Stjepan Lach: Jako je lijep osjećaj kad saznaš da netko uz tvoju pjesmu želi uplesati u brak

Stjepan Lach: Jako je lijep osjećaj kad saznaš da netko uz tvoju pjesmu želi uplesati u brak

Ususret nastupu na Zagrebačkom festivalu, na kojem će nastupiti s pjesmom ‘Ja nisam taj’, razgovarali smo sa Stjepanom Lachom i saznali kako se osjeća, što očekuje od festivala, a dotaknuli smo se i nadolazećeg albuma, kao i uloge u Dnevniku velikog Perice.

Zadnji put smo razgovarali u kolovozu, 2020., kada su naši čitatelji imali priliku saznati nešto o tvom djetinjstvu, fakultetskim danima u Zagrebu i glazbenim afinitetima. U međuvremenu- nove pjesme i nova snimanja. Krenimo s Dnevnikom velikog Perice, utjelovio si legendarnog Ivu Robića, pobjednika 1. Zagrebačkog festivala. Uloga je od tebe tražila i veliku fizičku promjenu. Otkrij nam kako si se osjećao ususret snimanju, tijekom snimanja i nakon snimanja?

Drago mi je da sam imao priliku sudjelovati u tako velikom i značajnom projektu. Zbog uloge zamoljen sam da puštam kosu tako da 4 mjeseca nisam bio kod frizera, ali sam jako zadovoljan kako je ta transformacija na kraju izgledala. Na snimanju sam bio dva dana i uvijek mi bude zanimljivo u takvim situacijama promatrati kako oni koji su godinama u tom poslu odrađuju svoj posao: od glumaca i režisera do tehničkog osoblja. Veselio sam se konačnom emitiranju serije budući da ni sam nakon snimanja nisam imao prilike pogledati kako je sve ispalo sve dok serija nije bila na televiziji.

Od glume do stvarnosti. Uskoro ćeš na 68. Zagrebačkom festivalu biti debitant, a predstavit ćeš se pjesmom Ja nisam taj, čiji je autor Zoran Mišolongin, dok je studijskim poslom i ovog puta ravnao Domagoj Pavin, koji potpisuje aranžman. Kako se osjećaš ususret festivalu? Nadaš li se da ćeš, poput Robića, osvojiti festival?

Ne opterećujem se pobjedom i nagradama, ali bi svakako bilo sjajno upisati se u povijest tako velikog festivala kao jedan od pobjednika. Raduje me nastup budući da sam se jako poželio nastupa uživo. Svi već znamo koliko je glazbena industrija stradala u ovom pandemijskom vremenu, a nastupi uživo su i dalje rijetkost tako da ću u nedjelju prvenstveno uživati.

Možemo li do kraja godine očekivati i album prvijenac?

Plan je da album prvijenac iziđe u studenom ove godine. Potrebno je snimiti još tri pjesme i album može u tisak. Vjerujem da će ovaj album biti moja dobra glazbena osobna karta po kojem će me publika moći prepoznati.

Mnogi planiraju ili su već odabrali Ne mogu odoljeti kao pjesmu za prvi ples. Kako si reagirao kada si to prvi put čuo?

Jako je lijep osjećaj kad saznaš da netko uz tvoju pjesmu želi uplesati u brak. Ne mogu reći da me je iznenadilo s obzirom o kakvoj se pjesmi radi, a mislim i da će biti puno takvih parova i to me iznimno raduje.

Pjevanje o ljubavi moj je put, a ako se neke druge ljubavi prepoznaju u tim pjesmama, nitko sretniji od mene.

Hoće li na debitantskom albumu biti još suradnji s Đurom Ravenšćakom?

Đuro je vrhunski mladi kantautor koji je za mene već napisao gore spomenutu Ne mogu odoljeti kao i pjesmu Slavimo ljubav, a naša suradnja će se svakako nastaviti za još puno narednih pjesama. Ovih dana ću iz baze pjesama koje imam izabrati tri preostale koje će se naći na mom prvom albumu, ali ako tu i ne bude nijedna Đurina, sigurno će ih nekoliko naći mjesto i na drugom albumu.

U posljednjih godinu dana, glazbenici rade intenzivnije nego inače. Što misliš o trenutnom stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni? Sviđa li ti se što možemo slušati i čega bi volio slušati više?

Mislim da je većini glazbenika ovaj višak vremena radi nedostatka nastupa i angažmana dobro došao kako bi se posvetili autorstvu i prvenstveno sebi. Takvo jedno razdoblje već je do sada rezultiralo nekih odličnim pjesmama kao i odličnim novim licima. Meni su uvijek bili interesantni dobri vokali i kvalitetne pjesme tako da toga nikad dovoljno.

Tri stvari kojima te naučila 2020.?

Prilagoditi se okolnostima, biti strpljiv i neprestano raditi na sebi.

Nekoliko brzopoteznih

Posljednji koncert na kojem si bio: Michael Buble u zagrebačkoj Areni.

Instrument koji bi volio naučiti svirati: Klavir.

Novo ime na hrvatskoj glazbenoj sceni koje te je zaintrigiralo: Matija Cvek.

U Zagrebu bi volio svirati u: Lisinskom.

Dvije riječi za kraj: Hvala, Barbara.😁

FOTO: Josip Ninković

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori