Sanja Milardović: Nije lako biti čovjek. Mislim, nije lako biti ni kit, ali to je sad jedna skroz druga priča

Sanja Milardović:  Nije lako biti čovjek. Mislim, nije lako biti ni kit, ali to je sad jedna skroz druga priča

Sinoć se u Studiju EXIT održala prva ovosezonska premijera Teatra EXIT, i to tragikomična monodrama Sanje Milardović Mala čuda, nastala u koprodukciji s umjetničkom organizacijom TeatruM. Sama Sanja najavila je Mala čuda kao predstavu koja slavi život bez obzira na sve, a što je još o predstavi rekla pročitajte u nastavku!

Otkud su došla Mala čuda?

Došla su iz dugogodišnjeg promišljanja o raznim temama, od odnosa prema bližnjima, prema poslu, traumi…I sakupljanja svega toga u jednu priču o jednoj Ani. I jednoj Flori.

Sanja, autorica ste teksta ove predstave, a također i redateljica i glumica, kako balansirati sve te uloge?

Tako da za svaku odvojim vrijeme. Puno vremena, truda, hrabrosti i vježbanja potrebno je za balans te tri uloge, ali sreća prati hrabre, pa vođena tom mišlju, odvažila sam se na taj pothvat.

Tko su Ana i Flora?

Ana je spisateljica koja je doživjela traumu gubitka bližnje osobe i ne zna kako se nositi s time pa radi jedino što može, a to je da piše. Flora je produkt njenog pisanja, glavni lik njenog romana. Flora živi u svijetu apsurda sa komičnim zakonitostima i preko nje, Ana na kraju rješava i svoje probleme.

Tragikomedija mi je uvijek bila primamljiva vrsta kazališta, što je bitno uzeti od kojeg pola, a što izbjegavati?

Ne bih znala, mislim da je bitno da tamo bude što god uzmeš jer tamo mora biti, a ne zato jer želiš zadovoljiti formu ili žanr. U tom smislu, kada sam krenula raditi, nisam na umu imala tragikomediju, već je ona nastala jer to priča traži.

Koje su prednosti monodrame, a koji nedostaci, ako ih ima?

Prednost je da ovisiš skoro samo o sebi, a mana da ovisiš skoro samo o sebi (smijeh).

S kojom bi rečenicom htjela da publika ode u glavi nakon predstave?

Gle, nije lako biti čovjek… Mislim, nije lako biti ni kit, ali to je sad jedna skroz druga priča.

Kad i gdje možemo pogledati Mala čuda?

Prve reprize na rasporedu su 13. studenog te 3. i 4. prosinca u Studiju EXIT!

Ulaznice su dostupne na ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima te na blagajni Teatra EXIT od 18 do 20 sati na dane kada igraju predstave objavljene u rasporedu. U Studiju EXIT ulaznice je moguće kupiti na dan izvedbe sat vremena prije početka predstave te je moguće isključivo gotovinsko plaćanje.

FOTO: Ana Šesto

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori