Promocija kataloga i izložbe Miljenko Domijan: Od oka k srcu – biljezi sjećanja

Promocija kataloga i izložbe Miljenko Domijan: Od oka k srcu – biljezi sjećanja

Galerija Klovićevi Dvori pripremila je izložbu koja prikazuje umjetničke fotografije konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Izložba Miljenko Domijan: Od oka k srcu – biljezi sjećanja otvorena je 30. travnja 2020., a 16. lipnja 2020. s početkom u 20 sati održana je i promocija kataloga i izložbe.  Katalog i izložbu su predstavili akademik Tonko Maroević, prof. dr. sc. Josip Belamarić i Miljenko Domijan.

Miljenko Domijan
Izvor: Tomislav Čuveljak/NFOTO

Ciklusi predstavljeni na izložbi

Bukovačka priča – fotozapisi iz 1974. godine

Godina 1974., kada je fotoreportaža snimljena, sad se vidi, bila je povlašteni trenutak u kojemu je još vidljivo stoljećima nataloženo vrijeme. (…) Od zapisa u kamenu ostali su nam tek njihovi fotozapisi, a autorov, nenamjerni, gotovo spontani poriv da zabilježi slike zavičaja, dobio je neočekivanu misiju i naknadno pronađenu namjeru: čuvanje slika jednoga nestalog života…

Dubravka Kisić, Kazaljka vremena, teskt povodom izložbe Bukovačka priča

Anima et corpus – fotoskitnje

Fotografije Miljenka Domijana fragmentacije su poznatih pogleda i njihovo slaganje u oblike, koji jesu možda slučajni (bacim se na pod i fotografiram, kaže autor), ali u kojima je ugrađeno znanje povjesničara umjetnosti, reportaža putnika koji luta od grada od grada i divi se civiliziranoj Europi ili egzotici Istoka.

Branka Hlevnjak, iz teksta u katalogu izložbe Anima et corpus

Terra Toscana

Sada, pak, na jednoj strani, nisko svjetlo preko valovitih prostranstava izokrenute utrobe preorane toskanske zemlje, točnije – zemljurine ili gnjile, priziva slike biblijskog Genesisa, a na drugoj strani upućuje na nevjerojatno bogatstvo nijansi u bojama ruzine i patine, u bojama zreloga života, koje skrivaju najdublje tajne slikarstva.

Abdulah Seferović, tekst povodom izložbe Terra Toscana

Mare Morlacco – more pod Velebitom

Miljenko Domijan kao povjesničar umjetnosti vrlo dobro znade da tajna svih slika nije u onome što je na slici, već u onom finom fluidu kojim slika zrači.

Želimir Koščević, iz teksta u katalogu izložbe Mare Morlacco

Kraške ljepotice zadarskog kraja

Na jednoj strani, more i svjetlo koji su na Mediteranu sveprisutni i kao metafore i kao stvarnost , a na drugoj strani Miljenko Domijan kao Mediteranac par excellence koji zna i genetski osjeća kako to svjetlo u najduhovnijem smislu tvori i tumači Mediteran.

Abdulah Seferović, iz teksta u katalogu izložbe Kraške ljepotice zadarske županije

Pariški zapisi i flanerije

Flaner, umjetnik – šetač kralj metropole koji u šetnji gradskim ulicama stalno traga za novim, za modernim – onim prolaznim, efemernim, čiju polovicu ispunja vječnost , ljepota i nepromjenjivost.

Marija Tonković, iz predgovora u katalogu izložbe Pariški zapisi i flanerije

Lubenice za dušu

(…) Knjiga prizora Miljenka Domijana iz Lubenica nije običan fotografski turistički album: ona je plod jedne budne svijesti…

Marko Grčić, iz teksta u katalogu izložbe Lubenice za dušu

Armenia Sacra – armenska sakralna arhitektura  od 7. do 15. stoljeća

Moje slatke Armenije ljubim riječi s okusom sunca, Cvijeće boje krvi i ruže plamenog mirisa…

Slavoluk sjećanja na armenskog pjesnika Yegishe Charentsa

Dvije obale

Domijanovi nas crteži preko vanjskoga svijeta uvlače u intimni svijet njegove imaginacije, njegove nas pak fotografije s ruba njegove imaginacije uvlače u svijet kulturnih i prirodnih objekata…

Marko Grčić, iz predgovora monografije Dvije obale, 2019.

Katalog izložbe

Katalog koji prati izložbu Miljenka Domijana raskošno je izdanje od 248 stranica s izborom fotografija iz svih ciklusa predstavljenih na izložbi, crteža iz monografije „Dvije obale“ (2019.) te popratnih tekstova za koje su zaslužni brojni autori.

Katalog izložbe
Foto: Magdalena Kuleš

Izvori:

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori