Projekt Ilica: Q’art – Živimo Ilicu. Oživimo grad.

Projekt Ilica: Q’art – Živimo Ilicu. Oživimo grad.

Glumite, sudjelujte na radionicama, pijte kavu i plešite na tračnicama, podržite domaće kreativce, donirajte za obnovu kulturnih institucija… Dođite na potresno dobar tulum.

Živimo Ilicu. Oživimo grad. 

Projekt Ilica: Q’art 2020. odvija se u dramatičnim okolnostima u kojima Zagreb još živi po pravilima koja mu određuje koronavirus, dok se paralelno nosi s posljedicama razornog potresa koji ga je tog 22. ožujka probudio iz prvog proljetnog sna i razotkrio svu ranjivost njegove povijesne jezgre i samog srca grada. 

Projekt Ilica: Q’art od samog je začetka putem različitih umjetničkih akcija pod nazivnikom Community Art ukazivao na nužnost obnove Ilice i njenih zapuštenih prostora, a ovogodišnjim izdanjem organizatori u fokus stavljaju poruku Mi građani smo grad, u želji da naglase važnost kulturnih participativnih projekata kao onih koji oživljavaju duh grada. 

Ispunjena umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima te drugim pop-up događajima najduža zagrebačka ulica oživjet će kao mjesto susreta građana s kulturom i umjetnošću, ali i jednih s drugima.

Umjetnost za umjetnost poruka je koju će organizatori komunicirati na licu mjesta prikupljajući sredstva za obnovu u potresu teško stradalih kulturnih institucija u centru grada. 

Želite zaviriti u kazališni izlog ili nakratko ući u kamion – prizorište i odigrati ulomak iz predstave? Ili možda samo želite guštati u sjajnoj predstavi Tesla Anonimus

Kazalište Gavella glavni je kulturni partner projekta

Kazalište Gavella čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa, glavni je kulturni partner projekta koji će svoj program preseliti na Ilicu, a glumci su tim povodom izjavili Dolazimo publici kad već ona ne može doći k nama.

Građane očekuje i second hand modna revija koju će nositi afirmirani kulturnjaci i dizajneri, različite radionice u parku Akademije likovnih umjetnosti te raznovrsna ponuda domaćih dizajnera i kreativaca, ali i OPG-ovaca  koji će plodove rada svojih ruku prodavati na iličkim tračnicama. 

Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana.

Upravo ovako pogođenima, građanima je sada, više nego ikada, potrebna ne socijalna distanca, već socijalna solidarnost, kohezija i bliskost.
Ta potreba je i povod organizaciji festivalskog dijela projekta  koji će se održati 7. lipnja 2020. kada će ranjena Ilica od 09:30h do 14:30h biti zatvorena za promet.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori