Projekt Growing Together, nakladničke kuće Fraktura, nominiran za nagradu SozialMarie

Projekt Growing Together, koji je osmislila nakladnička kuća Fraktura s ciljem održivijeg, inkluzivnijeg i samosvjesnijeg europskog društva, nominiran je za SozialMarie, nagradu za društvenu inovaciju!

Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Unruhe Privatstiftung / Privatna zaklada Unruhe (“Nemir”) projektima iz Srednje Europe koji se mogu označiti kao društveno inovativni, odnosno koji prepoznaju i nude rješenja za aktualne probleme suvremenog društva. Osim inovativnosti SozialMarie podupire projekte sljedećih kvaliteta:

  • uključivosti različitih društvenih skupina
  • učinkovitosti / djelotvornosti
  • mogućnosti prijenosa ostvarenih rješenja na druge sektore i regije

Nagrada SozialMarie dodjeljuje se od 2005. godine, a od samih početaka uživa međunarodni ugled jer se prijavljuju projekti iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske. Među dobitnicima su prethodnih godina bili i Red Flags Slovakia.Digital iz Slovačke – zajednica IT stručnjaka koja upozorava na problem potrošnje novca poreznih obveznika; Labour dispute and care iz Austrije – inicijativa migranata u polju cjelodnevne njege i skrbi, i MADE IN: Crafts and Design Narratives – zajednička platforma dizajnera, obrtnika, istraživača i kustosa iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije koji nastoje unaprijediti zanatsku proizvodnju.

Od sveukupno dvjesto osamdeset osam prijavljenih projekata nominirana su trideset četiri, dok su iz Hrvatske, uz Growing Together, nominirana još samo dva projekta. Važno je spomenuti i da je projekt Growing Together jedan od dva nominirana projekta u području kulture.

Projekt Growing Together predstavlja pet zanimljivih naslova

Projekt Growing Together osmišljen je s ciljem boljeg – održivijeg, inkluzivnijeg i samosvjesnijeg europskog društva, a to planira postići nizom različitih aktivnosti. Nakladnička kuća Fraktura će, između ostaloga, u sklopu projekta prevesti, objaviti i distribuirati dvadeset šest knjiga, obogatiti vegetaciju Republike Hrvatske sadnjom 10 000 stabala, organizirati radionice za poticanje čitanja za odgajanike iz Centra za pružanje usluga socijalne skrbi Dugave te provesti niz promotivnih aktivnosti. Osam sjajnih naslova već je objavljeno u sklopu projekta, o čemu je nedavno pisano. U 2022. godini već su objavljene tri izvrsne knjige – Godišnji banket bratovštine grobara Mathiasa Énarda, u prijevodu Ivane Šojat, Opečeni vatrom Jaumea Cabréa, koju je preveo Boris Dumančić, i Neovisnost Javiera Cercasa, za čiji je prijevod zaslužna Silvana Roglić.

Novu književnu godinu Fraktura je otvorila s pet sjajnih naslova – Nas tri Shide Bazyar, u prijevodu Snježane Božin, Euforija: roman o Sylviji Plath Elin Cullhed, koji je na hrvatski prevela Lana Momirski, Panterin sjaj Krisztine Tóth, čiji je prijevod osigurala Xenia Detoni, Snoviđenje svijeta Wernera Herzoga, u prijevodu Milana Soklića te Uspon Stefana Hertmansa, koji će domaća publika otkriti u prijevodu Romane Perečinec.

Roman Nas tri njemačke autorice Shide Bazyar autentična je priča o ženskom prijateljstvu: malim trenucima i velikim izazovima koji će pokazati koliko je ono zapravo jako! Od prvih mladenačkih iskustava pa do tihog rata koji na svojoj koži uvijek osjeti manjina – Saya, Kasih i Hani postale su nerazdvojne prijateljice, čuvarice i sestre po oružju. Ipak, požar u kojem stradava više stanara jedne zgrade stavit će na kušnju njihovo dugogodišnje prijateljstvo…

Naslov Nas tri posveta je kultnom romanu Tri ratna druga njemačkog autora Ericha Marije Remarquea, objavljenom 1936., jer – kao i on, portretira jedan nesvakidašnji zločin, ali i jedno posebno prijateljstvo. Isto tako, ovo je roman koji propituje goruće probleme suvremenog društva: ksenofobiju, mizoginiju i sve veću popularnost krajnje desnice. Kritika je ovaj naslov već proglasila jednom od najboljih i najvažnijih knjiga napisanih na njemačkom jeziku, a zbog sjajnog stila i velike teme – specifičnog iskustva Drugoga – mogao bi vas podsjetiti na djela Bernardine Evaristo i Zadie Smith.

Sylvia Plath, jedna od najvećih pjesničkih i popkulturnih ikona 20. stoljeća, dobila je novi portret aktualnim romanom Elin Cullhed Euforija: roman o Sylviji Plath. Ovaj hvaljeni naslov zaslužio je i Nagradu August, najprestižnije švedsko književno priznanje.

Euforija uspijeva u onome u čemu su iznevjerile brojne druge knjige i prikazi: približiti Sylviju Plath u njezinoj duhovnoj veličini; njezinoj snazi i ranjivosti. Autorica kultnih naslova poput Stakleno zvono i pjesama poput Lady Lazarus bila je ujedno supruga i majka koja je društvene uloge, često i kroz svoj rad, duboko promišljala. Iako pisan u prvom licu, pa tako i vrlo osoban, roman Elin Cullhed implicira zajedničko žensko iskustvo, podižući lik Sylvije Plath u simbol svakodnevne borbe žena za ostvarenje svoje kreativnosti. Osim društvene i narativne vrijednosti riječ je i o snažnom poetskom tekstu, fikciji koju uvid i glas Elin Cullhed čine jedinstvenom posvetom liku i djelu Sylvije Plath.

Jedna od najcjenjenijih mađarskih pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Krisztina Tóth domaćoj publici predstavlja se zbirkom priča Panterin sjaj. Dašak poezije i žalac crnog humora – tako bismo otprilike mogli opisati ovu fantastičnu prozu. Panterin sjaj povest će vas s onu strane svakodnevice: do svake neizgovorene riječi, svake skrivene misli ili pogleda. Susret s drugim – na ulici, u pošti ili kod frizera – pokazat će se, uvijek je susret s nama samima.

Čitajući Krisztinu Tóth, novim očima gledamo ista lica: krhku umirovljenicu koja napada strankinju, radišnu tetu koja ima problem s Romima, ljubaznog taksista koji ne može smisliti sve te imigrante i beskućnike. Drugim riječima, ova zbirka maestralno portretira naličje društva kojeg vrlo često nismo svjesni.

Ako ste se zaželjeli poetike kultnog filmskog redatelja Wernera Herzoga, uživat ćete u njegovoj novoj knjizi nakon punog desetljeća, i prvom romanu – Snoviđenje svijeta. Fascinantna priča o japanskom časniku Hiroou Onodi, koji je skoro trideset godina vodio imaginarni rat u prašumi, Herzoga je fascinirala još prije dvadesetak godina.

Werner Herzog upoznao je Onodu u Japanu te je, zapanjen njegovom prošlošću, Onodinu borbu naposljetku pretočio u roman. U njemu pratimo kako – godinama nakon kapitulacije Japana 1945. – nastaje jedan imaginarni svijet, u kojem neprijatelji više nisu protivničke trupe, već nemilosrdna priroda i unutarnji demoni Hirooa Onode. Prizori divljine i ekscentrična priroda japanskog časnika zasigurno će vas podsjetiti na filmske klasike Wernera Herzoga – Fitzcarraldo i Aguirre, gnjev Božji – ali i na nevjerojatne dosege ljudske samoće i ustrajnosti.

Posljednji roman objavljen u sklopu projekta Growing Together jest Uspon Stefana Hertmansa. Autor popularnih naslova Obraćenica i Slikar i rat i u novom romanu poigrao se žanrovima, a u središte priče stavio je jednu misterioznu kuću.

Kada pripovjedač u romanu otkrije da je u njegovu domu nekoć živio zloglasni časnik SS-a Willem Verhulst, poznati prostor postat će pozornica mračnog dijela povijesti, ali i svakodnevice njezinih protagonista. Tako će se, na etažama ove kuće, u njezinim sobama i prolazima, raspletati priča o Willemu Verhulstu – njegovoj političkoj karijeri, tajnama, ali i velikoj ljubavi supruge, produhovljene Mientje. Uspon je dojmljiv prozor u povijest, spoj fikcije i fakcije koji ćete čitati s užitkom, pronalazeći, kao i u svakoj dobroj književnosti, nevjerojatne zaplete i obrate života.

Pronađite ove sjajne knjige te pratite i dalje aktivnosti projekta Growing Together! Osim novčanih nagrada koje se dodjeljuju dobitnicima, jedan od nominiranih projekata osvojit će Nagradu publike – financijska sredstva namijenjena u obrazovne svrhe. Glasanje za Nagradu publike trajat će od 12. do 18. travnja, pa svakako pratite web-stranice nagrade SozialMarie i nakladničke kuće Fraktura!

Svečana dodjela nagrada održat će se 1. svibnja u Beču u Kazalištu Akzent (Theater Akzent)!

FOTO: Fraktura

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori