Sjajnim koncertom Zagrebačke filharmonije u Tvornici kulture otvoren treći blok Muzičkog biennala Zagreb

Sjajnim koncertom Zagrebačke filharmonije u Tvornici kulture otvoren treći blok Muzičkog biennala Zagreb

Treći programski blok 31. muzičkog biennala Zagreb pod nazivom Continuum Nr. 3 – Le sacre de l’eté (Posvećenje ljeta) otvorila je u četvrtak navečer Zagrebačka filharmonija sjajnim koncertom u Tvornici kulture. Unatoč preprekama zbog pandemije, organizatori su još jednom pokazali da se i u manjem obujmu može itekako publici pripremiti pravo glazbeno slavlje.

Zagrebačkom filharmonijom je ravnala francuska dirigentica Ariane Matiakh, svestrana glazbenica koja suvereno vlada stilovima i žanrovima u rasponu od baroka do suvremene glazbe, od opere do simfonijskih djela. Publika je svaku od tri skladbe koje su izvedene ispratila ovacijama, a za koncert u Tvornici kulture tražila se ulaznica više. Filharmonija je izvela skladbe Alfreda Schnittkea, Kaije Saariaho i Milka Kelemena, a solisti su bili Maria Radutu, Karl-Heinz Schütz i Katarina Kutnar.

Muzički biennale Zagreb nastavlja s bogatim programom, a publiku očekuju brojne zanimljivosti

Na platou Pogona Jedinstvo u suradnji s Kulturpunktom održat će se kritičarski razgovori – od klasike do undergrounda, s podnaslovom “Perspektive, alati i prepreke glazbenih kritičara za 21. stoljeće”.

Predstavljanje snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford jedan je od dvaju programa hamburškog ansambla Decoder na MBZ-u, a oba se održavaju također danas, 16. srpnja u Pogonu Jedinstvo. Autori čija se djela predstavljaju su Julie Herndon i Chris Lortie iz SAD-a te Davor Branimir Vincze iz Hrvatske.

Drugi program ansambla Decoder uz gostovanje pjevačice Jessice Aszodi održat će se također u Pogonu Jedinstvo, a na koncertu će izvesti djela domaćih i stranih skladatelja. Istoga dana održat će se i koncert jazz improvizacija Kaje Draksler u Pogonu Jedinstvo, a program je organiziran u suradnji s Jazz.hr-om. Program drugoga dana trećeg bloka MBZ-a završava koncertom Jorgea Sáncheza Chionga u Močvari. Dan nakon ovog nastupa, Jorge Sánchez-Chiong održat će i predavanje o Povijesti i praksi turntablisma – umijeća uporabe gramofona kao instrumenta.

Treći, zaključni, dan trećeg bloka MBZ-a započinje Svirkaonicom, suvremeno-glazbenom radionicom za djecu pod vodstvom Lucije Stanojević, violinistice i glazbene edukatorice

Svirkaonica će se s početkom u 11 sati održati u subotu 17. srpnja u klubu Močvara. U Pogonu Jedinstvo istoga dana održat će se okrugli stol na temu “Suvremena glazba – pitanje ukusa ili razumijevanja?” u suradnji s portalom Kulturpunkt. 

Online koncert violončelista Vida Veljaka publika će moći pogledati 17. srpnja s početkom u 18 sati, a cijenjeni mladi violončelist izvest će djela za violončelo i elektroniku. Uz skladbe Martina Matalona, Carole Bauckholt, Sashe Blondeaua i Joãoa Pedra Oliveire, na programu ima i dvije praizvedbe, skladbe Mladena Tarbuka i Borisa Jakopovića. Istoga dana nastupit će i Trokut, hvaljeni domaći ansambl posvećen elektroničkome jazzu.

Program u Močvari završava projektom delapse zagrebačkoga elektroničkog producenta Leonarda Klaića.

FOTO: Vedran Metelko

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori