Subote su za Purgericu: Provedite popodne na tematskoj adventskoj turi

Subote su za Purgericu: Provedite popodne na tematskoj adventskoj turi

Servus dragi advent moj

Kada je tura dostupna? U SUBOTU, 19.12., u 17h.
Od kuda se kreće? Kraj Manduševca, na Trgu bana Jelačića.
Koliko tura traje? Sat i 45 min., ovisno koliko brzo hodamo.
Zašto se baš tako zove? Naziv ture je igra riječima na slavnu i voljenu pjesmu “Servus dragi Zagreb moj”, i baš ta igra riječima govori da je ovo jedna baš onako skroz naskroz zagrebačka tura o našim starim običajima i tradicijama. I o tome koliko volimo naš Zagreb.
Kome je namijenjena? Svima, kako se popularno kaže, od 6 do 76. Velikima će izmamiti osmijeh i prizvati u sjećanje stare Božiće, a malima će biti odlična priča o tome kako su se nekad i njihovi vršnjaci zabavljali u zimsko doba u Zagrebu.
Kuda ćemo špancirati? Pssst, ne smijem vam sve otkriti, ali ima tu komadić Ilice, pa jedan špancir za gore, pa malo Štrosa, pa Griča, pa nekih sanjkalačkih ulica zvanih Radićeva i Tkalčićeva, a možda i jedan zagonetan trg na kojem su se prodavale jelke davnih dana!
Što sve možete na turi doznati? Vesele priče i štiklece iz blagdanskog vremena s kraja 19.st. i početka 20.st. – na primjer, kako su naši stari nabavljali svoje namirnice za blagdanski stol, kako su prvi puta snimili pravi pravcati “live CD” koji to nije 🙂, gdje su se mogli rodlati usred grada, kako se proricalo papirićima i lukom (za zdravlje i single frajle), gdje ste mogli nabaviti kinč, a gdje kipeke, a sve to kroz oči jedne jako “štresirane” pripovjedačice kojoj je njezina bedinerica, zloglasna Štefanija zvana Štefa, zbrisala i dala otkaz, ravno pred Advent! Kam’ je Štefa zbrisala, doznajte na turi.
Što će se neobičnog dogoditi s ovom turom nakon 25.12.? Promijeniti će ruho i nastaviti se sve do iza 1.1.2021.! Kada Purgerica ispuni sve adventske zadatke, tura će se nastaviti, ali u silvestarskom ruhu, uz šetnju kroz dio Donjeg grada i najbolje lude godine početka 20.st. – odvest će vas do galantnih balova i čekanja u redu za ulaznice u Glazbenom zavodu, do ogromnog škandala s pajcekom koji je bio novogodišnji lutrijski zgoditak. Možda si i kakvo nacifrano pero ili polucilindar hitimo na glavu za špancir tada!
Koja je cijena karte za turu i kako rezervirati svoje mjesto? *50 kn, za sve osobe starije od 12 godina *Besplatna, za svu djecu do 12 godina *Rezervacije i upute za plaćanje karata stižu kad se javite na0916363661 ili pišete na purgerica@yahoo.com
Što KARTA za turu UKLJUČUJE? (osim same ture, naravno 🙂 ) Kupnjom karte podržavate i male, domaće obrtnike jer vas uključeno u turi čekaju mala iznenađenja i darovi! *VOUCHER – s posebnim pogodnostima i popustima na sljedeće ture s Purgericom, ali i na posebnu turu s Gornjogradske coprnice, na kupovinu u čudesnom dućanu Jasmina i lutkice, te na čašćenje pijačom i finim zalogajima “za van” u Bistro Vještica na Gornjem gradu.
Tko će nas voditi na turi? Ime joj je Josipa Šiklić, ima 36 godina, licencirani je turistički vodič za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, za engleski, talijanski, španjolski i hrvatski jezik. Ponekad je i prevoditelj i instruktor za strane jezike. Ne brinite, u određenom trenutku, pretvorit će se u pripovjedačicu Purgericu!

FOTO: Nenad Medančić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori