fbpx

Slavko Kolar: Vrsni poznavatelj psihologije seljaka i njegove svakodnevne borbe za goli život

Slavko Kolar: Vrsni poznavatelj psihologije seljaka i njegove svakodnevne borbe za goli život

Slavko Kolar rođen je 1. prosinca 1891. u Palešniku, a umro je 15. rujna 1963. u Zagrebu. Ostao je zapamćen po svojim brojnim vrijednim djelima, ali posebni uspjeh postigla su njegova djela Svoga tijela gospodar i Breza koju je režirao uz pomoć redatelja Ante Babaje.

Najava: Premijera 'Svoga tela gospodar' Slavka Kolara u HNK ...
Izvor: HNK

Život i djelovanje

Slavko Kolar obrazovao se na odjelu za književnost i kroatistiku na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon završenog studija vraća se u rodni Palešnik u kojem piše roman Breza. Nakon slave koju mu je spomenuti roman osigurao, ponovno odlazi u Zagreb gdje počinje predavati kroatistiku.

Hrvatska pošta - Webshop - ZNAMENITI HRVATI - SLAVKO KOLAR
Izvor: Hrvatska pošta

Humor i satira kao neizostavni alati

U Kolarevo vrijeme mali broj književnika koristio se humorom ne bi li dočarali sliku svoje sadašnjice. Tragovi satire mogu se pronaći u djelima: Stanka Vraza, Ante Kovačića i Silvija Strahimira Kranjčevića dok se humora u svojim djelima djelomično dotiču August Šenoa, Josip Eugen Tomić i Janko Jurković. Slavko Kolar tematikom svojih djela ne odskače od književnih tijekova hrvatske književnosti tridesetih godina, već se svojim humorom i satirom savršeno uklapa u njenom prikazu problematike sela ili provincije s naglašenom socijalnom stranom.

Djela

Za života je objavio više od stotinu radova.

 • 47 pripovjedaka
 • 6 kazališnih djela
 • 4 filmska scenarija
 • 1 televizijski scenarij
 • 12 autobiografskih fragmenata
 • 20 kritika, članaka i prikaza
 • 10 dječjih pripovjedaka
 • 8 agronomskih stručnih radova
 • 30 intervjua, izjava i polemičkih priloga
Slavko Kolar: KRIZA / MI SMO ZA PRAVICU - OGNJIŠTE - Hrvatska knjižara
Izvor: Wikipedia

Književno djelovanje

S književnim stvaralaštvom počeo je u mladim danima. Pisao je pripovijetke, novele, humoreske i drame. Inspiraciju za djela pronalazio je u vlastitom radnom okruženju i njezinim društvenim slojevima. Posebnu pažnju posvećivao je opisima malograđanskog sloja, ali i raznih profila političara. Socijalni i ekonomski odnosi na selu nisu rijetka pojava u njegovim djelima.

Privatni život

Stjepan, Slavkov otac, rodom je iz Zagreba, ali budući da je zbog učiteljskog zvanja često bio primoran mijenjati posao, Kolarova obitelj je nerijetko mijenjala mjesto stanovanja. Praznike je često provodio u Čazmi.

Slavko Kolar je 1918. godine dobio izvanbračnog sina te se naknadno oženio njegovom majkom. Rana ženina smrt udaljila ga je na neko vrijeme od književnog rada. Opisao ju je u liku Janice Labudanove iz djela Breza.

Natječaj za kratku priču – satiru – Službena stranica Grada Čazme
Izvor: Knjižnica Čazma

Breza

Realistična pripovijetka koja oslikava život turopoljskog seljaka čije su glavne osobine neukost, pobožnost, bojažljivost te okrenutost samome sebi i sredini u kojoj živi. Slavko Kolar se s lakoćom koristi kajkavizmom te seoskim ambijentom u kojemu prevladava siromaštvo i razne bojazni. Također se iskazao kao vrsni poznavatelj psihologije seljaka i njegove svakodnevne borbe za goli život.

Breza i druge pripovijetke
Izvor: Školska knjiga

Odmak od seoske surove stvarnsti

U svakodnevicu koja je puno boli i siromaštva autor smješta i lik Janice koja odudara od te surove stvarnosti i izmoždene sredine. Njezin muž zbog vlastitog egoizma nema mogućnost prepoznati njezinu, ali i tuđu patnju. Boraveći u sredini punoj nerazumijevanja i jasno te vrlo okrutno postavljenih pravila Janica nije uspjela razviti svijest o vlastitoj vrijednosti što ju je na koncu i stajalo njena mlada života.

Izvori:

 • Hrvatska enciklopedija
 • You Tube
 • Slavko Kolar- biografija.com

Gabrijela Poljak

Učenica četvrtog razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije "Matija Mesić". U slobodno vrijeme rado čita i provodi vrijeme u prirodi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *