Putovanje Zlatne ploče: Izložba Dominika Vukovića u Galeriji Forum

Putovanje Zlatne ploče: Izložba Dominika Vukovića u Galeriji Forum

Zlatna ploča iz naslova odnosi se na poruku poslanu s NASA-inim svemirskim letjelicama Voyager, koje su odaslane u svemir 1977. Ponajviše zaslugom astronoma Carla Sagana, popularizatora znanosti i istraživača mogućnosti izvanzemaljskog života, svaka je od sondi sa sobom nosila zlatnu gramofonsku ploču, na kojoj je snimljena lepeza zemaljskih iskustava (širok raspon glazbe, zvukovi prirode, pozdravi Zemljana na različitim jezicima i elektronski upisane slike), kao poruku mogućoj izvanzemaljskoj civilizaciji koja bi na sondu naišla.

Slike i zvuci na Voyagerovoj zlatnoj ploči simpatična su i sažeta suma ljudskog znanja i iskustva, upravo poput dječje enciklopedije. Zato nije iznenađujuće da se u svome ciklusu slika Voyagerom bavi Dominik Vuković, vješt ilustrator. Ilustracija i jeste pojednostavljen prikaz koji u sebi sadrži sukus neke istine, odnosno koji osvjetljuje neki pojam, situaciju ili odnos. Dominikove slike na platnu pokazuju tijela Sunčeva sustava – zvijezdu i osam planeta uz Pluton (kojemu je 2006. ukinut status planeta jer nije gravitacijski dominantan u svojoj orbiti, koja se presijeca s orbitom puno većeg Neptuna). Uz svemirska tijela on nam tu daje i interpretaciju zlatne ploče s porukom izvanzemaljcima koju nose Voyageri kao i ploče jednog takvog nešto ranijeg pozdrava koji su nosile sa sobom letjelice Pioneer 10, 1972. godine i Pioneer 11, 1973. godine.

Feđa Gavrilović

O autoru

Dominik Vuković (rođen u Zagrebu 1990.) završio je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, grafički smjer, u klasi Svjetlana Junakovića, 2015. godine. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama i radionicama te izlagao na četiri samostalne i više skupnih izložbi. Nakon diplome djeluje u kolektivu Space Shuttle s Klarom Rusan i Martinom Hrastićem. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo gdje se upoznao s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona. Radi kao ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu.

Izložba se može pogledati do 30.4. uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, u radnom vremenu Galerije Forum.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori