‘Stvorit ću novi svijet, nova brda, nove gradove’ bila je misao akademika Kožarića, rođenog Petrinjca

‘Stvorit ću novi svijet, nova brda, nove gradove’ bila je misao akademika Kožarića, rođenog Petrinjca

Ivan Kožarić, hrvatski akademski kipar, rodom Petrinjac, napustio nas je u studenom prošle godine. Iza sebe je ostavio misao koja nam u ovim trenucima budi novu nadu, a pod istim nazivom je u prosincu otvorena izložba u Otvorenoj galeriji.

Odlaskom Ivana Kožarića ovogodišnje izdanje programa „Laboratorij za oživljavanje” nehotice je postalo prvi izložbeni hommage velikom bardu. Umjetnik je to koji je prije svega poštovao slučaj, prirodni i spontani tok stvari, pa je tako i ova izložba u tom duhu: malenog formata, udaljena od Atelijera Kožarić koji je trenutačno zatvoren za javnost.

Izvor: msu.hr

Akademik Ivan Kožarić rođen je 10. lipnja 1921. godine u Petrinji. Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943. godine, a diplomira 1947. Godine 1949. završava specijalku kod prof. Antuna Augustinčića, a izlagati počinje 1953., samostalno od 1955. godine. Od 1949. godine redovni je člana je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u kojem je u priodu od 1992. godine do 1996. obnašao dužnost predsjednika društva, a u periodu od 1996. do 1999. godine član je upravnog odbora društva.

Jedan je od najzaslužniji što je Meštrovićev paviljon u listopadu 1993. godine dodijeljen Hrvatskom društvu likovnih umjetnika gdje i danas djeluje. Na osnovu njegovog umjetničkog djelovanja, ali i djelovanja za dobrobit društva 2005. godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodjeljuje mu nagradu za životno djelo.

Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture. Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima među kojima i one najpoznatije, spomenik Antunu Gustavu Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu.

Izvor:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori