Recenzija knjige ‘Preljub’ (Kako preživjeti nevjeru): Priručnik koji će vam dati odgovor na pitanje – Što nakon nevjere?

Recenzija knjige ‘Preljub’ (Kako preživjeti nevjeru): Priručnik koji će vam dati odgovor na pitanje – Što nakon nevjere?

Nakon hit-priručnika za uspješnu monogamiju, Parovi u zatočeništvu: Pomirba erotskog i intimnog, iz pera Esther Perel, jedne od najcjenjenijih svjetskih stručnjakinja za veze, dolazi nam novi bestseler: Preljub: Kako preživjeti nevjeru (The State of Affairs – Rethinking Infidelity), u izdanju nakladničke kuće Vorto Palabra.

Psihoterapeutkinja Esther Perel u periodu duljem od deset godina posvetila istraživanju upravo ove teme. Razgovarala je i u djelu nam iznijela iskustva brojnih bračnih partnera i ljubavnih parova o njihovim iskustvima – bilo da su prevareni ili su oni ti koji su prevarili. Priča je ovo o otvaranju očiju

Ova knjiga Estherin je poticaj razumijevanju i novom načinu razmišljanja te kvalitetnoj raspravi o jednom od aspekata ljudskoga ponašanja koji je prisutan oduvijek

Isplati li se pročitati Preljub: Kako preživjeti nevjeru?

Teško da u današnjem svijetu postoji osoba koja se na neki način nije susrela s preljubom – bilo da je bila prevarena, bilo da je nekoga prevarila ili svjedočila preljubu roditelja, prijatelja, susjeda ili pak – celebrityja.

Esther Perel u ovoj knjizi postavlja:

 • Zašto nevjera toliko boli?
 • Je li razgovaranje varanje?
 • Bole li sve nevjere isto ili neke bole više?
 • Gdje se zavist i ljubomora prepliću?
 • Možemo li – i trebamo li – nadići ljubomoru?
 • Kriviti sebe ili tražiti osvetu?
 • Priznati nevjeru ili ne?
 • Zašto ljudi varaju i u sretnom braku?
 • Je li seks samo seks?
 • Je li veza vrijedna kompromisa?
 • Što preljub ostavlja iza sebe?

Iako Esther Perel istražuje brojne aspekte preljuba, daje primjere brojnih parova kojima se dogodio preljub, ponekad sam nakon čitanja dobila dojam kao da na konkretno pitanje nije niti dala konkretan odgovor, no – možda je upravo u tome čar ove knjige – izazvati čitatelja da sam na njih odgovori.

Ono što mi se najviše svidjelo upravo su te Estherine usputne misli pa ću s vama podijeliti one koje sam prepisala u svoju bilježnicu čitanja.

Moderni je svijet u neprestanom pokretu, svakim se danom sve brže kreće. Obitelji su često raštrkane, braća i sestre razasuti su diljem kontinenata, u potrazi za novim poslovima čupamo svoje korijenje lakše nego biljci koju presađujemo. Imamo stotine virtualnih “prijatelja”, no nijednog kojeg možemo zamoliti da nam nahrani mačku dok smo na putu. Mnogo smo slobodniji od svojih baka i djedova, ali i međusobno razdvojeniji. U očajničkoj potrazi za sigurnom lukom, gdje bismo se mogli usidriti? Bračna intimnost postala je djelotvorni lijek za naše sve rascjepkanije živote.

Preljub: Kako preživjeti nevjeru, str. 61.

Perel je tijekom svoje prakse uočila tri osnovna oblika partnerskih odnosa kad parovi nakon preljuba odluče ostati zajedno: oni koji ostaju zarobljeni u prošlosti (mučenici), oni koji sami sebe izvuku na površinu i zaborave sve što je bilo (graditelji) i oni koji se uzdignu iz pepela i stvaraju bolju zajednicu (istraživači). U ovom je dijelu Perel dala brojne odgovore na krucijalno pitanje – kako preživjeti nevjeru, osnosno – što nakon nevjere?

Je li ova knjiga gubitak vremena?

Nije, a to će vam najbolje dočarati sami kraj ovog fantastičnog priručnika.

Preljubu rijetko nedostaje mašte, pogotovo kad je na samom vrhuncu. Teško da mu nedostaje i seksualna žudnja, obasipanje pažnjom, romantika i zaigranost. Zajednički snovi, privrženost, strast i beskrajna radoznalost – sve su to prirodne sastavnice preljubničke priče. No to su isto tako i sastavnice uspješnih ljubavnih veza. Ne čudi stoga da mnogi parovi koji uspijevaju ostvariti iznimno erotičan odnos – svoje bračne strategije crpe izravno iz preljubničkih pravila igre.

Preljub: Kako preživjeti nevjeru, str. 316.

U prijevodu Senke Galenić, priručnik Preljub: Kako preživjeti nevjeru može se pronaći u knjižarama diljem Hrvatske te na webshopu znanje.hr po cijeni od 129,00 kn.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori