Promocija 4. zbirke igrokaza Biblioteke Tirena ‘Pobuna likova’

Promocija 4. zbirke igrokaza Biblioteke Tirena ‘Pobuna likova’

Promocija 4. zbirke igrokaza Teatra Tirena “POBUNA LIKOVA” održat će se u četvrtak, 3.studenoga 2022. s početkom u 18 sati, u knjižnici Vladimira Nazora, Vodovodna 13.

O zbirci će govoriti urednice Biblioteke: Ines Škuflić – Horvat, Nina Horvat i Maja Sviben, a u predstavljanju će sudjelovati i autori Jelena Kovačić, Jona Jovanović, Magdalena Römer i Katarina Šulc.

POBUNA LIKOVA” je četvrta zbirka igrokaza u Biblioteci Tirena, a sadrži 12 raznovrsnih tekstova namijenjenih djeci i mladima.

Tirena je u svojoj biblioteci do sada objavila tri zbirke igrokaza za djecu i mlade (“Maštoplov”, “Panika u Strahogradu”, “Kaos prije premijere”) i jedan priručnik za nastavnike (“Igrom do spo/razumijevanja”). Dijelovi igrokaza iz Tireninih zbirki nalaze se u nekoliko čitanki iz hrvatskog jezika i književnosti, a dva su lektirni naslovi.

U Hrvatskoj je 880 osnovih škola, od kojih gotovo svaka ima dramsku grupu, čiji su voditelji uvijek u potrazi za novim tekstovima. Urednice Biblioteke Tirena Ines Škuflić-Horvat, Maja Sviben i Nina Horvat su zbog kroničnog nedostatka suvremenih dramskih tekstova za djecu i mlade osmislile novu zbirku igrokaza.

Tekstovi uvršteni u zbirku „Pobuna likova“ suvremenog su vokabulara i bave se raznovrsnim temama. U njoj ćete tako pronaći likove iz bajke koji dižu pobunu, jedno klupko vune koje je odlučilo klupkati, osjećaje koji pokušavaju živjeti u harmoniji jedni s drugima, pingvine koji putuju oko svijeta, studenta koji je spreman umrijeti za umjetnost, tinejdžere koji odrastaju i suočavaju se s raznim problemima, tajne agente i još mnogo, mnogo toga.

Tekstove je napisalo devet različitih autora – Kristina Gavran, Nina Horvat, Jona Jovanović, Jelena Kovačić, Iva Milley, Magdalena Romer, Ines Škuflić-Horvat, Marija Šorša i Katarina Šulc.

Posebnost Biblioteke Tirena jest objavljivanje tekstova koji su uglavnom nastali devising metodom (skupno osmišljavanje kazališta) kroz improvizacije u radu s dramskim grupama ili na Tirenininim radionicama dramskog pisanja. Ovom se zbirkom želi dramskim grupama diljem Hrvatske omogućiti veći izbor aktualnih i dobno primjerenih dramskih tekstova na kojima mogu raditi. Nadamo se da će atraktivnost i aktualnost tema kojima se tekstovi bave, djecu i mlade potaknuti i na čitanje.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori