Sonatinina ‘Knjižnica na obali mora’ autorice Roisin Meaney, dirljiva je i realna priča koja će i one najčvršće ganuti do suza

Sonatinina ‘Knjižnica na obali mora’ autorice Roisin Meaney, dirljiva je i realna priča koja će i one najčvršće ganuti do suza

U gradiću Fairweatheru na obali mora, idiličnome mjestu za život, nalazi se knjižnica koju je samoinicijativno i vlastitim snagama pokrenula mještanka Beth, bivša profesorica domaćinstva. Članovi književnoga kluba su i njena unuka Lil, Olive koja posjeduje suvenirnicu, njen muž i svekar te novopridošli mještanin, Tom. Književni klub sastaje se svaki mjesec u udobnoj knjižnici, dok čitanje svakome od likova pomaže da gleda vedrije na život, kao i na probleme koji ih okružuju. Ukratko, knjige na njih imaju terapeutski učinak.

Svaki od likova bori se s različitim problemima – gubitkom obitelji, gubitkom posla, prevarom i izdajom, novim početkom, riskiranjem, tajnama i bolnom prošlošću od koje je nemoguće pobjeći. Priča navedenih likova provlači se od siječnja do lipnja unutar jedne godine, pri čemu svaki mjesec donosi nešto novo, od spoznaje kako vrijeme doista polako i sporo liječi rane do zbližavanja između likova i njihova zajedništva.

Ovaj je roman (Sonatina naklada, prijevod Ane Knežević) teško svrstati u određeni žanr, no prati ga trop books about books, ispreplitanje upravnoga i neupravnoga govora te opširni opisi koji ponekada otežavaju čitanje. Struktura romana je vrlo dobra – nije linearna (isprepliću se prošlost i sadašnjost), no to nije mana. Knjižnica na obali mora autorice Roisin Meaney realna je i životna priča u kojoj se više ističu teške emocije (strah, bol, srdžba, depresija i sl.), no kako se odmičemo kraju romana, navedene emocije prelaze u smirenost, sreću te zadovoljstvo.

Ovo se odlično ljetno djelo čita s užitkom, moguće je poistovjetiti s likovima i osjetiti emocije koje proživljavaju. Čitajući ovu knjigu učimo kako nam život često servira oluje i kišu i kako se sunce pojavljuje naizmjenično, a nekada oluje nikada ne prestanu, ali ih kratkotrajno ublaži duga.

Knjižnica je postigla uspjeh i svi su bili sretni što postoji, ali ponekad čovjek poželi nešto više od knjiga. Poželi više od izmaštanih likova koji vode izmišljene živote. Poželi da se stvari događaju u stvarnosti.

Roisin Meaney – Knjižnica na obali mora

Knjižnica na obali mora dostupna je na web-shopu izdvačke kuće Sonatina, na web-shopu odgovarajućih izdavačkih kuća, kao i u knjižarama diljem zemlje.

FOTO: Pixabay / Sonatina

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori