Sara Škrobo: Pokreću me izazovi, a napisati fantasy roman na stranom jeziku bio mi je najveći izazov dosad

Sara Škrobo: Pokreću me izazovi, a napisati fantasy roman na stranom jeziku bio mi je najveći izazov dosad

Sara Škrobo mlada je poduzetnica, spisateljica i magistra povijesti kojoj će uskoro biti objavljen prvi dio fantasy trilogije Tayna Chronicles – The Secret City i to na engleskom jeziku, na kojem i piše. U razgovoru nam je otkrila što ju je motiviralo za pisanje, kako je izgledao tijek stvaralačkog procesa, ponešto o radnji romana te o likovima, ali i svoje najdraže autore i književne inspiracije.

Kada bi se morala predstaviti u jednoj rečenici ili jednim književnim citatom, kako bi to glasilo?

Ne moram puno razmišljati o ovome, to je neupitno citat grupe Queen:

Don’t become some background noise, a backdrop for the girls and boys.

Queen: Radio Ga Ga

Od književnih citata, vraćam se na izvor, kao veliki ljubitelj Harryja Pottera: Sreću možemo pronaći i u najmračnijim trenutcima, samo se treba sjetiti upaliti svjetlo. Ideja da smo svi samo nekoliko trenutaka daleko od paljenja tog sljedećeg svjetla nevjerojatno je ohrabrujuća i tjera naprijed, čak i one najpasivnije među nama. Samo trebamo nabasati na pravu sklopku i svjetlo je upaljeno!

Hrabar je pothvat okušati se u pisanju na stranom jeziku. Možeš li nam otkriti kako si odlučila napisati roman upravo na engleskom jeziku?

Pisati na engleskom jeziku meni je nešto sasvim prirodno jer već desetak godina čitam (uglavnom fantastiku) na engleskom jeziku, pa sam na tom jeziku i razmišljala o radnji svog romana, o likovima te o njihovim dijalozima. Dobar dio literature na studiju povijesti na Filozofskom fakultetu također je bio na engleskom jeziku pa je i to uvelike pomoglo. Osim neprestanog čitanja na engleskom jeziku, provela sam tri godine radeći u Engleskoj. Kažu da si jezik svladao onda kada počneš na istome razmišljati i sanjati – a meni se to neprestano događa. Zato moja odluka o pisanju na engleskom zapravo nije bila teška; odgovor se sam nametnuo.

FOTO: Sara Škrobo, privatna arhiva

Što ti je bila inspiracija za napisati fantasy trilogiju, odnosno ovaj prvi roman? Sjećaš li se trenutka u kojem si imala viziju romana u glavi?

Htjela sam vidjeti mogu li ja to – koliko god jednostavno zvučalo, ali tako je bilo! Volim izazove, a ovo je bio jedan od njih, možda najveći dosad.

Po glavi su mi se vrzmale svakakve ideje još od 2015. godine, ali nisu imale ni glavu ni rep. Sjećam se tog prvog trenutka, da. Šetala sam Londonom na putu za Fakultet i, s obzirom da gotovo sve ulice i uličice u centralnom Londonu neodoljivo podsjećaju na scene iz Harryja Pottera, pred očima mi se našla djevojka u dugom plaštu koja, umjesto čarobnog štapića, u ruci drži tamnocrveni dragi kamen. Iz tog je kamena izlazila magija; ne sjećam se kakva točno magija, vjerojatno ništa konkretno nije bilo u pitanju. Tada se rodila ideja o čarobnjacima koji za kanaliziranje magije koriste drago kamenje. Ta slika ostala je negdje u mojoj glavi, pospremljena u neku ladicu sa strane – ali svako malo bih joj se vraćala, sve dok na kraju nisam odlučila razviti ideju u nešto više.

Možeš li čitateljima ukratko predstaviti radnju romana, koji ima i neke elemente slavenske mitologije?

Naslov serijala je Kronike iz Tayne (Tayna Chronicles), a prvi roman naslovljen je Skriveni Grad (The Secret City).

Radnja je uvelike inspirirana našom poviješću i političkim prilikama koje su obilježile zajedničku prošlost zemalja na našem prostoru. Kao diplomirani povjesničar ovo nisam mogla, a ni htjela izbjeći. Naša baština i povijest jako su bogati te imaju toliko potencijala da ih deset serijala ne bi pokrilo.

Nekoć moćna federacija Danubia sada je podijeljena između magova i ne-magova; problem je u tome što su malobrojni stanovnici s magičnim sposobnostima stjerani u kut i skriveni u zasebnoj provinciji nazvanoj Tayna. Njihova dvadesetljetna izolacija konačno je prekinuta kada Sofija Filipov, naizgled obična djevojka iz provincije, nabasa u magični, skriveni grad za koji nije znala da postoji. Ona je ujedno i najvažnija karika u sljedećoj pobuni protiv središnje vlasti koja se nalazi u rukama Predsjednika Tanatosa. Na tom putu Sofija će se susresti s brojnim izazovima, gubitcima, ali i sretnim trenutcima; baratat će magijom za koju nije ni znala da postoji i pronaći će svog životnog partnera.

Svi likovi nose nama bliska imena i prezimena, jedu našu hranu i konzumiraju naša pića (posebno su oprezni s rakijom!).

Radnja romana djelomično je smještena u gradu po imenu Agram, što je jasna asocijacija na Zagreb. Koje su ti zagrebačke lokacije bile inspiracija za radnju romana? Koje je tvoje omiljeno mjesto u Zagrebu? Na kojoj lokaciji najviše voliš provoditi vrijeme?

Najdraže lokacije u Zagrebu one su na kojima sam stvarala najljepše uspomene. Zagreb volim još od studentskih dana na Filozofskom fakultetu, ali i kao dijete posjećivala sam ga s bakom i djedom, koji su me vodili u posjet tetki. Izdvojila bih kompletan Gornji grad, posebice Strossmayerovo šetalište, te Cvjetni trg i Tkalčićevu ulicu.

Tkalčićeva i Skalinska ulica poslužile su kao inspiracija za roman. Vrlo sam lako mogla zamisliti čarobnjake kako prolaze i Gornjim gradom te sam neke dijelove oko Markovog trga također uključila u knjigu.

Možeš li nam opisati tijek svog stvaralačkog procesa? Koliko ti je trebalo da napišeš prvi roman? S kojim izazovima si se susretala pri pisanju, pogotovo uzevši u obzir da nisi pisala na materinskom jeziku, pri oblikovanju likova i osmišljavanju tijeka radnje?

Kada sam konačno odlučila pisati, nije mi trebalo toliko dugo – svega pet mjeseci za završetak prve verzije. Kasnije sam dosta dorađivala pa se to produžilo za još tri mjeseca. Kao što sam ranije natuknula, priča mi se vrzmala po glavi neko vrijeme i kao da je samo čekala da ju konačno prelijem na papir.

Pisanje se pokazalo iznimno zadovoljavajućim iskustvom, prvenstveno proces stvaranja vlastitog svijeta i „oživljavanje“ likova.

Najveći izazov bio je početi pisati; prvo poglavlje je najteže. Bilo je dosta teško zamisliti magiju u praksi – to je nešto s čim se nitko nije susreo (nažalost, dodala bih!). Sve ostalo bilo je iznenađujuće lako, i veselim se pisanju druge knjige.

Kako si se odlučila poslati rukopis engleskim izdavačima? Kakav je bio osjećaj kada ti je velika engleska izdavačka kuća javila da će ti objaviti roman prvijenac?

Odluka da pošaljem rukopis engleskim izdavačima bila je spontana i laka – imala sam tada već tri poglavlja i odlučila sam pokušati. Zašto ne? Mislila sam, ako me odbiju (s tim sam i računala), možda će mi reći što radim krivo pa ću krenuti ispočetka. Na kraju sam dobila tri ponude i mogla sam birati. Osjećaj je… pa, u nedostatku bolje riječi, neopisiv. Isprva nisam vjerovala onome što vidim. Najprije sam htjela pitati jesu li se možda zabunili – unijeli krivu e-mail adresu? Ali onda su se dojmovi slegli i realnost je preuzela: naime, tada sam morala završiti knjigu koja je u tom trenutku bila samo napola gotova. Dakle – na posao!

Tko su tvoji spisateljski uzori i kakvu literaturu čitaš u slobodno vrijeme?

Uglavnom čitam fantastiku, a izdvojila bih Phillipa Pullmana i njegov serijal Njegova mračna građa, J.K.Rowling (Harry Potter serijal, kao i kriminalističke romane o Cormoranu Strikeu), te Brandona Sandersona (serijal Mistborn). Uživam i u distopijskoj literaturi, gdje izdvajam neizbježnog Georgea Orwella te britanskog autora Kazua Ishigura, dobitnika Nobelove nagrade.

Možeš li nam otkriti svoje buduće profesionalne planove? Je li drugi dio trilogije u nastajanju?

Vodim se načelom – prijeći ćemo most kada dođemo do njega. Sve ide korak po korak, zasad radim s izdavačem na uređivanju prve knjige, a onda se bacam na pisanje druge. Cilj mi je napisati serijal kojim sam najprije ja, a onda i potencijalni čitatelji, zadovoljni. Veselim se boravku u svom paralelnom svijetu – osjećam se kao da sam doma.

Nekoliko brzopoteznih

Posljednja pjesma na tvojoj playlisti? – David Bowie – Rebel, Rebel.

Posljednja knjiga koju si pročitala iz žanra fantastike? – Sabaa Tahir – An Ember in the Ashes.

Posljednji film koji si gledala? – Animirani film Soul.

Koja je pjesma/film/knjiga obilježila tvoju 2020. godinu? – Serijal Mistborn Brandona Sandersona.

Naslovna fotografija: Sara Škrobo, privatna arhiva

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori