Putujuća izložba posvećena neustrašivim ženama iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti započela je svoje putovanje

Putujuća izložba posvećena neustrašivim ženama iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti započela je svoje putovanje

Na Međunarodni dan žena 8. ožujka u 19 sati svečano je otvorena grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” u Gradskom muzeju Jastrebarsko čime je izložba i službeno krenula na putovanje Hrvatskom!

Izložba je izazvala veliki interes javnosti te se na otvorenju okupio veći broj medija i posjetitelja. Otvorenju su nazočile i urednica i vlasnica nakladničke kuće Iris Illyrica Ivana Glavaš Bakija, spisateljice Tatjana Barat i Rosie Kugli te veći broj ilustratorica koje sudjeluju na projektu: Željka Mezić, Margareta Peršić, Nataša Rašović Bodiš, Nina Iris Bešlić i Hana Lukas Midžić kao i portretirana poznata hrvatska književnica Silvija Šesto. Voditeljica Muzeja Jelena Škrabe istaknula je kako joj je čast i zadovoljstvo što ova relevantna putujuća izložba svoje putovanje započinje upravo u Gradskom muzeju Jastrebarsko, organizatorica i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je javnosti koncept izložbe, sadržaj izložbe i ilustratorice koje sudjeluju na izložbi, suorganizatorica izložbe i ilustratorica Željka Mezić podijelila je vlastito iskustvo istraživanja i sudjelovanja na ovom projektu, dok je zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić ukazala na relevantnu ulogu žena u današnjem društvu i službeno proglasila izložbu otvorenom.

Izložba ilustracija “Neustrašive žene” istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice. Izložba se temelji na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Na izložbi posjetitelji mogu razgledati ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe.

U sklopu izložbe bit će organizirane likovne radionice za djecu u četvrtak 17. ožujka pod vodstvom ilustratorice Željke Mezić, a detaljnije informacije o radionicama nalaze se na službenoj stranici Muzeja. Izložba u Gradskom muzeju Jastrebarsko ostaje otvorena do 29. ožujka 2022. nakon čega seli u Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno.

FOTO: Iva Lulić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori