Rapsodija okusa na šestom izdanju Zagreb Burger Festivala: Izabrali smo najbolje od najboljih!

Rapsodija okusa na šestom izdanju Zagreb Burger Festivala: Izabrali smo najbolje od najboljih!

Jedan od najočekivanijih gastro evenata u Zagrebu ponovno je širom otvorio svoja vrata – i to po šesti put! Belim Zagreb gradom ponovno su se proširili zamamni mirisi prženog luka i mesa. Gradom odjekuju zvuci Stanka Bondže, Ozrena Kanceljaka Kance te naših DJ dama: Ree i Babilonske, a žedna grla glade pivke kapi i raznovrsni kokteli. Pa tko tome može odoljeti? Prošetali smo se do Trga dr. Franje Tuđmana i odlučili isprobati specijalitete šestog izdanja Zagreb Burger Festivala. Od četrdesetak burgera nasumičnim smo redom odabrali pet.

Gravy umak (Burger bar)

Gravy special najnoviji je burger na meniju Burger bara. Ono po čemu se ovaj burger razlikuje od ostalih jest to da u Gravy special idu dvije vrste umaka: domaća aioli majoneza s limetom i češnjakom i gravy umak koji se kuha oko četiri sata da bi se reducirao, a kao kontrast majonezi i gravyju ide svježa rikula. Na sočni temeljac osim rikule ide i 200 grama junećeg mesa, duplog cheddara i duple slanine s karmeliziranim lukom, a cijela je priča zaokružena domaćim pecivom na bazi maslaca.

Zaokružit ćemo gravy priču jednom gravy četvorkom! Kako bi ova ekipa dobila motivaciju za nove eksperimente! 🙂

Kobaja burger i Lamb burger (Festina Lente)

Dalmatinski dišpet proradio je i u kuhinji Festina Lente. Lamb burger od 100% janjetine, sa slatkom domaćom šalšom od rajčica, patliždana, svježih krastavaca, tikvica i ukiseljenog hrskavog luka. Komadina za prave gurmane, mogli bismo reći.

Nismo mogli odoljeti niti Kobaji, od koje se puno očekivalo. Sa sigurnošću vam možemo reći da su očekivanja nadmašili. Svinjske kobase, tri vrste senfa s majonezom, crveni i bijeli kupus s kiselim vrhnjem, marmelada i čips od luka – recept je nakon kojega ćete polizati prste.

Burgere smo presjekli krumpirićima u umaku od pršuta i kadulje.

A što da vam kažemo – požurite (polako) na Festina Lente jer su ovi simpatični Šibenčani od nas dobili čistu peticu. Ma – i šesticu.

Gospar (Food bar Guloso)

Specijalno iz Grada u Beli Zagreb Grad na Burger Fest stigao je jedan otmjeni Gospar. Čista junetina začinjena samo solju i paprom, drniški pršut, poverun – gorkasto slatka papričica koja raste samo na području bisera Jadrana, kako ga je nazvao Lord Byron, spojena s mladim sirom škripavcem i obogaćena umakom od majoneze sa sjemenkama gorušćice.

Ako je kod Šibenčana u kuhinji proradio dalmatinski dišpet, onda je kod Dubrovčana proradio dalmatinski šarm – jer su nas potpuno šarmirali. 5/5.

Peanut Butter Jelly Burger (BBQ Hot Jard)

Kikiriki maslac u burgeru? I borovnice? Netko se zafrkava? Zapravo da – tako je i nastao Peanut Butter Jelly Burger – iz zafrkancije.

Bio nam je cilj napraviti neke neobične varijante burgera. Zato imamo i daily specials svaki dan. Mislimo da je to cilj Zagreb Burger Festivala, rekli su nam domaćini.

Eklekticizam od burgera na koji će jedni odmahivati rukom, dok će drugi uživati u difuziji okusa. Pretpostavljate koji smo tim bili mi. Nakon ovog burgera, poželjeli smo unijeti kikiriki malo češće na repertoar. I borovnice. Možda skupa, a možda i odvojeno. Ne nastaju li tako zapravo i najboje kombinacije – u igri? 🙂

Crispy burger (Chef’s burger by Ivan Pažanin)

Pecivo po posebnoj recepturi sa sjemenkama sjezama, 100% hrvatska junetina, rikula, džem od luka s komadićima hrskavog luka te jalapeno papričice receptura su Crispy burgera. Pikantni neklasični klasik. Jer – malo nas je teško iznenaditi nakon onih borovnica. 4.5/5.

Uz neklasični klasik preporučamo pivo, ali bez previše suza.

Summa summarum, ove smo godine imali velika očekivanja. Stoga je inovativnost definitivno bila jedan od krucijalnih kriterija prilikom ocjenjivanja. Što smo se više iznenadili, to su ocjene bile bolje. Prevladale su nijanse pa tako naša ljestvica izgleda ovako:

  1. Kobajaburger i Lamburger (Festina Lente)
  2. Peanut Butter Jelly Burger (BBQ Hot Jard)
  3. Gospar (Food bar Guloso)
  4. Crispy burger (Chef’s burger by Ivan Pažanin)
  5. Gravy umak (Burger bar)

Zagreb Burger Festival traje sve do nedjelje, 19. rujna kada ćemo imati veliko natjecanje. Detalje potražite u nastavku, a mi vam za kraj želimo bon apetit!

FOTO: Angelo Virag

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori