Svečano otvorena izložba makedonskog ilustratora Vaneta Kosturanova

Svečano otvorena izložba makedonskog ilustratora Vaneta Kosturanova

Sinoć je u Galeriji VN svečano otvorena samostalna izložba pod nazivom “Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću” makedonskog ilustratora Vaneta Kosturanova. Na svečanom otvorenju izložbu je predstavila kustosica izložbe i autorica likovnog postava Sonja Švec Španjol, dok je autorica i umjetnička voditeljica Festivala PAZI, KNJIGA! Ana Đokić predstavila Festival i istaknula kako je Vane Kosturanov počasni gost Festivala PAZI, KNJIGA!, a autor Vane Kosturanov zahvalio se organizatorima na gostoprimstvu i prilici da se predstavi na čak tri lokacije u Zagrebu te se zahvalio posjetiteljima na dolasku i podršci njegovom radu. Izložbu je svečano otvorio veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije, Nj. eks. Milaim Fetai. Otvorenju je nazočila i direktorica Kulturno-informativnog centra Natalija Popovska.

Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline i održava se istovremeno na tri različite lokacije u Zagrebu: Knjižnica i čitaonica Bogdana OgrizovićaGalerija VN Knjižnica Kajfešov brijeg. U izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića posjetitelji se mogu kroz uvodno predstavljanje upoznati s bogatim i raznovrsnim djelovanjem Vaneta Kosturanova, dok je u Galeriji VN izložena selekcija ilustracija iz autorskih slikovnica Vane Kosturanova (“Zvjezdano dijete”, “Djevojčica i medo” i “Djevojčica i grad”), a posjetitelji mogu prolistati i originalne autorske slikovnice Vaneta Kosturanova. U Knjižnici Kajfešov brijeg predstavljen je izbor ilustracija iz slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima (Danijela Pavlek, Ana Đokić, Ema Pongrašić, Biljana S. Crvenkovska) uz koje posjetitelji mogu otkriti i kakvo je bilo iskustvo suradnje spisateljica s Vanetom Konsturanovom.

Izložba na sve tri lokacije može se razgledati do 30. listopada 2021.

U sklopu izložbe održat će se i popratni edukativni sadržaji. U srijedu 27. listopada dogovoren je susret Vaneta Kosturanova  i učenika 2. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji će doći u pratnji svoje profesorice Nikoline Punjek Duđak na izložbi u Knjižnici Kajfešov brijeg. Učenici će imati jedinstvenu priliku upoznati se s autorom i njegovim djelovanjem kroz razgovor s umjetnikom, dok će u četvrtak  28. listopada studenti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti zajedno sa svojim profesorom Svjetlanom Junakovićem posjetiti izložbu u Galeriji VN u kojoj se održati razgovor s umjetnikom. Oba susreta tj. razgovora učenika i studenata s umjetnikom Vanetom Kosturanovom moderirat će kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Organizatori izložbe su Knjiga u centru i Kreativna mreža, a pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

FOTO: PR

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori