Prvi tjedan ljeta na Booksi u parku!

Prvi tjedan ljeta na Booksi u parku!

Iznimno uspješni tjedni u parku u Martićevoj 14D su iza nas, a onima pred nama, sad kad je ljeto i službeno započelo, još se više veselimo! Da druženja u centru Zagreba budu za sve još ljepša, pobrinuo se književni klub Booksa, koji je svoje programe preselio van, među breze i omorike, još bliže kvartu, publici pa i slučajnim prolaznicima koji rado zastanu poslušati neke od brojnih književnih razgovora, zaplesati na koncertima, pogledati filmske projekcije, uključiti se na zajednička pričanja priča ili jednostavno sjednu popiti kavu na terasi u parku.

Među prošlotjednim programima Bookse u parku svakako valja istaknuti razgovor o dvije knjige o poljskoj i češkoj književnosti: Tri lica autora: Miłosz, Różewicz i Herbert Đurđice Čilić i Češka kriminalistička proza 1958.-1969.: Refleksija, reprezentacija Matije Ivačića; zatim književnu tribinu Učitavanje na kojoj su gostovali Silba Ljutak i Luka Ivković; predstavljanje knjige Ljubav oko svijeta Davora Rostuhara te tribinu Književna senzibilizacija na kojoj su gostovali Anda Bukvić Pažin i Lawrence Kiiru uz moderaciju Ksenije Banović.

Razgovor o Banijskoj književnoj antologiji

(23.6.2021. u 18:30)

U suradnji s Hrvatskim P.E.N. Centrom i izdavačem MeandarMedia održat će se razgovor o Banijskoj književnoj antologiji koju su uredili Miroslav Kirin i Boris Vrga. Uz urednike, u razgovoru će sudjelovati Ana Brnardić, Tomislav Bajsić, Vid Bešlić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović te pjesnici iz antologije.

Poslije razornog potresa 29. 12. 2020. kada je nepovratno uništen dio materijalne kulturne baštine Petrinje i cijele Banije, reagirali su glasovi banijskih pjesnika i pjesnikinja – pjesnik, prevoditelj i prozaist Miroslav Kirin svakodnevno je objavljivao njihove pjesme na društvenim mrežama, ističući i time spašavajući onu nematerijalnu, književnu baštinu, promovirajući tako u javnosti manje ili više poznate autore i autorice s područja Banije. Potpomognuta velikim interesom javnosti i združenim uredničkim naporima Miroslava Kirina i Borisa Vrge objavljena je Banijska književna antologija u kojoj je zastupljeno 38 autora i autorica poezije i proze.

Facebook event: link

Razgovor o audio zbirci poezije Bez zastoja i bez straha

(25.6.2021. u 18:00)
U suradnji s platformom Book&Zvook u parku ispred Bookse održat će se razgovor o audio zbirci ženske poezije Bez zastoja i bez straha. U razgovoru će sudjelovati autorice pjesama iz zbirke te izdavačice Paola Zore i Ljubica Letinić, a moderirat će ga urednice zbirke Aida Bagić i Sanja Baković. Aplikacija za audio knjige Book & Zvook ovu audio zbirku objavila je u suradnji s Platformom za reproduktivnu pravdu na ovogodišnji Dan žena. Zbirka sadrži 27 pjesama 18 autorica koje su u audio zbirku uvezale urednice Aida Bagić i Sanja Baković, dok se za zvučnu kulisu pobrinuo skladatelj Maro Market.

Škrabica: Nina Romić

(25.6.2021. u 20:30)

Škrabica se vraća svojim korijenima – na svirku ispred Bookse opet dolazi Nina Romić!

Nina je jedna od najistaknutijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i promotorica regionalne kantautorske scene. Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja Daljine 2010., drugim albumom Ptice (Aquarius Records) osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi Stablo 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju IMPALA za najbolji europski album, i Sloboda 2018. godine.

Nina nastupa s Jelenom Galić na bass gitari/kontrabasu i u pripremi je novi album čije ćemo obrise, uz rearanžirane starije pjesme imati priliku čuti.

Facebook event: link

Tribina: Kako štitimo arhitekturu modernizma

(26.6.2021. u 20:00)

U suradnji s projektom Motel Trogir održat će se predavanje o stanju i praksama formalno-pravne i društvene zaštite arhitekture modernizma u Hrvatskoj, a fokus će biti na aktualnim inicijativama za dodjelu statusa zaštićenog kulturnog dobra RH hotelu Bluesun Maestral u Brelima i hotelu Pelegrin u Kuparima.

Da podsjetimo, šestu godinu zaredom Booksa svoje programe seli Grgi, pod breze, u park! Ove godine književni, glazbeni, filmski, participativni programi na Booksi u parku traju više od mjesec dana, od 1. lipnja do 18. srpnja.

Čitav raspored događanja dostupan je na linku.

FOTO: Damir Žižić

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori