Seviljski brijač u HNK: Predstava uz koju smo na trenutak zaboravili na tmurnu stvarnost

Seviljski brijač u HNK: Predstava uz koju smo na trenutak zaboravili na tmurnu stvarnost

Prošli tjedan, 8.10.2020. u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održala se izvedba Rossinijeve opere Seviljski brijač. U režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskom palicom Josipa Šege, ansambl opere oduševio je publiku.

U skladu s epidemiološkim mjerama, gledalište nije bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Treba naglasiti kako se zagrebačka nacionalna kuća u potpunosti pridržava svih propisanih mjera, tako da će svakom posjetitelju ljubazni djelatnici izmjeriti temperaturu, popisati ih te zamoliti da dezinficiraju ruke. U gledalištu se drži razmak, te posjetitelji za vrijeme izvedbi nose maske, i zaista se toga pridržavaju.

Ipak, neke stvari se nikada ne mijenjaju

Koliko god puta posjetili zgradu Hrvatskog narodnog kazališta, koju potres srećom nije oštetio, posjetitelji je uvijek razgledavaju s jednakim divljenjem. Tako je bilo i ovaj put. Kada je orkestar započeo s libretom, publika se umirila te tijekom poznatijih dijelova počela kimati glavama u dobro poznatom ritmu. Ansambl je bio odličan, te se u nekoliko navrata mogao čuti kolektivni smijeh publike. Ipak, svakako valja istaknuti Ivanu Lazar u ulozi Rosine, koja je bila zaista nevjerojatna. Scenografija i kostimografija pratile su veseli ton opere, a simpatije publike zaslužili su i plesači koji su izmamljivali salve smijeha.

Zagrebačka publika željna je kulture

Šareni kraj opere doprinio je općem veselju, te se na trenutak zaboravila tmurna stvarnost. Iako za uobičajne gabarite gledališta malobrojna, publika je izvođače nagradila višeminutnim pljeskom i ovacijama. Time je postalo i više nego očito da je zagrebačka publika željna kulture, a osmjesi ansambla da su im nastupi pred publikom itekako nedostajali. Iako se privikavamo na novo normalno, i više je nego očito da svi jedva čekamo puna gledališta. Do tada ćemo uživati u kulturi na dopuštene i prihvatljive načine jer je na primjeru Seviljskog brijača je vidljivo da nam oplemenjuje život i boja ga u šarene boje.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori