Spoj poezije i slikarstva na aktualnoj izložbi mlade akademske umjetnice Andree Cihlar u Zagrebu

Spoj poezije i slikarstva na aktualnoj izložbi mlade akademske umjetnice Andree Cihlar u Zagrebu

Sve do 11. listopada 2021. u Galeriji Idealni grad može se pogledati samostalna izložba mlade akademske umjetnice Andree Cihlar pod nazivom “Umjetnost življenja”.  Izložba predstavlja jedinstven spoj poezije i slikarstva kroz koji autorica izražava vlastite emocije, stanja i razmišljanja, a s kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti. Slike su nastale u kombiniranoj tehnici i često nadopunjuju pjesme i obrnuto – pjesme nadopunjuju najčešće likovno apstraktno utjelovljenu misao.

Kako spoznati sebe ako se ne okrenemo k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van? Jer do najintimnijih spoznaja možemo doprijeti isključivo ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja. Andrea Cihlar u novom ciklusu radova pod nazivom “Umjetnost življenja” odabire medij pisane riječi i slikarstva kako bi izrazila vlastite emocije, stanja i razmišljanja, njihove kontinuirane izmjene i oscilacije do kojih neminovno dolazi unutar različitih životnih situacija. Proces nastanka ciklusa obilježilo je dinamično, spontano i naizmjenično stvaranje tekstualnog i likovnog segmenta. Andrea Cihlar započela je eksperimentirati s područjem apstraktnog slikarstva slijedeći pritom norme nadrealističkog automatskog crteža pri čemu se potiskuje svjesna kontrola nad postupkom stvaranja i omogućava podsvjesnom da slobodno vodi ruku po podlozi. Autorica je pritom uočila kako je podsvjesno izrazila emocije i razmišljanja koja je nekoliko mjeseci kasnije utjelovila i u pjesmi. Bio je to začetak ciklusa radova u kojem je svaku pjesmu pratila slika ili obrnuto – prvo bi nastala slika koju bi popratila i tekstualna artikulacija stanja i emocija izraženih u formi pjesme. Spoj dviju vrsta umjetnosti – književne i likovne – omogućava umjetnici širi raspon interpretacije ljudskih razmišljanja, ponašanja i emocionalnih oscilacija. Izmjena pjesničkih figura i vizualnih asocijacija omogućava višestrukost doživljaja pjesme i slike, pjesme i pjesme, slike i slike te sagledavanja slika i pjesama kao cjeline. Kao što autorica sama ističe, slika i tekst izlažu se paralelno te je njihov odnos intertekstualno-slikovna razmjena, odnosno tekst je autorefleksivna analiza slike te se na taj način usmjerava percepcija gledatelja.       

Izložba se može pogledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati u Galeriji Idealni grad u sklopu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Ulaz je slobodan.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori