‘Prokleta je Nedilja’ glazbeni je vapaj za starim normalnim jer je već svima puna kapa novog normalnog

‘Prokleta je Nedilja’ glazbeni je vapaj za starim normalnim jer je već svima puna kapa novog normalnog

KUD Fichfirichi novi je glazbeni kolektiv koji je stopio kremu dalmatinske i istarske scene. Kulturno umjetničko društvo novog kova, koje čine Saša Antić (TBF), Branko Dragičević (Valentino Bošković), Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić (4 Tenora), izbacuju svoj premijerni singl Prokleta je Nedilja pod okriljem Dancing Beara.

Iako je mnogima nedjelja nemila jer iza nje slijedi najomraženiji dan u tjednu, ipak to nije razlog zašto su KUD Fichfirichi posvetili pjesmu sedmom danu u tjednu

Ako se pitate što je momcima nedužna nedjelja skrivila, slijedi obrazloženje. Naime, u ovo pandemijsko doba dojma smo kako je svaki dan pomalo proklet na neki način, osobito nedilja koja je u našem društvu simbol druženja s najbližima. Nažalost, zbog korone je nedjelja izgubila svoj stari sjaj, a upravo su taj gubitak sjaja i svakodnevica puna straha glavna nit vodilja singla Prokleta je Nedilja.

Osim što pjesma dočarava otuđenost i tjeskobu koja se nakupila u nama tijekom svih ovih mjeseci, pjesma dočarava i vapaj za starim normalnim jer nam je svima više puna kapa novog normalnog. 

Pjesma reflektira vremena u kojima živimo, odnosno našu viziju tih vremena, kao da je svaki dan proklet, a najprokletija je nedjelja jer nam fali druženje s najbližim osobama i dragim ljudima.

Marco Grabber

Atmosfera singla dočarana je i u genijalnom spotu prepunom zanimljivih i pitkih metafora

Poput pjesme, spot dočarava otuđenost od svijeta i život unutar svoje čibe (kaveza). U spotu papiga predstavlja običnog malog čovjeka koji mašta o izlasku van čibe te povratku u normalan život. S druge strane, orao prikazuje vlast i dominaciju institucija nad našim životima, dok voditelj i publika predstavljaju imaginaciju papige o boljem svijetu izvan zatvora.

Tekst potpisuju Saša Antić i Branko Dragičević, a glazbu Marco Grabber i Ivan Arnold. U pjesmi gostuju tenor Vladimir Garić (4 Tenora), splitski meštar i glazbenik Frane Delić Cipa, gitarist Fog Frog Dog te slovenski gitarist Robert Pikl (Manouche). Krešimir Tomec (Cubismo) stoji iza mixa i masteringa, a producent pjesme je Marco Grabber. Pjesma je snimana po raznim splitskim studijima u siječnju ove godine.

Redatelj, scenarist i montažer spota za singl je Marco Grabber, dok je direktor fotografije Davor Ergo, a snimatelj Darko Ergo. Izvršni producent spota je Marin Babarović. Spot će TV premijeru imati u ponedjeljak 29.3. u sklopu emisije PopRock.hr.

FOTO: Screenshot

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori