Stanari Studentskog doma ‘Stjepan Radić’, uključite se u otkrivanje neispričane urbane povijesti Zagreba koja pripada generacijama studenata

Stanari Studentskog doma ‘Stjepan Radić’, uključite se u otkrivanje neispričane urbane povijesti Zagreba koja pripada generacijama studenata

ICARUS HR jedan je od pet europskih partnera koji sudjeluju u realizaciji projekta „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse” financiranog sredstvima programa za kulturu i medije EU Kreativna Europa. Nositelj projekta je Dom kulture Studentski grad iz Beograda, a kao partneri se uz ICARUS HR pridružuju Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Facultad de Ciencias de la Comunicación Universidad Rey Juan Carlos Madrid. Pridruženi partneri na projektu su Institut für Kunst im Kontext – Universität der Künste Berlin te Centar za primenjenu istoriju iz Beograda. Projektne aktivnosti započele su u rujnu 2020., a rezultati i završetak projekta planirani su u veljači 2023.

Projekt koji se bavi studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas

Projekt „Oni žive“ bavi se studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među spolovima, kao i društvenog i političkog angažiranja studenata.

Cilj projekta je poticanje studentske populacije da sudjeluje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju suvremene umjetnosti, korištenjem arhivskoga gradiva i uključivanjem u participativne umjetničke aktivnosti tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima.

Rezultati projekta će poslužiti kao smjernice za menadžere kulturnih institucija i umjetničkih galerija, kustose i umjetnike, za dalje unapređenje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Bivši i sadašnji stanari Save, javite se!

Iz Udruge Icarus Hrvatska počeli su prikupljati fotografije i druge zapise za digitalnu zbirku koja će dokumentirati život studenata u Studentskom domu „Stjepan Radić“ u Zagrebu i to od njegove izgradnje do danas. U potrazi su za dokumentarnom građom koja prikazuje život studenata u studentskom domu od njegove izgradnje do danas.

  • Kako se mijenjao izgled studentskih soba?
  • Koji su bili zajednički prostori i čemu su služili?
  • Čime su se bavili studenti u svakodnevnom domskom životu?
  • Kako su komunicirali?
  • Što se sve izmijenilo tijekom vremena, a što je ostalo isto?

Pozivamo nekadašnje i sadašnje rezidente Studentskog doma „Stjepan Radić“ da podijele s nama fotografije iz svojih privatnih zbirki i ispričaju svoja sjećanja ili sadašnje dojmove o studentskom životu. Uključite se u otkrivanje neispričane urbane povijesti Zagreba koja pripada generacijama studenata. Pretražite svoje privatne zbirke, originale sačuvajte za sebe, a s nama podijelite digitalne kopije i vaša sjećanja!

Icarus Hrvatska

Više detalja saznajte ovdje.

Izvor:

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori