fbpx

Sv. Nikola Tavelić: Prvi hrvatski svetac

Sv. Nikola Tavelić: Prvi hrvatski svetac

Na današnji dan prije pedeset godina papa Pavao VI. proglasio je Nikolu Tavelića svetim. O rođenju i odrastanju ovog franjevca, misionara i mučenika zna se vrlo malo. Na temelju poznatih podataka povjesničari zaključuju da se rodio oko 1340. godine u Šibeniku. Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu, a pretpostavlja se da je neko vrijeme studirao u Italiji. Oko 1365. godine stupio je u franjevački red.

Nakon što je završio studij i zaredio se za svećenika poslan je u Bosnu gdje je u to vrijeme bilo mnoštvo raskolnika i krivovjeraca (odnosi se na bogumile), kako navode pisma pape Grgura XI. U Bosni je Nikola djelovao oko dvanaest godina nakon čega je otputovao u Svetu zemlju. Prema pravilu franjevačkog reda od svih nevjernika oni jedino imenuju Saracene, čak se i sam sv. Franjo Asiški zaputio u Svetu Zemlju da ih obraća, stoga ne čudi da se i Tavelić zaputio u Jeruzalem.

Boravak u Jeruzalemu

U samostanu na brdu Sionu u Jeruzalemu Tavelić je boravio nekoliko godina. Uz njega su bila još trojica njegove braće, fra Deodato i fra Petar iz Francuske te fra Stjepan iz Italije. Zajedno su u Svetoj zemlji brinuli za katolike i nastojali su obraćati muslimane. Oni su gotovo jedini vodili brigu o bolesnicima, siromasima i hodočasnicima, a bili su i ustrajni u propovijedanju vjere. Ističe se Tavelićev zanos i žar propovijedanja Evanđelja koji su obilježili cijeli njegov život i rad.

Sv. Nikola Tavelić
izvor: vjeraidjela.com

Vođeni Evanđeljem  i s ciljem obraćenja, otišli su do kadije koji je vršio vjersku upravu u gradu, da ostvare svoju misiju. Tamo su govorili o Kristovu nauku i time su razljutili kadiju, njegove vijećnike i nazočne muslimane, tako da su sva četvorica osuđena na smrt.

Najprije su ih isprebijali, zatim bacili u tamnicu te treći dan, 14. studenog 1391. godine, isjekli njihova tijela i bacili u vatru. Ne zna se gdje im je točno grob, ali njihova mučenička žrtva nadaleko je poznata. U spomen Tavelićeve muke njegov blagdan slavi se 14. studenog.

Sv. Nikola Tavelić, mučenje
izvor: hkm.hr

Tavelićevo štovanje

U čast njihove muke i mučeničke smrti, Tavelića i njegovu braću počinje se slaviti kao mučenike. Papa Lav XIII. potvrdio je Tavelićevo štovanje 1889. godine proglasivši ga blaženim, na molbu šibenskog biskupa Josipa Fosca. Štovanje njegova života i djela počinje se širiti između dva svjetska rata te je pokrenut proces kanonizacije, koji je uspješno završen 21. 6. 1970. godine, kada je proglašen prvim hrvatskim svecem. U procesu kanonizacije ističe se rad hrvatskog franjevca Ante Crnice, koji je na tome predano radio od 1958. godine.

Nikola je od Hrvata prvi proglašen svet

A od tad tog sveca časti cio katolički svijet.

U vrijeme Turskih osvajanja Nikola je svjetli lik,

uzor kako vjeru čuvat i uz smrtan, bolan krik.

ZA KRŠĆANE PROGONJENE TI NIKOLA DANAS MOLI

DA IH JAČA MILOST BOŽJA USRED RAZNIH BOLI.

NEK ISUSOVO UČENJE NAMA BUDE VIŠE VRIJEDNO,

NEK NE BUDE KRŠĆANINA KOM JE SVE SVEJEDNO.

Izvor: https://magnifikat.hr/sv-nikola-tavelic/

U čast Sv. Nikole Tavelića podignute su brojne crkve, a pisci i umjetnici ovjekovječili su njegov lik u svojim djelima. Sv. Nikola Tavelić prikazuje se s dugom sijedom bradom, u franjevačkom odijelu, a po tijelu i na čelu su mu ožiljci od mučenja. Nekad ga se prikazuje s raspelom u ruci, a najčešće kao propovjednika. Kao Tavelićeve relikvije, u njegovu svetištu u Šibeniku pri samostanu franjevaca konventualaca sv. Frane, čuvaju se njegove sandale.

Sandale sv. Nikole Tavelića
izvor: mok.hr

Godine 1937. hrvatski katolici podigli su mu oltar u Jeruzalemu unutar kapelice na obronku Maslinske gore koju danas nije moguće posjetiti jer se nalazi unutar diplomatskog sjedišta delegata Svete stolice za Jeruzalem.

Posveta oltara NikoleTavelića u Jeruzalemu 1937. godine. Pred ...
Oltar sv. Nikole Tavelića u Jeruzelemu
izvor: sibenska-biskupija.hr

Crkve sv. Nikole Tavelića

Crkve sv. Nikole Tavelića možete posjetiti u nekoliko mjesta u Hrvatskoj i svijetu. Ako se nađete u Australiji možete posjetiti Hrvatski katolički centar Sv. Nikola Tavelić u Sydneyu i u Melbournu, a u Argentini crkvu Sv. Nikole Tavelića u Buenos Airesu. U našoj zemlji crkve koje nose Tavelićevo ime nalaze se u Tučepima, Rijeci, Imotskom, Županji, Slavonskom Brodu i u Banjevcima te na zagrebačkoj Kustošiji.

Crkva Sv. Nikole Tavelića - Raspored Svetih Misa
Crkva Sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji
izvor: svetamisa.org

Nacionalno svetište Sv. Nikole Tavelića nalazi se u Šibeniku u crkvi Sv. Frane.

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku
izvor: wikimedia

Izvori:

  • Bonaventura Duda, “Nikola Tavelić, Prvi hrvatski svetac”, Bogoslovna smotra, Vol. 42, No. 2-3, 1972.
  • enciklopedia.hr
  • hkm.hr
  • laudato.hr
  • zagrebačka nadbiskupija.hr

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *