Sve o Anne Frank: Naklada Ljevak donosi potresnu priču o tragičnoj sudbini najpoznatije žrtve nacističkog režima

Sve o Anne Frank: Naklada Ljevak donosi potresnu priču o tragičnoj sudbini najpoznatije žrtve nacističkog režima

Sutradan ujutro Anne majka budi već u pola šest. Mora obući što je više odjeće moguće. Vani ne smiju hodati s koferima jer će to pobuditi sumnju. Anne svašta oblači: dvije košulje, dvoje hlače, jednu haljinu i jednu suknju. Strašno joj je vruće, a vani je sparno i kišovito. Anne mora ostaviti Moortje jer mačka ne smije poći s njima. Ostavljaju pismo susjedima u kojemu ih mole da se pobrinu za mačku. Annina majka također ostavlja papirić s adresom u Maastrichtu. Obitelj Frank nada se da će ljudi misliti da su preko Maastrichta pobjegli u Švicarsku.

Meno Metselaar, Piet van Ledden: Sve o Anne Frank

Nova knjiga temelji se na Anninu dnevniku, iskazima svjedoka te mnogim dosad neobjavljenim povijesnim materijalima

Naklada Ljevak donosi novu knjigu koja pripovijeda životnu priču Anne Frank, s odgovorima na često postavljena pitanja i prekrasnim ilustracijama Hucka Scarryja, a opremljena je velikim brojem originalnih fotografija i umjetničkih ilustracija. Sve o Anne Frank nefikcionalna je knjiga za djecu i mlade koja donosi Anninu tragičnu životnu priču od njezina rođenja 1929. u Frankfurtu do smrti u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen početkom 1945.

Knjigu je osmislila Zaklada Anne Frank koja je osnovana je 1957. godine u suradnji s Ottom Frankom, Anninim ocem. Zaklada je posvećena očuvanju zgrade u Prinsengrachtu 263 u Amsterdamu, gdje su se obitelj Frank i drugi skrivali tijekom Drugog svjetskog rata. Od 1960. godine zgrada, poznata kao Kuća Anne Frank, otvorena je za javnost kao muzej. Menno Metselaar radi u Kući Anne Frank od 1990. i tijekom godina opširno je pisao o Anne Frank, njezinu dnevniku i tajnom skrovištu za različite dobne skupine, doprinoseći izradi raznih publikacija, putujućih izložbi i obrazovnih materijala.

Ova je knjiga dobila certifikat Zaklade Anne Frank i brojnih knjižnica i udruga koje se bave poticanjem čitanja kod djece i mladih – ona stavlja Anninu priču u širi povijesni kontekst, a svojom interaktivnom koncepcijom paralelno s pričom Anne Frank daje i brojna objašnjenja povijesnih pojmova, događaja i stvarnih ličnosti. Autori su u njoj pokušali odgovoriti na pitanja što ih djeca i mladi postavljaju prilikom posjeta Kući Anne Frank (npr. Zašto je Hitler mrzio Židove? Gdje leže uzroci holokausta? Tko je izdao Anne? Je li ljudima koji su se skrivali bilo dosadno?) i ujedno upozoriti mlade ljude na opasnosti koje nosi antisemitizam, rasizam, diskriminacija i ukazati im na važnost slobode, jednakih prava i demokracije.

Margot je s jakne skinula žutu židovsku zvijezdu te na biciklu odlazi zajedno s Miep. Otto, Edith i Anne odlaze ubrzo nakon njih. U torbama još nose razne stvari. Samo da ih nitko ne zaustavi… Tek dok s ocem i majkom hoda po ulici, Anne saznaje kamo idu. Skrovište se nalazi u očevoj firmi! Stižu onamo nakon sat vremena hodanja. Miep ih već čeka i otvara vrata. Ulaze unutra mokri do kože i znojni.

Meno Metselaar, Piet van Ledden: Sve o Anne Frank

FOTO: Pixabay

Izvor: Ljevak

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori