Svečano otvorena grupna žirirana izložba posvećena znamenitoj Štefi Iskri Kršnjavi

Svečano otvorena grupna žirirana izložba posvećena znamenitoj Štefi Iskri Kršnjavi

U prostoru Udruge Artoratorij svečano je otvorena grupna žirirana izložbe „ISKRA“. Na otvorenju je predsjednica i osnivačica Udruge Artoratorij Verena Jakuš pozdravila sve prisutne i istaknula kako joj je izuzetno drago da se velik broj likovnih umjetnika odazvao na temu kojom se u fokus stavlja lik i djelovanje vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskra Kršnjavi.

Voditeljica Zavičajne zbirke Narodne knjižnice Vrbovec i autorica plakata o Štefi Mateja Hrgovan upoznala je posjetitelje sa životopisom te bogatim i relevantnim književnim djelovanjem Štefe Iskra Kršnjavi dok je direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik izrazila zadovoljstvo suradnjom s Udrugom Artoratorij na ovoj izložbi, ali i mnogim drugim kulturno-umjetničkim projektima.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu posjetiteljima i istaknula kako na izložbi „ISKRA“ sudjeluje ukupno 23 umjetnica i umjetnika s 27 selektiranih radova. Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija – od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika.

Od 11 ponuđenih pjesama Ive Rod selektirane umjetnice i umjetnici intuitivno su odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija. I dok su pojedini autori odabrali jedan stih ili segment pjesme koji ih je inspirirao, drugi su više različitih pjesama interpretirali unutar jednog rada ili su pak nakon pomnog istraživanja lika i djelovanja Ive Rod sve doživljeno, proživljeno i spoznato objedinili i izrazili u jednom djelu.

Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija – i kroz odabir medija i tehnike (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno – od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije, zaključila je Švec Španjol.

Nakon razgleda prvog dijela izložbe u prostoru udruge Artoratorij posjetitelji su se uputili prema Narodnoj knjižnici Vrbovec gdje su u izlogu mogli razgledati drugi dio izložbe te se podružiti uz prigodni domjenak. Otvorenje izložbe svojim dolaskom uveličali su i pojedini umjetnici koji sudjeluju na izložbi: Vlasta Pastuović Aleksić, Larisa Dragelj, Darija Stipanić, Stanka Pinjuh, Sara Maksimović, Dominik Višnjić i Damir Facan-Grdiša.

Izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022. i može se pogledati:

  1. u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec
  2. u prostoru Udruge Artoratorij prema dogovoru, kontakt: artoratorij@gmail.com, mob. 091/5588801 (predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš)

FOTO: Martina Dubravec – Foto Studio Uno

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori