fbpx

Proslava rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba u znaku slogana ‘5 do 100’

Proslava rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba u znaku slogana ‘5 do 100’

Zagrebački zoološki vrt u subotu 13. lipnja 2020. slavi svoj veliki jubilej, svoj 95 rođendan. Znamo da je Zoološki vrt grada Zagreba za taj dan pripremio bogat program koji će obuhvatiti vrlo različite sadržaje najvećim dijelom one zabavnog i edukativnog karaktera. Raspitali smo se što će se tog dana točno događati, i u kojem vremenu, pa evo što smo saznali.

Ris u Zoološkom vrtu grada Zagreba (Izvor: Facebook)

Proslava rođendana bit će cjelodnevna. Sve počinje u 11 sati otvaranjem izložbe povijesnih fotografija Vrta, a nastavlja se nastupom mađioničara Vladimira Štimca te predstavom ‘Kako živi Antuntun’ Gradskog kazališta Žar ptica. Posjetitelji će se istodobno moći uključiti u edukacije o risu, vuku, dalmatinskom pelikanu, dinarskom voluharu i čovječjoj ribici. Spomenute životinje nalaze se i na vizualu proslave 95. rođendana Vrta. Naime, riječ je o životinjskim vrstama koje imaju snažnu poveznicu s Hrvatskom, a u čije je programe uzgoja, istraživanja i zaštite uključen Zoološki vrt grada Zagreba.

Damir Skok, ravnatelj
Čovječja ribica u Zoološkom vrtu grada Zagreba (Izvor: Meridijani Facebook)

Koncerti i ove subote

Uz navedeno, i  ove subote na Labuđem otoku održat će se dva koncerta Zagrebačke filharmonije u večernjim satima.

Kako se u zagrebačkom ZOO-u ovi koncerti održavaju još od druge polovice svibnja zanimalo nas je kako koncerti utječu na životinje, kao i koliko su ti koncerti zainteresirali Zagrepčane.

Životinje pozitivno reagiraju na glazbu Zagrebačke filharmonije. Primijetili smo da se smire i uživaju u glazbi. Koncerti Filharmonije prvi su koncerti u Zagrebu nakon korona krize. Građani su ih dočekali s oduševljenjem.

Damir Skok, ravnatelj
Koncert na Labuđem otoku (Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba)

Mala statistička analiza

Od 1. siječnja 2019. do 31. svibja 2019. Zoološki vrt posjetilo je 175.589 posjetitelja, dok ga je u istom razdoblju 2020. posjetilo 86.290.

Pokazatelj je to krize koja je pogodila gotovo sve segmente poslovanja pa i ovaj.  Upravo u kontekstu pandemije u zagrebačkom zoološkom vrtu još uvijek se više brinu o sigurnosti negoli o broju posjetitelja .  

Unatoč nezavidnoj situaciji svi koji su pratili stranice zagrebačkog zoološkog vrta mogli su zamijetiti da se u vrijeme karantene nastavila komunikacija s publikom, samo digitalnim putem.

Darovite smo školarce poučavali važnosti obogaćivanja životnog prostora životinja u zoološkim vrtovima. 🐺🦁🐦🐻Dio je to…

Objavljuje Zoološki vrt grada ZagrebaČetvrtak, 16. travnja 2020.
Edukacija u vrijeme pandemije

Brojni planovi

Dobili smo i informacije o planovima Zoološkog vrta grada Zagreba za iduću godinu, a ovog prigodom otkrivamo vam dio njih.

Zoološki vrt grada Zagreba će tako u narednoj godini nastaviti s edukacijom građana i zaštitom i istraživanjem životinjskih vrsta.  U planu je nova nastamba za vukove , a rade se i pripreme za dolazak novih životinjskih vrsta koje će biti uključene u uzgojne programe. O kojim je točno vrstama riječ ostaje za sada nepoznanica.

Vuk u Zoološkom vrtu grada Zagreba (Izvor: Facebook)

 S ponosom ćemo javnosti predstaviti i rezultate istraživanja na kojima radimo. Među njima su ona vezana uz čovječju ribicu i dinarskog voluhara. Riječ je o endemskim vrstama dinarskog krša. Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu u kojem se te vrste mogu vidjeti. 

Damir Skok, ravnatelj

Bogat subotnji program

Sigurni smo da će uz ovaj bogat subotnji program djecu dodatno razveseliti i druženje s maskotama  te da će posjetitelji iz vrta izaći bogatiji novim saznanjima, kao i  lijepim uspomenama, a koje će moći sa sobom ponijeti , i u vidu besplatnih fotografija koje će izrađivati tvrtka CEWE.

Dođite i stvorite nove lijepe uspomene u subotu kada je vrt, kao i svakog dana, otvoren od 9 do 20  sati.  

Lemur u Zoološkom vrtu grada Zagreba (Izvor: Facebook)

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori