Selekcijska komisija Animafesta Zagreb 2022 Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Nacionalnoj školi filma i televizije iz UK-a

Selekcijska komisija Animafesta Zagreb 2022 Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Nacionalnoj školi filma i televizije iz UK-a

Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022 Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Nacionalnoj školi filma i televizije (National Film and Television School – NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Kata Gugić i Hrvoje Selec u obrazloženju nagrade navodi kako je riječ o međunarodno priznatoj instituciji koja je ogledni primjer dobre prakse i izvrsnosti u specijalističkom visokom obrazovanju. Navedena institucija je predvodnik u stvaranju filmskih talenata i važan je dionik kreativne industrije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i puno šire. Na odsjeku animacije svojom kvalitetom posebno se ističu kroz tehniku stop-animacije koja je oduševila selekcijsku komisiju ovogodišnjim prijavljenim filmovima.

NFTS kroz radove svojih studenata potvrđuje visoki standard i dugogodišnje iskustvo u usmjeravanju studenata kroz važnost timskog rada, a opet njegujući jedinstvenost pojedinačnog autorovog potpisa.

U službenu konkurenciju studentskog natjecanja odabrana su četiri filma – Curiosa (r. Tessa Moult-Milewska), Do Not Feed The Pigeons (r. Antonin Niclass), Night of the Living Dread (r. Ida Melum) i Soft Animals (r. Renee Zhan) –  iako se njihova cjelokupna ovogodišnja produkcija ističe vještim kombiniranjem medija i tehnika, vještim pripovijedanjem te izuzetnim likovnim rješenjima. Uz odabrane, NFTS je prijavila još niz zanimljivih filmova koji su svi zajedno doprinijeli odluci o Nagradi za najbolju školu animacije. Članovi selekcijske komisije smatraju kako ovogodišnja selekcija NFTS-a predstavlja sami vrh svjetske studentske produkcije animiranog filma.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 6. do 11. lipnja 2022.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori