Sandra Križić Roban: Humor i njegova uloga u konceptualnoj fotografiji

Sandra Križić Roban: Humor i njegova uloga u konceptualnoj fotografiji

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u ciklusu online predavanja Spot on photography, kojima se nastoji podići razina razgovora i kritičkog promišljanja tema zajedničkih fotografiji i srodnim medijima. U sklopu idućeg predavanja povjesničarke umjetnosti i kustosice Sandre Križić Roban, naslovljenog Pripremanje za smijeh, govorit će se o humoru i njegovoj ulozi u konceptualnoj fotografiji. Predavanje će se održati u utorak 9. veljače, u 18 sati, putem platforme ZOOM.

Sve što nam trenutno treba je malo smijeha.

Sandra Križić Roban

Elementi humora u konceptualnoj fotografiji

Tema je nastala iz osobne frustracije, koja je dosta dugo trajala. Naime, u ranim susretima s konceptualnim umjetničkim strategijama, nerijetko sam bila u nedoumici, razmišljajući o značenju pojedinih prizora. Je li u njima doista sve bilo tako (smrtno) ozbiljno i crno-bijelo, ili se u međutonovima kriju ironične, pa čak i humorom obojane opaske o onome, o čemu su umjetnici u svojim djelima progovarali? Je li smijeh dopušten, i ako je, kako se za njega pripremiti?

Pojedini umjetnici pokazuju sklonost šalama, poneki zadržavaju ironičan odmak od stvarnosti, dok se neki ismijavaju određenim pojavama. Svi oni posegnuli su za fotografijom, medijem koji im je olakšao prijelaz iz racionalnog u apsurd. Njihovi su postupci ponekad paradoksalni, a komentari o društvenim normama koje su propitivali prožeti humorom. U radovima o kojima će biti riječi analizirali su i istovremeno destabilizirali sustav, nerijetko ostavljajući gledatelje dezorijentirane.

O autorici

Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti, a bavi se teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica. Voditeljica je prvog znanstvenog projekta o fotografiji u Hrvatskoj, koji financira HRZZ (Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas). Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i evaluacija spomenika Domovinskog rata. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju, neprofitne udruge za suvremenu fotografiju, gdje surađuje u programu Galerije Spot, nakladništvu i međunarodnim projektima.

Pristup predavanju

Predavanje će se održati putem ZOOM aplikacije. Pozivamo sve zainteresirane za praćenje predavanja da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.

Izvor:

  • Ured za fotografiju
  • FOTO: Jadranka Fatur, Happening s osmrtnicama, 1973.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori