fbpx

Stefan Nožica (Phaneron): Naša je glazba priča interpretirana našim identitetom

Stefan Nožica (Phaneron): Naša je glazba priča interpretirana našim identitetom

Osnivanjem Phanerona Nikola Lugović i Stefan Nožica na zagrebačku nezavisnu scenu donijeli su svježinu: zvuk benda izdvaja se po mješavini post grungea, rock ‘n’ rolla i funka. Preslušavajući njihov album ‘Rekord ploča’, prepustili smo se lavini emocija i odlučili frontmenu benda, Stefanu Nožici, postaviti nekoliko neobičnih pitanja.

Phaneron je svijet koji nije filtriran našim osjetilima, svijet koji je realan i iskren te ga svatko drugačije doživljava i osjeća. Da vas netko iz budućnosti pita da opišete svijet u 2020. godini u tri rečenice – kako biste ga opisali?

Kako se bližimo kraju ovakve godine, trenutni svijet opisao bih ovako: Definitivno svijet, koji nije bio za svačiju maštu i percepciju, ali je i puno toga dao na razmišljanje. U ovoj godini, dobio sam osjećaj da je svaki novi dan, zapravo nova prilika da učimo kako biti bolji i pažljiviji prema drugima, pogotovo bližnjima. Ovo je svijet s puno opreza, ali i možda dodatnog vremena da stavimo neke stvari sa strane i ozbiljno se posvetimo svemu što smo prije ovakvog svijeta češće samo sanjali.

Kako biste istima opisali glazbu koju stvara Phaneron, također u tri rečenice?

Naša je glazba priča interpretirana našim identitetom. Živimo je i volimo i zato i dan danas taj osjećaj nije prestao.

Phaneron je naša mala obitelj, koja raste iz pjesme u pjesmu.

O kojem biste društvenom fenomenu voljeli progovoriti kroz svoje pjesme, a da to još niste napravili?

S moje perspektive, u zadnje vrijeme, volim razmišljati o ponašanju prirode, granica ljudskih potreba, te sraz između retrospektivnih i budućih pogleda na život. Vjerujem da su to teme, koje bi se trebale uzeti u obzir.

Danas smo pod svakodnevnim utjecajem tuđih ideja, stavova i načina života, koji nam se ponekad i nametnu, što nije lako progutati. Činjenica je da smo svi na kraju različiti i ne možemo promijeniti tko smo, ali uz naučenu toleranciju možemo bolje shvatiti potencijalni problem, te ga za početak mijenjati u sebi, na bolje, rekli ste za Mixetu. Na što ljudi, po vašem mišljenju, još uvijek nisu razvili toleranciju? 

Na strpljivost. Vrijeme je prekratko i dosta ga znamo površno i formalno gledati, što i nije naš problem, već dio jedne globalne teme, koja nam je jednostavno usidrena. Upravo je ova godina otvorila neke druge mogućnosti gdje nam je prije tolerancija bila zablokirana.

Na što vi nemate toleranciju? 

Na ljudsku ograničenost, koja uopće ne da mjesta toleranciji.

Disciplina i inspiracija. U kolikoj mjeri ovise jedna o drugoj? Ima li inspiracije bez discipline i nestaje li inspiracija kada prestaje disciplina?

U velikoj mjeri mogu ovisiti jedna o drugoj. Kad je u pitanju naša kreativnost, dosta je volim gurati u smjeru discipline, jer smatram da su tako njeni rezultati zapaženiji i bolji. Naravno, također je bitno da je disciplina dozirana, u kojoj slobodno dominiraju ideje!

Koje mlade bendove vi volite slušati? Gdje vidite zagrebačku glazbenu scenu kroz dvije godine? Koliko je na tu scenu utjecala ova koronakriza?

Ima ih naravno dosta, koje slušamo i podržavamo, no dobra je stvar što se i dosta toga nudi, pa se može stvarno svakakav gušt i izbor zadovoljiti. U zadnje vrijeme jako me impresionira rad Irene Žilić i smatram da se takvi glazbenici ne smiju zanemariti. Iako je koronakriza uglavnom poremetila organizaciju fizičkog prezentiranja umjetnosti, vjerujem da je svima ostalo dovoljno slobodnog vremena za kreativnost i nove ideje, a slobodniji face2face moment će kad-tad doći.

Virtualni svijet i dalje nudi razne opcije kako doći do slušatelja i to je super stvar!

Kada bismo vam ponudili rješenje bilo kojeg vašeg problema, kao benda, koji biste problem voljeli riješiti? 

Kad malo pogledam, vjerujem da ih trenutno i nemamo (haha), ali smo također naučili da i bilo koji potencijalni problem može biti privremen, ako ga nastojimo tako registrirati da iz njega učimo i nastojimo ga ne ponavljati.

Da na jedan dan možete biti ministar – koje biste tri odluke donijeli koje bi spasile naše društvo?

Teško pitanje i ne bih se stavljao u bilo koju poziciju, već ću iznijeti svoja 3 pravila: hodaj-uči-prespavaj (možda neće spasiti, ali će održati)

Nekoliko brzopoteznih: 

Posljednji pojam koji ste guglali: disanje

Posljednji koncert na koji ste otišli: Bebe Na Vole; Sax; 01./2020.

Pjesma za koju biste voljeli da je vaša: Mnogi Drugi – Zrak

Koju biste pjesmu izveli u prepunoj Areni: Sistem s našeg albuma Rekord Ploča

Pjesma koja vam je obilježila 2020.: Pearl Jam – Indifference

FOTO: Toni Mijač

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori