Roditelji djece s teškoćama u razvoju često su žrtve prevara, a znanstvenici pokrenuli projekt kojim im žele pomoći

Roditelji djece s teškoćama u razvoju često su žrtve prevara, a znanstvenici pokrenuli projekt kojim im žele pomoći

Roditelji djece s teškoćama u razvoju česta su žrtva prevara i nedokazanih metoda liječenja kojima je u fokusu novac, a ne pomoć i ozdravljenje. Kako bi pomogli roditeljima prepoznati takve prevare i odabrati dokazane načine pomoći i liječenja svoje djece, znanstvenici iz regije (Hrvatske, Srbije i Makedonije) udružili su se u projektu SynergyEd, a ovim putem pozivaju sve zainteresirane udruge i roditelje djece s teškoćama u razvoju na suradnju.

Međunarodni projekt usmjeren na osnaženje i edukaciju roditelja djece s teškoćama u razvoju

Znanstvenici iz Hrvatske, Srbije i Makedonije osmislili su međunarodni znanstveni projekt Sinergistička edukacija roditelja djece s teškoćama u razvoju (SynergyEd) u okviru kojeg žele pomoći roditeljima djece s teškoćama u razvoju u prepoznavanju neutemeljenih tvrdnji o zdravlju. Cilj projekta je osnažiti roditelje djece s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu, poboljšati njihove roditeljske vještine i unaprijediti socijalnu uključenost, zdravlje i kvalitetu života.

Riječ je o europskom projektu koji se financira iz linije Erasmus+, programa EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport.

U Hrvatskoj projekt provode istraživači s Hrvatskog katoličkog sveučilišta – prof. dr. sc. Livia Puljak koja se bavi medicinom utemeljenom na dokazima, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, specijalist psihijatrije i prvostupnica sestrinstva Jelena Međaković.

Iskorištavanje nevolje roditelja

Suočavanje s teškoćama u razvoju djeteta i traženje pomoći za svoje dijete u sustavu može biti vrlo traumatično jer često nije lako doći do dijagnoze ili potrebne terapije za dijete. Razumljivo je da bi roditelji u takvoj situaciji htjeli napraviti sve što mogu, ali, nažalost, takve situacije prepoznaju brojni predatori koji nude lažnu nadu kroz neučinkovite terapije i zahvate. Neki nude bioenergiju, neki nad djetetom mašu kristalima kako bi se „popravila“ epilepsija, neki čiste crijeva djeteta kako bi se tijelo djeteta oslobodilo nečistoća i tvrde da time liječe autizam. Ti pojedinci u pravilu nemaju medicinsko obrazovanje, ali su spretni trgovci. Mogu biti prilično uvjerljive reklamirajući svoje sposobnosti liječenja ljude od raznih stanja i bolesti. Tako zavaravaju inače racionalne ljude i navode ih na donošenje loših medicinskih odluka. Jer, tko ne bi želio pomoći svom djetetu da ozdravi?

Primjeri opasnih „terapija“ koje se nude djeci s teškoćama u razvoju

Neiskreni pojedinci predstavljaju različite uređaje, zahvate i usluge za liječenje stanja i bolesti. U nekim slučajevima najgore što će se dogoditi je da roditelji izgube novac. Međutim, u mnogim slučajevima upletanje u mrežu tih pojedinaca roditelje može spriječiti u dobivanju odgovarajuće terapije ili čak ugroziti zdravlje djeteta.

Primjer štetne i opasne „terapije“ je takozvani CD protokol, poznat i kao Miracle Mineral Solution – MMS, koji se reklamira kao protokol za liječenje autizma. Takva otopina sadrži natrijev klorit, obično pakiran s citratnom kiselinom, a na proizvodu se često navodi da se njihovim miješanjem stvara klor dioksid kojem se pripisuju različiti učinci na zdravlje koji nisu znanstveno utemeljeni. CD protokol niti u jednom slučaju ne pomaže, već može uzrokovati trovanje i ozbiljne poremećaje zdravlja.

Uz navedeno u području prehrane djece s teškoćama u razvoju ima mnogo neutemeljenih tvrdnji. Često se, primjerice, neutemeljeno navodi da je izbacivanjem glutena ili mlijeka moguće liječiti ili ublažiti različita stanja.

Ovim putem pozivaju se udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju na uključenje u ovaj projekt. Za više informacija, zainteresirani se mogu javiti jednoj od koordinatorica projekta Jeleni Međaković na adresu e-pošte: jmedakovic@unicath.hr

FOTO: HKS

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori