Sanja Milardović: Nije lako biti čovjek. Mislim, nije lako biti ni kit, ali to je sad jedna skroz druga priča

Sanja Milardović:  Nije lako biti čovjek. Mislim, nije lako biti ni kit, ali to je sad jedna skroz druga priča

Sinoć se u Studiju EXIT održala prva ovosezonska premijera Teatra EXIT, i to tragikomična monodrama Sanje Milardović Mala čuda, nastala u koprodukciji s umjetničkom organizacijom TeatruM. Sama Sanja najavila je Mala čuda kao predstavu koja slavi život bez obzira na sve, a što je još o predstavi rekla pročitajte u nastavku!

Otkud su došla Mala čuda?

Došla su iz dugogodišnjeg promišljanja o raznim temama, od odnosa prema bližnjima, prema poslu, traumi…I sakupljanja svega toga u jednu priču o jednoj Ani. I jednoj Flori.

Sanja, autorica ste teksta ove predstave, a također i redateljica i glumica, kako balansirati sve te uloge?

Tako da za svaku odvojim vrijeme. Puno vremena, truda, hrabrosti i vježbanja potrebno je za balans te tri uloge, ali sreća prati hrabre, pa vođena tom mišlju, odvažila sam se na taj pothvat.

Tko su Ana i Flora?

Ana je spisateljica koja je doživjela traumu gubitka bližnje osobe i ne zna kako se nositi s time pa radi jedino što može, a to je da piše. Flora je produkt njenog pisanja, glavni lik njenog romana. Flora živi u svijetu apsurda sa komičnim zakonitostima i preko nje, Ana na kraju rješava i svoje probleme.

Tragikomedija mi je uvijek bila primamljiva vrsta kazališta, što je bitno uzeti od kojeg pola, a što izbjegavati?

Ne bih znala, mislim da je bitno da tamo bude što god uzmeš jer tamo mora biti, a ne zato jer želiš zadovoljiti formu ili žanr. U tom smislu, kada sam krenula raditi, nisam na umu imala tragikomediju, već je ona nastala jer to priča traži.

Koje su prednosti monodrame, a koji nedostaci, ako ih ima?

Prednost je da ovisiš skoro samo o sebi, a mana da ovisiš skoro samo o sebi (smijeh).

S kojom bi rečenicom htjela da publika ode u glavi nakon predstave?

Gle, nije lako biti čovjek… Mislim, nije lako biti ni kit, ali to je sad jedna skroz druga priča.

Kad i gdje možemo pogledati Mala čuda?

Prve reprize na rasporedu su 13. studenog te 3. i 4. prosinca u Studiju EXIT!

Ulaznice su dostupne na ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima te na blagajni Teatra EXIT od 18 do 20 sati na dane kada igraju predstave objavljene u rasporedu. U Studiju EXIT ulaznice je moguće kupiti na dan izvedbe sat vremena prije početka predstave te je moguće isključivo gotovinsko plaćanje.

FOTO: Ana Šesto

Karla Kostadinovski

Karla Kostadinovski bakalarka je kroatistike te češkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je članica Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih te dramskog studija Teatra Tirena. Od 2017. do 2019. godine radila je kao promotorica i event manager u Hollywood Vanity Clubu. Godine 2018. pridružila se kulturnoj redakciji Radio Studenta i do jeseni 2020. bila je glavna urednica i voditeljica emisije o kazalištu Generalna proba. Od početka sezone 2019/2020. počela se baviti i tehniciranjem na radiju, a počevši s novom godinom bila je glavna urednica kulturne redakcije te je također uređivala i vodila emisiju o mentalnom zdravlju Novi savjet na istom radiju. S kolegicama iz redakcije osnovala je Facebook grupu Umjetnost dolazi vama, platformu za online dijeljenje kulturnih sadržaja. U sezoni 2018/2019. radila je u Službi marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, prije nego što je otišla jedan semestar studirati u Prag. U sezoni nakon počela je raditi u Kulturi SC, gdje još uvijek radi, i bavi se digitalnim marketingom Kulture SC te kao asistentica u PR-u Teatra &TD. Godine 2020. novinarila je za portal Kulturnog centra Mesnička te sudjelovala u izradi programa. Od jeseni 2020. kazališna je novinarka portala Beli Zagreb Grad. Osnovala je vlastiti kazališni podcast Foajer.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori