimenog romana Branka Ćopića, za uloge u kojoj su Mustafa Nadarević i Branislav Lečić nagrađeni na festivalu u Moskvi. Slijedi Kod amidže Idriza (2004.) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama te izgubljenosti dvoje ljudi koji su u ratu izgubili sina. Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok.

Subota

Subota donosi Miris dunja (1982.) Mirze Idrizovića, romantičnu ratnu dramu nagrađenu Zlatnom arenom za najbolji scenarij. Posrijedi je suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije, sa sjajnom interpretacijom Mustafe Nadarevića, čiji je izniman glumački potencijal pulski žiri propustio nagraditi. Iste večeri kino Tuškanac prikazuje i Već viđeno (1987.) Gorana Markovića, film nagrađen s pet Zlatnih arena u Puli i ostvarenje koje je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena. 

Nedjelja

Program sjećanja na Mustafu Nadarevića završava u nedjelju Glembajevima (1988.) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže koja je postala hrvatski filmski klasik. Vrdoljak je upečatljivo našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

Kinoteka: Sjećanje na Mustafu Nadarevića

Srijeda, 24.2. 
19:00 
Uvod: Juraj Kukoč, viši filmski arhivist
Otac na službenom putu (Emir Kusturica, 1985.), 136′

Četvrtak, 25.2. 
18:00
Mala pljačka vlaka (Dejan Šorak, 1984.), 103′ 
20:00Priča iz Hrvatske (Krsto Papić, 1991.), 100′

Petak, 26.2. 
18:00
Gluvi barut (Bahrudin ‘Bato’ Čengić, 1990.), 116′
20:00 Kod amidže Idriza (Pjer Žalica, 2004.), 94′

Subota, 27.2. 
18:00
Miris dunja (Mirza Idrizović, 1982.), 97′
20:00 Već viđeno (Goran Marković, 1987.), 102′ 

Nedjelja, 28.2. 
19:00
Glembajevi (Antun Vrdoljak, 1988.), 120′

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.
Ulaz na filmove Mala pljačka vlaka, Priča iz Hrvatske, Glembajevi je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni (25 kuna). 

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori