fbpx

Rade Šerbedžija: 74 godine umjetnosti

Rade Šerbedžija: 74 godine umjetnosti

Na današnji dan 1946. godine u Buniću kod Korenice rođen je Rade Šerbedžija, jedan od najboljih glumaca s prostora bivše Jugoslavije. Osim što je glumac, Šerbedžija se proslavio i kao redatelj, producent, pisac, i glazbenik. U svijetu je poznat po svojim ulogama u filmovima kao što su Harry Potter i Darovi Smrti 1, X-Men: Prva Klasa, Nemoguća Misija 2, kao i po njegovoj ulozi  bivšeg generala sovjetske vojske Dmitrija Gredenka u 6. sezoni TV serije 24.

Glumački počeci

Njegovi su se roditelji borili u Drugom svjetskom ratu kao partizani. Pet godina nakon svog rođenja, Šerbedžija se s majkom Stanom, ocem Danilom, i sestrom Milicom preselio u Vinkovce, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Ovdje je dobio ulogu u predstavi Hajdi, čiju je premijeru zamalo propustio zbog nogometa koji je jako volio.

Htio je postati pjesnik i studirati književnost, ali je na nagovor svojih prijatelja upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1969. godine, a zatim je radio kao kazališni glumac u Gradskom dramskom kazalištu Gavella i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Dok je još bio student, Šerbedžija je počeo igraju vodeće uloge u filmovima i kazališnim produkcijama. Maestralno je igrao Dona Juana, Melkiora Tresića, Edipa, Hamleta, Leona Glembaja i Richarda III. Postao je jedan od glavnih glumaca bivše Jugoslavije, kao i cijenjeni učitelj glume na Sveučilištima u Zagrebu i Novom Sadu.

Jedan od najmarkantnijih jugoslavenskih glumaca

1971. godine vjenčao se sa zagrebačkom profesoricom plesa i koreografkinjom Ivankom Cerovac, s kojom je dobio sina Danila, a kasnije i kćer Luciju. S Ivankom se razveo 1987. godine, ali je ostao u prijateljskim odnosima. Posvetio joj je zbirku pjesama u kojoj priznaje svoju krivicu za raspad braka. 

Lucija i Danilo naslijedili su talent za glumu od svog oca, pa je Lucija dobila Zlatnu arenu za ulogu u filmu Polagana predaja (2001.), a Danilo je ostvario značajne uloge u filmovima 72 dana (2010.) i Oslobođenje Skoplja (2016.), kojeg je režirao sa svojim ocem. 

Iako se nastavio pojavljivati u kazališnim produkcijama, Šerbedžija je bio sve aktualniji na filmu pa je jedna od njegovih najmarkantnijih uloga glavna uloga u Užičkoj republici (1974). Ostale značajne uloge bile su u filmovima U gori raste zelen bor (1971.), Variola Vera (1981.), Kiklop (1982.), Život je lep (1985.), i mnoge druge. 

1990. godine Šerbedžija je otišao u Srbiji kako bi s glumcem Ljubom Tadićem osnovao kazalište. U Subotici je upoznao glumicu Lenku Udovički, s kojom je počeo živjeti nakon sedam dana poznanstva. Vjenčali su se 1991. godine. 

Film Oslobođenje Skoplja, Izvor: Facebook

Veliki protivnik nacionalizma

Glumac je bio glasan protivnik nacionalizma te se često nalazio na meti neistomišljenika. U svibnju 1992. godine, dok je s prijateljima slavio rođenje kćerke Nine, Šerbedžija je bio meta pijanog napadača koji ga je u njegovom pravcu pucao pištoljem. Metak se zabio u plafon, ali je ovo bila kap koja je prelila čašu te je glumac odlučio otići u Sloveniju sa svojom obitelji. Ovdje su ostali godinu dana, nakon čega su se preselili u London, gdje su bili u veoma teškom financijskom stanju. 

Međutim, 1994. godine Rade je dobio glavnu ulogu u filmu makedonskog redatelja Milča Mančevskog, Prije kiše, koji je doživio veliki internacionalni uspjeh. Film je osvojio deset nagrada na festivalu u Veneciji i dobio je jednu nominaciju za Oskara, pa je time uslijedila i bogata Radina internacionalna karijera. 

Šerbedžija je 1995. godine dobio je kćer Vanju, a 1997. Milicu. 2000. godine je s Borislavom Vujčićem osnovao kazalište Ulysses na Brijunima, gdje također režira i glumi u većini predstava. 

Glumio je u više od 190 filmova, a tokom karantene smo mogli uživati u 40 maestralnih izvedbi pjesama različitih autora, među kojima je bio i sam Rade Šerbedžija. 

Izvori:

  • endiklopedija.hr
  • wikipedia.hr
  • Biografija.org
  • Gloria.hr
  • FOTO: Facebook

Sara Miteva

Marketingašica koja obožava svoju profesiju. U slobodno vrijeme čita, piše, putuje, gleda filmove, bavi se trčanjem, i naravno voli Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *