Prva hrvatska romska monodrama progovara o ksenofobiji, rasizmu i ljudskim pravima

Prva hrvatska romska monodrama progovara o ksenofobiji, rasizmu i ljudskim pravima

Prva hrvatska romska monodrama koja na originalan način progovara o ksenofobiji, rasizmu i ljudskim pravima bit će premijerno izvedena 15. prosinca 2021. u 20 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb (Trg Narodne zaštite 2, Remetinec).

Provokativna predstava Malog teatra nastala je u koprodukciji s Romskom organizacijom mladih Hrvatske, a režiju i dramaturgiju potpisuje glumac i samostalni umjetnik Igor Baksa.

U izvedbi predstave sudjeluju pripadnici romske nacionalne manjine, a cilj joj je podići svijest o položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj i nagnati publiku da istraži svoje stavove prema Romkinjama i Romima. Predstava želi opustiti i zabaviti publiku uz smijeh na račun drugih i drugačijih, a onda ih snažno uvesti u njihov život, te propitati ležernost kroz koju se širi anticiganizam.

Predstava kroz satiru, a kasnije i kroz dokumentaristički realizam, progovara o problemima suvremenog hrvatskog društva u kojem nacionalizam, ksenofobija i strah od različitosti nisu više političko, nego osobno pitanje svakoga od nas kome je po samom rođenju osigurano pravo da ga se naziva čovjekom.

Predstavu je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Ulaznice za monodramu mogu se nabaviti na ovom LINKU ili u CZK Novi Zagreb, prije samog događaja.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori