Stiglo je hladnije vrijeme, a s njim i novi naslovi: Donosimo TOP 5 knjiga koje se ove jeseni moraju naći na vašim policama

Stiglo je hladnije vrijeme, a s njim i novi naslovi: Donosimo TOP 5 knjiga koje se ove jeseni moraju naći na vašim policama

Prije nešto više od mjesec dana, došlo nam je doista šaroliko doba. Doba u kojem možemo uživati u šuštanju lišća pod nogama, u prirodi obavijenoj u mnogo različitih toplih boja, u ispijanju toplih napitaka i još mnogo malih stvari čija nas pojava automatski asocira na jesen! Ovom prigodom, donosimo vam pet knjiga iz pet različitih izdavačkih kuća za koje vjerujemo kako vas ove jeseni mogu razonoditi i opustiti.

Znanje nam ove jeseni donosi Lekcije iz kemije (Lessons in Chemistry), djelo autorice Bonnie Garmus. Čitanjem navedenoga romana vraćamo se unazad, odnosno u šezdesete godine prošloga stoljeća, u istraživački institut Hastings u kojemu gotovo da ne postoji znanstveni pristup pitanju jednakosti. Prava kemija bukne između glavnih protagonista, Elizabeth i Calvina, no kao što je život nepredvidiv, tako je i znanost. Lekcije iz kemije ispunjene su optimizmom i nadom, kao i pogledom u svijet znanosti, a prijevod ovoga romana donosi nam Mirjana Valent.

Kriminalistički roman Ostaci obitelji (The Family Remains) nastavak je romana Obitelj s gornjeg kata (The Family Upstairs) autorice Lise Jewell. Na obali Temze detektiv Owusu proučava vreću kostiju, a tragovi vode na mjesto gdje su prije tridesetak godina pronađena tri tijela i uplakano dijete. Intrigantan roman Ostaci obitelji u izdanju Mozaik knjige i uz prijevod Ire Martinović, podsjećaju nas kako tajne ne mogu vječno ostati zakopane te nam donosi priču s odlično opisanim likovima, razorenim obiteljima i smrtonosnim opsesijama.

Britanska spisateljica Sally Page napisala je prozni prvijenac Čuvarica priča (The Keeper of Stories). Glavna protagonistica romana, Janice, sakuplja zbirku životnih priča koju krase sitnice iz života, kratki i dugi događaji, sretne i nesretne sudbine, neočekivane, zabavne i one manje lijepe, no poučne priče. Čuvarica priča zauzima vrhove top-ljestvica najprodavanijih knjiga u svijetu, a njen nam prijevod donosi Dražen Čulić, odnosno Stilus izdavaštvo.

Za prijevod knjige Čitam te kao knjigu (Book Lovers) zaslužna je Tanja Jelinić, a navedena nam knjiga dolazi iz izdanja Pulsa. Autorica ovoga ljubavnoga romana je planetarno popularna spisateljica Emily Henry, čiji je roman Jezero od riječi (Beach Read) također preveden u Hrvatskoj. U Čitam te kao knjigu upoznat ćemo književnu agenticu Noru Stephens koja namjerava provesti kolovoz u Sjevernoj Karolini, dok na tome mjestu neprestano susreće književnoga urednika Charlieja s kojim je već imala bliski susret u prošlosti – no on nije dobro završio.

Naposljetku možemo spomenuti kriminalistički roman Djevojka iz močvare (Where the Crawdads Sing) prema kojemu je snimljen i istoimeni film. Djevojka iz močvare roman je o inteligentnoj, snalažljivoj i osjetljivoj djevojci Kyi koja odrasta u okrilju močvare. Kada dvojicu mladića privuče njena ljepota, Kyi se mijenja život, no u nezamislivome smjeru. Roman o odrastanju, povjerenju i ljubavi prema prirodi donosi nam Vorto Palabra uz prijevod Petre Pugar.

Ovih pet knjiga dostupno je u knjižarama diljem zemlje i na web stranicama odgovarajućih nakladničkih kuća. Na vama je samo da se udobno smjestite uz topli čaj ispod dekice i prepustite stranicama ovih divnih i kvalitetnih knjiga.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori