Prva virtualna izložba land art umjetnika Borisa Pecigoša

Prva virtualna izložba land art umjetnika Borisa Pecigoša

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Zagreb na portalu ‘Zagrebački likovni umjetnici’ predstavlja prvu virtualnu izložbu umjetnika Borisa Pecigoša, pod nazivom ‘Land art i rock art’. Izložba je predstavljena u sklopu programa digitalne prilagodbe kojeg financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Boris Pecigoš rođen je u Zagrebu, 1974. godine, a danas živi u Rijeci. Na ljubljanskom Arthouse – College of Visual Arts magistrirao je likovnu umjetnost. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Ljubav prema prirodi te zanimanje za geologiju i povijesna mjesta s ostacima starih kultura Pecigoš povezuje s umjetnošću putem Land arta i rock arta, koje mu je ujedno i umjetnički fokus.

Njegovo najveće i najpoznatije djelo dosad je Land art staza u Parku prirode Učka na kojoj se objedinjuju umjetnost, spiritualnost i priroda. Inspiraciju pronalazi u ljepotama prirode, mora i planina, zagonetnim pretpovijesnim figurama, crtežima i uspravljenom kamenju, u transcendentnosti glazbe i poezije, novodobnom misticizmu i nedokučivom misteriju prolaznosti i smrti.

Zašto land art?

Pecigoš u land art unosi svoje poimanje duhovnog čime nastoji evocirati mistični, ritualni i sveti odnos prema silama prirode koji je svojstven drevnim kultovima. Putem ovakvih radova u mogućnosti je komunicirati direktnije s publikom iz razloga što su interaktivni – u njih se može ući te ih se može dodirnuti pa se osim vizualnog ostvaruje i taktilni kontakt, koji je za autora veoma bitan. Publika tako dolazi i u doticaj sa samom prirodom što ne bi bilo moguće u prostoru galerije ili da su radovi klasične slike.

Izvori:

  • HDLU Zagreb
  • FOTO: HDLU Zagreb; boris-pecigos.com

Marina Pauletić

Studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, buduća prevoditeljica. Uz pisanje i čitanje velika ljubav su joj učenje stranih jezika te istraživanje i posjećivanje novih mjesta.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori