Šestinske pralje: Žene koje su zaslužne za ‘beli Zagreb grad’

Šestinske pralje: Žene koje su zaslužne za ‘beli Zagreb grad’

Sve do polovice 20. stoljeća žene iz Šestina su za život zarađivale pranjem rublja imućnijim zagrebačkim obiteljima. Svake su nedjelje donosile čisto, a odnosile prljavo rublje na pranje. Kako je to izgledalo vidljivo je iz priloga objavljenog u novinama Večer, od srijede 27. travnja 1927. godine.

Sav blatni „veš“ Zagreba pere selo, peru Šestine. Svake nedjelje o podne kucaju nam na vrata Šestinčanke u čistom bijelom ruhu i donose nam čisto, oprano i „porolano“ rublje, a odnose zamotak blatnoga. Mnoge se domaćice i naljute što joj pralja dolazi baš o podne, kad je najviše posla oko objeda, ali Šestinčanke ranije ne mogu, jer obavljaju i druge svoje poslove prije toga. U svakoj kući redovito po jedna pralja ima više stanara za „konte“, a gdjegdje i sve. Kad pralje poberu sve rublje za pranje, odnose zamotke do nekih kola (na kojima se inače vozi sijeno), upregnuta u par volova i sve natrpaju svoje zamotke na kola, s kojima se onda sve zajedno vozi u Šestine.

Večer, od srijede 27. travnja 1927. godine

Prljavo rublje su slagale u parenicu, drvenu posudu s malim otvorom na dnu, nad kojim su stavljali slamu tako da je voda mogla pomalo kapati van. Rublje u parenici zaštitile bi čistom krpom, preko krpe nasule pepeo i zatim preko svega nalijevale vruću vodu. Taj su proces ponavljale dok kroz slamu nije počela teći čista voda. Slamu bi maknule, začepile otvor i rublje ostavile namakati preko noći. Ujutro bi ga prale na potoku u drvenom koritu.

Muževi im zimi sjekirama razbijali led kako bi mogle prati

Pralo se tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba i klimatske uvjete. Zimi, kad su se potoci zaledili, muževi pralja su na mjestu za pranje sjekirama razbijali led, a praljama donosili toplu vodu u limenim kantama kako bi na trenutak ugrijale promrzle ruke.

Izvor:

  • Beović, Branka. Kako su prali naši stari – voda i pranje rublja kroz povijest.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori